Hlavní obsah
3,1
(152)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Uvařte si hrníček dobré kávy a vychutnejte si k němu kousek voňavé kakaové rolády. S kávou, skořicí, mascarpone a šlehačkou vám tento dezert rázem zlepší den o sto procent. Uvidíte.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kávy espresso
  • 1 plátek másla
Krém (vystačí i na 2 rolády)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kávy espresso
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
K podávání
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 hrstička kávových zrn
Článek

Postup

01.

Potřebné ingredience si připravte předem, ať se „vyladí“ na stejnou teplotu a těsto ani krém se nesrazí. Jen smetanu nechte do poslední chvíle v chladničce, aby šla dobře ušlehat.

Foto: Greta Blumajerová

Vajíčka je dobré vyndat z lednice o něco dříve, aby měla pokojovou teplotuFoto: Greta Blumajerová

02.

Vejce s cukrem šlehejte pět minut do pěny. K směsi prosejte mouku, kakao a skořici a vmíchejte lžíci silné černé kávy (espresa nebo i instantní).

Foto: Greta Blumajerová

Do vyšlehaných vajec s cukrem opatrně zapracujte ostatní ingredienceFoto: Greta Blumajerová

03.

Pečicí papír potřete máslem a těsto na něj rozetřete.

Foto: Greta Blumajerová

Když papír pomažete máslem, na těsto se nepřilepí a nebude třeba ho rolovat s utěrkouFoto: Greta Blumajerová

04.

Pečte 8 až 15 minut při 180 °C, až je povrch suchý. Ještě horký piškot posypejte moučkovým cukrem a i s papírem srolujte. Nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto, posypané moučkovým cukrem a srolované i s papírem, nechte vychladnoutFoto: Greta Blumajerová

05.

Mascarpone prošlehejte s cukrem, přidejte kávu, amaretto nebo jiný alkohol (tmavý rum, kávový likér) a opatrně vmíchejte smetanu ušlehanou se ztužovačem.

Foto: Greta Blumajerová

Do krému jsem přidala trochu mandlového likéru amaretto, ale hodí se i jiný voňavý alkoholFoto: Greta Blumajerová

06.

Vychladlý korpus jemně rozbalte, stáhněte z něj papír a naplňte krémem. Krému je dost, takže vám vystačí i na potření zvenku, na druhou roládu nebo jiný moučník. Naplněnou roládu znovu srolujte a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Foto: Greta Blumajerová

Krém vám nejspíš nějaký zbude, takže jím můžete naplněnou roládu celou potřítFoto: Greta Blumajerová

07.

Hotovou roládu poprašte kakaem, můžete ji ozdobit kávovými zrny. Krájejte na plátky a podávejte nejlépe s kávou.

Foto: Greta Blumajerová

Káva si s kakaem a skořicí báječně rozumíFoto: Greta Blumajerová

Děláte rádi roládu? Vyzkoušejte kakaovou roládu s vanilkovým krémem, kakaovou roládu s kokosovým krémem anebo třeba kakaovou roládu s tvarohovým krémem. Záleží jen na vás!

Reklama

Načítám