Hlavní obsah

Když herci režírují a někdy dokonce i sami sebe

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jen málokdo v uměleckém světě je obdařen pouze jedním talentem. Mnozí zpěváci i skvěle hrají a herci se po letech před kamerou jdou rádi schovat za ni. Někteří však zvládnou obojí a v titulcích filmů najdete jejich jméno jak u režiséra, tak mezi herci.

Článek

Drž se, čerte, svého kopyta! To platí v mnoha případech, ale ne vždy v uměleckém světě. Máte-li letité zkušenosti s filmařinou a na kontě desítky rolí pod taktovkou kvalitních režisérů, ani nemusíte tento obor studovat a můžete odvést dobrou práci.

Důvodů, proč se mnozí herci rozhodli i režírovat, je vícero, ale vlastně nejsou důležité. Důležitý je výsledek a ten je v případě Zrodila se hvězda, Pašerák nebo Vlastníci úplně skvělý!

Bradley Cooper (46)

Začínal ve vedlejších rolích a jeho herecká hvězda se rozzářila jasným světlem díky komedii Pařba ve Vegas (2009). Navíc byl k sežrání, co si budeme… A posléze byl obsazen do hlavní role v Americkém sniperovi (2014) pod režijní taktovkou Clinta Eastwooda (91), kterého vždy obdivoval. Právě on v něm zasel myšlenku, že by mohl v budoucnu zkusit i režii. Nakonec se odhodlal a snímek Zrodila se hvězda (2018) se stal fenoménem. Kritici i diváci oceňovali nejen herecké výkony a jiskření Bradleyho a Lady Gaga (35), ale i jeho režii.

Foto: Profimedia.cz

Dlouho se k režírování odhodlával a nakonec vystřihl před dvěma lety vysoce oceňovaný snímekFoto: Profimedia.cz

Mel Gibson (65)

Když se řekne Mel Gibson jako režisér, všem okamžitě naskočí Statečné srdce (1995). Epický velkofilm, ve kterém ztvárnil i hlavní roli slavného bojovníka. Film má podle historiků mnohé faktické nedostatky, ale to diváci v kině, kteří ani nedýchali u fenomenálních bitev, vážně neřešili. Mel Gibson se později režii už příliš nevěnoval (rozporuplné Umučení Krista z roku 2004 pojďme raději neřešit).

Foto: Profimedia.cz

Oscarový snímek sklidil uznání, ostatní režijní počiny Mela Gibsona na tom byly o poznání hůřFoto: Profimedia.cz

Angelina Jolie (46)

Herečka, které sedí role v milostných příbězích i v akčních snímcích z jakékoli doby. Ona je ovšem mnohem víc a nebojí stát se producentkou, scenáristkou i režisérkou. Má za sebou čtyři režijní počiny, a i když ne vždy pěli kritici a diváci ódy, je třeba říct, že se vždy jednalo o velmi silné příběhy. Ve filmu U moře (2015) hrála s Bradem Pittem (57) a doufala, že jejich manželství díky tomu dostane ještě šanci...

Foto: Profimedia.cz

Odehrála dramatickou scénu a místo klábosení u cateringu šla záběry zkoumat okem režiséraFoto: Profimedia.cz

Jiří Havelka (41)

Multitalent na české umělecké scéně je bezesporu herec, režisér, scenárista, dramatik, moderátor a muž, který stál u založení televizní stanice Óčko – Jiří Havelka. Režíruje v divadle (Dejvické divadlo, VOSTO5 a další) i filmy (Vlastníci, 2019) a má za sebou role jak ve filmech (Teorie tygra, 2016; Po čem muži touží, 2018), tak v seriálech (Až po uši, 2014–2017; Jsem máma, 2018–2019).

Foto: Profimedia.cz

V Divadle na Vinohradech režíroval Tylovu Fidlovačku (na snímku Zlata Adamovská, 62 a Jiřina Jirásková, †81)Foto: Profimedia.cz

Jiří Mádl (34)

Proslavil se jako snowboarďák a rafťák ve filmech pro teenagery Karla Janáka (50) a dnes patří Jiří Mádl k uznávaným a oceňovaným hercům a režisérům. Za vedlejší roli v Modeláři (2020) dostal Českého lva a za snímek Pojedeme k moři (2014), který režíroval, byl oceněn i v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Filmoví odborníci pěli ódy na zajímavé pojetí filmu Pojedeme k moři, kdy záběry mají vzbuzovat dojem, že je na foťák natočil malý kluk Foto: Profimedia.cz

Jodie Foster (58)

Jedna z nejtalentovanějších hereček a nejlépe placených hvězd Hollywoodu je bezesporu hvězda filmů Znásilnění (1988), Mlčení jehňátek (1991), Návrat Sommersbyho (1993) nebo Anna a král (1999). Ač se věnuje především herectví, nebojí se ani režírování a například Hra peněz (2016) byla hodnocena velmi vysoko.

Foto: Profimedia.cz

Režírovat kolegy (George Clooney, 60 a Julia Roberts, 53) zvládla na jedničku. Ve filmu ukázala odvrácenou stranu médiíFoto: Profimedia.cz

Clint Eastwood (91)

Proslavil se jako cynický pistolník ve westernech Sergia Leoneho (†60) a skvělý byl jako Drsný Harry, polda, který neuznává pravidla. Už v 70. letech přidal k herectví i režii a ve svých filmech často i hrál. Mají hloubku, silné postavy a pravidelně sbírají ocenění. Clint Eastwood je důkazem toho, že v herectví je věk jen číslo. Roli pašeráka Earla Stonea si střihl krátce před devadesátkou a sám se režíroval.

Foto: Profimedia.cz

I když je věkově dělí téměř půl století, mají si co říct a Clint Eastwood je pro Bradley Coopera velkým vzoremFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám