Hlavní obsah

Nebojte se domácího kompostování. Poradíme, jak na to

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com
21. 7. 2020

Slupky z brambor či jablek, použité pytlíky od čaje či kávová sedlina. Takového odpadu se doma denně sejde dost, bohužel většinou končí v odpadkovém koši. Kuchyňský odpad přitom můžete dále zužitkovat do kompostu. A to dokonce i když nemáte zahradu!

Článek

Naše babičky dokázaly zpracovat téměř všechno. Organický materiál v podobě odpadu z kuchyně využily jako cennou surovinu pro výrobu kompostu, kterým pak obohatily půdu při pěstování zeleniny, ovoce či bylinek. Přirozenému cyklu tak chytře pomáhaly a braly to jako něco zcela samozřejmého. A dnes „objevujeme Ameriku“ – platí to třeba právě o kompostování.

Než si pořídíte kompostér: Jak dodat rostlinám živiny i bez kompostu?

Domácí kompostování

„Jednu generaci kompostování minulo, městští lidé k tomu nemají takový vztah a jsou pohodlní,“ říká Soňa Valčíková, kompostovací konzultantka z iniciativy Kokoza. Díky kompostování přitom významně zredukujete obsah odpadkového koše a jako další bonus získáte černé zlato – humus. Ten využijete například při každoročním přesazování pokojových rostlin, ale také při pěstování bylinek, ovoce a zeleniny na zahrádce či na balkoně.

Foto: UliAb, Shutterstock.com

Až 40 % běžného komunálního odpadu tvoří bioodpad. Není škoda, aby končil v koši?

Energetická bomba pro rostliny

Současné nároky na rychlost, nedostatek prostoru i odpovědný přístup k nakládání s odpady splňují speciální nádoby určené k domácímu kompostování, většinou i s velmi podařeným designem. Zpravidla mají několik pater, dole pak výpust s kohoutkem pro přebytečnou tekutinu obsaženou v biologickém odpadu – je obohacena o enzymy, vápník, hořčík a další prvky a využijete ji jako tekuté hnojivo. Používá se naředěná v poměru 1 : 10 a na rostliny působí jako energetická bomba. V koncentrovaném stavu byste rostlinám spálili kořeny.

Vermikompostér a další

Aby bylo kompostování v domácích podmínkách rychlejší, nabízejí se různé urychlovače. U vermikompostérů jsou to žížaly. Ty přeměňují rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo – vermikompost. Ideálním druhem jsou kalifornské žížaly – jejich běžnou činností, tedy pojídáním rostlinného odpadu, se jeho objem sníží až na šestinu. Půl kilogramu žížal efektivně zpracuje až 250 gramů odpadu denně.

Dalším katalyzátorem kompostování mohou být třeba otruby s mikroorganismy bokashi, případně speciální bakteriální urychlovací spreje či granule. Přeměna odpadu na humus tak doma trvá přibližně tři měsíce.

Co se hodí do kompostu

„V zásadě jsou ke kompostování vhodné organické odpady všeho druhu z kuchyně i domácnosti – květiny, zbytky ovoce, zeleniny a brambor – i zkažené, kávová sedlina a vylouhované sáčky čaje, vaječné skořápky, suché pečivo, popel ze dřeva či hygienický papír,“ uvádí Miroslav Kalina, autor knihy Hnojení půdy a kompostování v zahradě. Kompostovat můžete v menší míře – kvůli větší náchylnosti k plesnivění – také slupky z jižního ovoce (pomeranče, grepy, banány, citrony).

Citrusů se nebojte

Možná vás to překvapilo – už jste asi slyšeli, že slupky citrusového ovoce do kompostu nepatří, protože jsou stříkány jedovatými látkami. Odborník to vidí jinak: „Citrusové plody se převážně ošetřují organickými fungicidy, aby nebyly při transportu napadeny houbami. Tyto fungicidy se však při procesu kompostování bez problému rozkládají. Jak dokazují nové výzkumy, nejsou po šesti týdnech kompostování už prokazatelné.“

Naopak nevhodné ke kompostování je vše, co vadí procesu tlení: sklo, kovy, umělé hmoty a textilie. Dále pak materiály, které mohou obsahovat škodliviny, například obsah sáčku z vysavače, popel z briket a uhlí, barevné časopisy, oleje či léky.

Foto: archiv firem

Zleva: Plastový Urban Composter na kuchyňský odpad, 1 770 Kč, prodává Shop.elkoplast. Vermikompostér Urbalive Plastia se hodí do bytu i na zahradu, 2 989 Kč, prodává Zahradavpohode

Foto: archiv firem

Dřevěný vermikompostér Woody má tři patra, 3 100 Kč, prodává Biorre. Domácí kompostér Bokashi Organko Skaza zabrání nepříjemnému zápachu, 1 290 Kč, prodává Mujzerowaste

Foto: archiv firem

Zleva: Třílitrový kovový kompostér Kitchen Craft obsahuje uhlíkový filtr, který zachycuje pachy, 559 Kč. Nádoba na kompostovatelný odpad Joseph Joseph má korpus ze snadno čistitelného polypropylenu, 1 069 Kč. Oba výrobky prodává Bonami

Údržba kompostéru je jednoduchá

Domácí kompostéry můžete dát přímo do kuchyně nebo kamkoliv do interiéru, ideální je teplota okolo 20 °C. Při správné péči nejsou cítit a fungují celoročně. V létě dejte pozor, aby nebyly na přímém slunci a okolní teplota nepřesáhla 35 °C. Při parných dnech pak případnému vysychání zabráníte vodou v rozprašovači.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.