Hlavní obsah

Kávová roláda se šlehačkovým krémem

Hodnocení:
(95)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Uvařte si hrníček dobré kávy a vychutnejte si k němu kousek voňavé kakaové rolády. S kávou, skořicí, mascarpone a šlehačkou vám tento dezert rázem zlepší den o sto procent. Uvidíte.

Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce silné černé kávy
  • máslo na vymazání
Na krém (vystačí i na 2 rolády)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 lžíce silné černé kávy
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • moučkový cukr na posypání
Na ozdobu
  • kakao
  • kávová zrna
Článek

Postup

Krok 1: Potřebné ingredience si připravte předem, ať se „vyladí“ na stejnou teplotu a těsto ani krém se nesrazí. Jen smetanu nechte do poslední chvíle v chladničce, aby šla dobře ušlehat.

Foto: Greta Blumajerová

Vajíčka je dobré vyndat z lednice o něco dříve, aby měla pokojovou teplotu

Krok 2: Vejce s cukrem šlehejte pět minut do pěny. K směsi prosejte mouku, kakao a skořici a vmíchejte lžíci silné černé kávy (espresa nebo i instantní).

Foto: Greta Blumajerová

Do vyšlehaných vajec s cukrem opatrně zapracujte ostatní ingredience

Krok 3: Pečicí papír potřete máslem a těsto na něj rozetřete.

Foto: Greta Blumajerová

Když papír pomažete máslem, na těsto se nepřilepí a nebude třeba ho rolovat s utěrkou

Krok 4: Pečte 8 až 15 minut při 180 °C, až je povrch suchý. Ještě horký piškot posypejte moučkovým cukrem a i s papírem srolujte. Nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto, posypané moučkovým cukrem a srolované i s papírem, nechte vychladnout

Krok 5: Mascarpone prošlehejte s cukrem, přidejte kávu, amaretto nebo jiný alkohol (tmavý rum, kávový likér) a opatrně vmíchejte smetanu ušlehanou se ztužovačem.

Foto: Greta Blumajerová

Do krému jsem přidala trochu mandlového likéru amaretto, ale hodí se i jiný voňavý alkohol

Krok 6: Vychladlý korpus jemně rozbalte, stáhněte z něj papír a naplňte krémem. Krému je dost, takže vám vystačí i na potření zvenku, na druhou roládu nebo jiný moučník. Naplněnou roládu znovu srolujte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Krém vám nejspíš nějaký zbude, takže jím můžete naplněnou roládu celou potřít

Krok 7: Hotovou roládu poprašte kakaem, můžete ji ozdobit kávovými zrny. Krájejte na plátky a podávejte nejlépe s kávou.

Foto: Greta Blumajerová

Káva si s kakaem a skořicí báječně rozumí

Děláte rádi roládu? Vyzkoušejte kakaovou roládu s vanilkovým krémem, kakaovou roládu s kokosovým krémem anebo třeba kakaovou roládu s tvarohovým krémem. Záleží jen na vás!

ynezorPumanzeSaNyknalC