Hlavní obsah

Čím nahradit vejce a jak využít odřezky z cibule: Základní suroviny, na kterých se dá snadno ušetřit

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchařská vášeň nemusí být finančně náročná. S několika jednoduchými triky lze snadno ušetřit i při používání nejběžnějších kuchyňských surovin, aniž by to ovlivnilo kvalitu domácích pokrmů. Jak šetřit a přitom se nešidit?

Článek

Je několik triků, jak můžete snadno a efektivně šetřit při používání nejběžnějších surovin v kuchyni a zároveň zachovat kvalitu oblíbených jídel. Peněženka vám poděkuje a vy budete moct s chutí pokračovat ve vaření bez zbytečných finančních obav. Na čem se dá šikovně ušetřit?

1. Cibule

Využití odřezků: Namísto vyhazování můžete odřezky cibule využít k přípravě domácího zeleninového vývaru – v tomto případě použijte odřezky i se slupkou. Ušetříte peníze a získáte chutný základ pro další pokrmy. Je také možné odřezky bez slupky nasušit v sušiče nebo v troubě při teplotě 50–60 °C, a připravit si tak sušenou cibuli, která se dá v kuchyni skvěle využít. Z odřezků lze i vypěstovat novou zeleninu.

Domácí cibulová sůl: Další tip, jak ušetřit, je domácí ochucená sůl. Připravte si vlastní směs z usušených rozmixovaných odřezků cibule bez slupky smíchaných se solí. Tato domácí verze nejen lépe chutná, ale bude i o dost levnější než kupované dochucovadlo. Ochucená sůl dodá pokrmům jemný nádech cibule, využijete ji do salátů, marinád i omáček.

Jak odřezky ze zeleniny proměnit v silný zeleninový vývarVideo: Proženy.cz

2. Olivový olej

Správné měření: Odměřujte olej pomocí odměrek nebo lžíce, abyste předešli zbytečnému plýtvání. Každá kapka oleje se počítá a efektivní měření vám ušetří zbytečné náklady (i kalorie navíc).

Experimentujte s variantami: Zkuste různé druhy oleje. Někdy méně známé a levnější alternativy mohou být stejně chutné a přinést do vašeho jídelníčku pestrost. Hlídáte u olejů i zdravotní benefity a zajímá vás jejich použití? Podívejte se na náš přehledný atlas olejů.

3. Mouka

Nákup ve velkém: Investujte do větších balení. Mouka tak většinou bývá levnější, a pokud často pečete, dlouhodobě ušetříte. Skladujte ji v uzavřených nádobách, aby ji nenapadli škůdci, a před pečením ji vždy prosejte. Jak se zbavit molů v kuchyni?

Kombinujte s jinými druhy: Nebojte se experimentovat s různými druhy mouky, jako je celozrnná nebo mandlová. Potřebujete do nějakého receptu alternativní mouky? Zkuste je částečně nahradit levnějšími druhy. Když zvolíte poměr alespoň 2 : 1, přičemž ten jeden díl je lacinější varianta, na chuti se to nepodepíše.

4. Česnek

Využijte celé palice: Nekupujte předem oloupané stroužky či utřený česnek ani hotovou česnekovou pastu. Využijte možností a buď na samosběru, nebo od tuzemských farmářů nakupte celý česnek a pak ho zužitkujte podle potřeby. Český česnek bývá chuťově výraznější než asijské druhy, a stačí ho proto méně. Jak skladovat česnek, aby vydržel co nejdéle?

Sušený česnek: Nebojte se sáhnout po sušeném česneku. Má dlouhou trvanlivost a poslouží jako náhrada za čerstvý. Sušený česnek si také snadno připravíte doma.

5. Mléko

Vyberte levnější variantu: Hlídejte ceny u různých obchodních řetězců, zrovna na mléku jsou totiž rozdíly obrovské. Jestli raději volíte rostlinné mléko, vyrobte si ho podle našeho návodu sami doma, ušetříte tím nejednu korunu.

Využijte sušené mléko: Sušené mléko představuje praktickou alternativu k běžnému mléku. Má delší trvanlivost a může být cenově efektivnější.

Jak vyrobit rostlinné mléko

Rostlinný nápoj lze udělat z ořechů, semen, obilnin i luštěnin. Postup je velmi jednoduchý: 100 gramů suroviny smíchejte s asi 800 ml vody a nechte několik hodin louhovat při pokojové teplotě, ideálně přes noc. Poté směs rozmixujte dohladka a několikrát přeceďte přes jemné sítko nebo kousek plátýnka. Tekutinu uchovávejte v lednici maximálně tři dny.

6. Rýže

Nakupujte na váhu: Místo standardních balení zvažte nákup rýže na váhu a ideálně i bez obalu. Bývá to ekonomicky výhodnější a množství si přizpůsobíte podle aktuální potřeby. V obchodě automaticky saháte po sypané rýži, protože je „logicky“ levnější? Nemusí to být vždy pravda. Rýže ve varných sáčcích občas v akci vyjde výrazně levněji, takže stojí za to orientovat se podle ceny za 100 gramů, nikoliv za balení.

Zkuste různé druhy: Experimentujte s různými druhy rýže. Některé jsou cenově dostupnější, ale stejně chutné. Záleží na tom, jaký druh rýže se hodí k vašim oblíbeným receptům.

Odřezky zeleniny nevyhazujte: Vypěstujte z nich novou zeleninu

7. Vejce

Nahraďte vejce: V některých receptech lze nahradit vejce alternativami, jako je jablečné pyré, banán nebo lněné semínko smíchané s vodou. Ušetříte peníze a do jídelníčku přidáte různorodost. Existuje mnoho receptů na pečení, kde se bez vajec obejdete úplně. Skvělé je slané kynuté těsto, existují i bezvaječné palačinky z jedné suroviny. Je-li v těstě uveden jeden žloutek, lze ho nahradit lžící oleje nebo rozmixovaného tofu; u většího počtu žloutků to neplatí. Snadno lze udělat i sněhové pusinky bez bílků nebo majonézu bez vajec.

Nakupujte ve velkém a od známých: Vaříte často? Pořizujte vajíčka ve větších baleních, cena za kus se tak může snížit. Také je dobré se porozhlédnout po známých a rodině, jestli někdo neprodává domácí vejce za rozumnou cenu.

8. Cukr

Měřte přesně: Při používání cukru přesně odměřujte a odvažujte množství. Vyhnete se tak zbytečnému plýtvání a zachováte rovnováhu chuti ve svých moučnících a dezertech.

Alternativy: Zkuste experimentovat s nízkokalorickými nebo přírodními sladidly. Jsou zdravější, některá i levnější, a přesto dodají vašim výrobkům sladkost. Jejich nižší cenu způsobuje vyšší sladivost, takže i když na první pohled mohou působit dražší, ve skutečnosti jimi osladíte větší množství jídla a pití. Mezi taková sladidla patří například stévie, která může být až 300× sladší než cukr, nebo erythritol, který je sladší o 70 %.

Načítám