Hlavní obsah
3,1
(230)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Začátek září je ještě plný čerstvých šťavnatých rajčat. Při nákupu vyberte pár větších kousků, do košíku přidejte máslo, červenou cibuli, vejce a máte z poloviny hotovo. Recept je totiž velmi jednoduchý a jako předkrm nebo lehká večeře opravdu vynikající.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Rajčata
  • 5 ks rajčat
  • 2 ks červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2,5 lžičky másla
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 5 ks vejce
Krutony
  • 3 plátky bílého chleba
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli a pepře
Článek

Postup

01.

Rajčatům seřízněte „pokličku“ a vydlabejte vnitřek. Pevné části podle potřeby nakrájejte na kousky. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a vyložte jí dno pekáčku. Do ní usaďte vydlabaná rajčata a mezi ně na cibuli rozprostřete vydlabané a pokrájené středy. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

02.

Mezitím připravte krutony. Plátky chleba nakrájejte na proužky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Předpečená rajčata vyjměte a dejte péct krutony. Stačí jim asi 5 minut, aby se opekly dozlatova.

03.

Do předpečených rajčat rozdělte vždy malý oříšek másla a rozklepněte menší vejce. Osolte a opepřete. Troubu stáhněte na 180 °C a krutony vyndejte. Zpět do trouby vložte naplněná rajčata a ještě asi 12 minut dopečte – vnitřky by měly zůstat krásně krémové, na povrchu ale bude vejce zcela hotové. Podávejte ještě horké s chlebovými krutony.

Tip

Zdá se vám recept příliš fádní? Dejte do másla trošku tymiánu nebo jemně nasekaného rozmarýnu.

Doporučujeme zkusit také švýcarské zapékané vejce v sýrové košilce, je to ranní lahůdka!

Načítám