Hlavní obsah

Keto dietu znáte. Slyšeli jste ale o její „dirty“ verzi?

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Dopřávat si, co hrdlo ráčí, a přitom hubnout. Sen každé dietářky. Přesně to nabízí „dirty“ verze keto diety. Může skutečně fungovat?

Článek

Ketogenní stravování s vysokým obsahem tuku a minimem sacharidů pomáhá lidem po celém světě k vysněné váze. Dieta je poměrně jednoduchá – jde o to, dostat tělo do stavu ketózy, kdy energii získává místo z cukru spalováním tuku. Toho docílíte, když podíl sacharidů ve stravě minimalizujete na nějakých pět procent. „Vyloučit je natrvalo není většinou moc možné – může to mít za následek celou řadu problémů, například letargii, vředy v ústech, oslabení imunitní soustavy,“ upozorňuje Kateřina Adámková, výživová poradkyně a trenérka z Prahy.

Podvádění věci zjednoduší

Vzpomínáte na film „Dirty Dancing“, po našem „Hříšný tanec“ (1987)? Baby s Johnnym vířili po parketu v dokonale hříšném, svádivém a sexy tanci, tělo na tělo. Podobně „temnou“ verzi má i spořádaná keto dieta. Říká se jí, jak jinak, „dirty“ – což lze přeložit jako „špinavá“ nebo právě „hříšná“. Tato varianta není tak striktní a je přímo povoleno při ní podvádět. Jedná se o totéž schéma – pět procent kalorií náleží sacharidům (z povolených druhů zeleniny, jako je cuketa, špenát, chřest, rukola, polníček, zelené fazolky nebo třeba neslazené kysané zelí, z ovoce citronová šťáva), 75 až 90 tukům a 6 až 25 procent proteinům. Jiné je však samotné složení stravy. Při keto dietě se hledí na výběr zdravých tuků i bílkovin, zato v dirty verzi je to víceméně jedno. Můžete jíst, co chcete. Jen je třeba se držet stanoveného schématu.

Foto: Kseniia Perminova, Shutterstock.com

Dirty keto může být naoko snem každého dietáře. Tuků a bílkovin, co hrdlo ráčí...Foto: Kseniia Perminova, Shutterstock.com

Budete hubnout, ale také strádat

Dirty keto dieta se může zdát snem každého dietáře. Jíte, co chcete, a přesto hubnete. Místo libového hovězího, avokádového dipu a zeleninového salátu si dopřejete pořádný hamburger (ovšem bez bulky) se sýrem, slaninou a bohatou dávkou majonézy. Odpoledne k latté z plnotučného mléka polknete čokoládovou proteinovou tyčinku a vše zakončíte večerním maratonem v pojídání pořádně osolených a opražených ořechů.

Dá se při takové verzi keto diety hubnout? Odpověď zní: ano, dá. Ale zdraví bude tratit a dříve či později se to projeví – zácpou, průjmem, potížemi s trávením a třeba i mnohem vážnějšími problémy, jako jsou hemoroidy nebo žaludeční vředy. Navíc vyšší příjem tuků, zejména pak nevhodných, je rizikový pro osoby s onemocněním slinivky či žlučníku a s poruchami spektra krevních lipidů. „Pokud se bude jednat o transmastné kyseliny (přepálené tuky, nekvalitní náplně z částečně ztužených tuků), tak je to nevhodné pro kohokoliv,“ říká MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. „Dále je zde nebezpečí nízkého příjmu vlákniny, což je obecně rizikové pro všechna civilizační onemocnění plynoucí z nevhodného životního stylu,“ dodává.

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Budete hubnout a zároveň chřadnout. Tělo totiž potřebuje i vitaminy, minerály a vlákninu, které dirty keto nedodáFoto: Dari Ya, Shutterstock.com

Výsledky nejsou dlouhodobě udržitelné

Výsledky dirty keto diety navíc podle odborníků rozhodně nejsou dlouhodobě udržitelné. Sice budete hubnout, tělu ale časem začnou scházet vitaminy a minerály, které získá jen z čerstvé a kvalitní stravy. Takže začnete strádat, vrátíte se k původnímu způsobu stravování, abyste zachránili zdraví, a dostaví se jojo efekt. Nezáleží totiž pouze na tom, jaké množství potravy jíte, důležité je, i z čeho se toto množství skládá. Vitaminy, minerály a vláknina chrání celkové zdraví organismu a jsou stejně nezbytné jako makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny a tuky. Ačkoliv se tak dirty verze keto diety může zdát lákavá, z dlouhodobého hlediska tělu rozhodně nesvědčí.

Láká vás vyzkoušet dirty verzi keto diety?

Reklama

Načítám