Článek
„Ghíčko je čistý máselný tuk té nejvyšší kvality. Získává se přepuštěním čerstvého másla. Používalo se už před pěti tisíci lety ve staré indické medicíně, v ájurvédě. Znaly ho ovšem i naše babičky, pro které to byl ideální tuk, protože se, v dobách, kdy nebyly ledničky, nemusel chladit,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, která přepuštěné máslo vyrábí ručně a podle tradičních receptur už osmým rokem.
Ghíčko skvěle chutná a voní, nepřepaluje se a jeho trvanlivost je minimálně 12 měsíců. Má spoustu zdravotních benefitů, díky nimž je považováno za superpotravinu: neobsahuje mléčné bílkoviny, zlepšuje trávení a je plné vitaminů a antioxidantů. Ghíčko jako dárek rozhodně nikoho nezklame!
Klasické ghíčko pro královny kuchyní
Až obdarovaný otevře modré víčko klasického ghíčka a přivoní si, recepty mu budou v hlavě naskakovat samy. Ghí – přepuštěné máslo lze použít v teplé kuchyni, je ideální na smažení, dodá šmrnc polévce i omáčce, dušená zelenina je na něm bezkonkurenční, lze ho namazat na chléb a jíst za studena a při pečení nahradí všechny margaríny i máslo. Ghíčko udělá z každého jídla delikatesu!
Ghíčko z lásky
Ghí Srdce, to je klasické ghíčko, které můžete mít v dárkovém půllitrovém balení v tomto láskyplném tvaru, a sklenice se dá znovu naplnit něčím dalším.
Zdravé mlsání
Ghíčko pořídíte také v jeho sladké verzi, v podobě sladkých pomazánek, které se jmenují příhodně Ghítely. Slazené jsou medem, základem jsou ořechová másla a přidané je pouze kakao pro barvu (ne vždy) a vanilka pro vůni. Arašídová je sametově hebká, chutná jako nugát. Lískooříšková se chutí nejvíc přibližuje známé pomazánce, ale neobsahuje přidaný cukr, laktózu ani lepek. MANKA, Mandlová s kávou, obsahuje drcená pražená kávová zrna s jemným mandlovým máslem, je mírně sladká a křupavá. KOKEŠ, kokos a kešú, je nejjemnější, připomíná vánoční kokosové kuličky. Pořídit lze i sadu menších skleniček v dárkové balení.
Ochucená ghíčka pro gurmány
Chcete-li obdarovat někoho, kdo v kuchyni rád experimentuje, pak pro něj bude jistě milým překvapením některé z ghíček z edice Gurmán. Najdete tady ghí s chilli, ghí s česnekem a solí, ghí s kurkumou a pepřem a ghí se skořicí a vanilkou.
Zdravá svačinka Ghítela Bar
Ghítela Bar, to jsou proteinové tyčinky s ghí, které rychle a na dlouho zasytí a vejdou se do batůžku i do kabelky. Jsou bez lepku, palmového oleje, laktózy a nejrůznějších zbytečných „vycpávek“, zato jsou plné energie a proteinu. Obsahují samé dobré ingredience: datle, Ghítelu (lískové ořechy, med, ghí, kakao, přírodní vanilku), sójový protein, rýžový sirup a bezlepkové ovesné vločky. Jsou k dostání ve čtyřech příchutích: arašídová, lískooříšková, kešú s kokosem a mandle s kávou.