Hlavní obsah

Proč by ženy kávu pít měly a muži ne?

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schyluje se u vás v práci k náročnému jednání? Je nutné, aby byli všichni v nejvyšší výkonnostní pohotovosti? Tak všem mužským kolegům rychle seberte hrnky s kávou a dejte je radši zástupkyním něžného pohlaví. Ty totiž kofein podle nejnovější studie vědců z univerzity v Bristolu skutečně „nakopne“, kdežto muže pošle spíše do intelektuálního útlumu.

Článek

Koho by napadlo, že obyčejná káva by mohla mít tak rozdílné účinky na ženy a na muže. Vždyť je to v podstatě první věc, kterou vám na jakémkoli jednání nabídnou, a to bez ohledu na vaše pohlaví. Přitom na základě výsledků studie vědců z Bristolské univerzity by se dala obyčejná káva využít spíše jako nenápadná a levná obchodní zbraň. Ukázalo se totiž, že ve stresových situacích ženám kofein značně zvyšuje výkonnost a inteligenční potenciál, kdežto mužům způsobuje především mozkovou krizi, výpadky paměti a také zpomaluje jejich rozhodování a schopnost správného úsudku.

Káva: Nápoj žen!

Účinky kofeinu ve stresových situacích zkoušeli vědci na čtyřiašedesáti mužích a ženách, které rozdělili do dvojic stejného pohlaví. Vznikly tak buď páry dvou mužů, nebo dvou žen. Každá dvojice dostala řadu úkolů, včetně vedení jednání, skládání puzzle či cvičení testujících paměť. Následně musela dvojice výsledek svého snažení veřejně prezentovat. Polovina párů dostala ještě před zahájením práce na „povzbuzení“ skutečnou kávu obsahující kofein, druhá polovina pak měla v šálcích bezkofeinovou kávu. Všichni ale žili v domnění, že pijí to samé.

A výsledky? Ty překvapily i samotné vědce. Ukázalo se totiž, že především v paměťových testech dopadli muži, kteří do sebe dostali dávku kofeinu, velmi špatně. Například dokončení puzzle skládanky jim trvalo v průměru o 20 sekund déle, než mužům, kteří kofein ve svém těle neměli. A bídně na tom byli i s plněním dalších úkolů, což potvrdilo, že kofein nemá na muže vůbec dobrý vliv. Rozhodně jejich mozek moc nepovzbuzuje, spíš naopak!

Na ženy ale dávka kofeinu účinkovala téměř zázračně. Stejnou skládanku složily o 100 sekund rychleji než ženy, které se musely obejít bez kofeinu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Ženám kofein zvyšuje výkonnost. Mužům neFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Zajímavé, ale i nebezpečné

Na první pohled by se zdálo, že tenhle výzkum je sice vcelku zajímavý, ale jinak moc velký význam nemá. Podle odborníků je to ale zcela naopak! Rozdílné působení kofeinu na ženy a muže podle nich představuje značná rizika. „Řada jednání, včetně těch, na nichž dochází například k vojenským a podobně stěžejním rozhodnutím, bývá často čistě mužskou záležitostí,“ připomíná psycholožka Lindsay St. Claire. A dodává, že káva v podstatě nechybí na žádném obchodním setkání či třeba schůzi. Vždyť průměrný Čech zkonzumuje tři kilogramy kávy ročně!

Je káva i vaše „droga“, nebo máte jinou?

Reklama

Související témata:

Načítám