Hlavní obsah

Plněná rajčata s vejci

Hodnocení:
(118)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Začátek září je ještě plný čerstvých šťavnatých rajčat. Při nákupu vyberte pár větších kousků, do košíku přidejte máslo, červenou cibuli a vejce a máte z poloviny hotovo. Recept je totiž velmi jednoduchý a jako předkrm nebo lehká večeře opravdu vynikající.

Ingredience pro:
5 porcí
Na rajčata
  • 5 rajčat
  • 2 červené cibule
  • olivový olej
  • 2.5 lžičky másla
  • sůl a pepř
  • 5 vajec
Na krutony
  • 3 plátky bílého chleba
  • olivový olej
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Rajčatům seřízněte „pokličku“ a vydlabejte vnitřek. Pevné části podle potřeby nakrájejte na kousky. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a vyložte jí dno pekáčku. Do ní usaďte vydlabaná rajčata a mezi ně na cibuli rozprostřete vydlabané a pokrájené středy. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Krok 2: Mezitím připravte krutony. Plátky chleba nakrájejte na proužky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pokropte olivovým olejem, osolte a opepřete. Předpečená rajčata vyjměte a dejte péct krutony. Stačí jim asi 5 minut, aby se opekly dozlatova.

Krok 3: Do předpečených rajčat rozdělte vždy malý oříšek másla a rozklepněte menší vejce. Osolte a opepřete. Troubu stáhněte na 180 °C a krutony vyndejte. Zpět do trouby vložte naplněná rajčata a ještě asi 12 minut dopečte – vnitřky by měly zůstat krásně krémové, na povrchu ale bude vejce zcela hotové. Podávejte ještě horké s chlebovými krutony.

Tip: Zdá se vám recept příliš fádní? Dejte do másla trošku tymiánu nebo jemně nasekaného rozmarýnu.

Doporučujeme zkusit také švýcarské zapékané vejce v sýrové košilce, je to ranní lahůdka!

ynezorPumanzeSaNyknalC