Hlavní obsah

Kdy budete mít děti? Pět důvodů, proč se na to raději neptat

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Kdy budete mít děti? Zdánlivě nevinný dotaz, který může nadělat pořádnou paseku. Pakliže tuhle otázku nechcete položit někomu z blízkého okolí, koho opravdu dobře znáte, raději si to rozmyslete. Může to být velice citlivý zásah do soukromí.

Článek

Jsou tři věci, na které je neslušné se ženy ptát. Na věk, velikost oblečení a váhu. A klidně bychom k tomu přidali ještě jednu hodně nevhodnou otázku: Kdy budete mít děti? Jasně, v určitých životních etapách je takový dotaz namístě, nicméně než ho někomu položíte, měli byste být obezřetní. Ačkoliv to tak na první pohled nepůsobí, chcete se od tázané osoby dozvědět hodně intimní věc.

Když téma taktně otevřete v rozhovoru s nejlepší kamarádkou anebo vám jinak blízkou ženou, je to v pořádku. V takovém případě asi sami tušíte, jestli se náhodou nepouštíte na tenký led. Ale pokud si nejste jisti, případně se chystáte zeptat někoho, koho jste třeba dlouho neviděli anebo s ním nemáte tak blízký vztah a jste prostě jen zvědaví, raději si to odpusťte. Tohle je pět důvodů, proč to může být nepříjemné.

1. Děti vůbec nechtějí

I když se to může někomu zdát nepochopitelné, ne všichni v sobě mají zakořeněné mateřské či otcovské pudy. Takže dvojice děti mít ani nechce a dotaz, kdy nějaké budou mít, pro ně může být nepříjemný. Po odpovědi, že potomky neplánují, totiž musejí často čelit poznámkám, že je to jednou přejde a že to určitě nebude tak horké a podobně. Je to unavující a člověk si to zrovna neužívá.

2. Zdraví jim nepřeje

Možná děti chtějí, dokonce po nich skutečně touží. Jenže příroda se z nějakého důvodu rozhodla, že tihle dva společné potomky mít nebudou. Bez ohledu na to, zda je zdravotní problém na straně muže či ženy, poukazujete tím na skutečnost, která může být bolestivá nebo se s ní pár ještě nestihl smířit.

Foto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

Ptát se, kdy bude mít pár děti, může být nemístné i proto, že se o otěhotnění třeba pokouší, ale nejde jim toFoto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

3. Nejde to

Určitě jste někdy slyšeli příběhy o párech, kterým se nedařilo počít, aniž by lékaři přišli na jakoukoliv příčinu. A povedlo se to v podstatě náhodou až ve chvíli, kdy se dvojice rozhodla pro adopci či umělé oplodnění. (Víte, že se dá dítě i koupit?) Zkrátka v momentě, kdy z nich opadla velká úzkost z neplodnosti. A teď si představte, že se lidí, kteří se moc snaží, ale zatím bezvýsledně, zeptáte, kdy budou mít děti. Každá další taková otázka je jen dostává pod větší tlak.

4. Není vhodná doba

Důvod, proč dvojice ještě nemá děti, však může být mnohem prostší – není na to správná doba. Vysvětlení je mnoho, od shánění adekvátního bydlení přes pracovní šance až po touhu cestovat. Anebo se chtějí více finančně zabezpečit, aby pak s dítětem situaci lépe zvládali. Jenže vysvětlovat druhému, proč zatím nespěchají, může být někdy náročné, zejména když si přitom po sto prvé vyslechnou přednášku o tom, aby to neoddalovali, že čím starší budou, tím hůře to pak může jít.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Možná mají jiné priority než mít zrovna teď děti Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

5. Místo porodu rozchod

Otázkou na děti můžete také nechtěně tnout do živého. Za dveře domácnosti nikdy nevidíte. Úplně klidně jako pracovat na dítěti mohou ti dva v páru zrovna procházet krizí a přemýšlet, zda spolu vůbec chtějí být i nadále. Že se jich přitom ještě ptáte na rodinu, jim zřejmě nebude vůbec příjemné.

Myslíte si, že je nevhodné se na to ptát? Jaká nepatřičná otázka vás přivedla do rozpaků?

Reklama

Související témata:

Načítám