Hlavní obsah

Konečně zahradničení! Pusťte se do předpěstování sazenic

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Už koncem ledna se můžete pustit do předpěstování sazenic. Čas je třeba na rajčata, papriky nebo celer. Jak na to, aby se rostlinkám dařilo a byly silné a zdravé? Začít musíte u kvalitních semínek.

Článek

Na přelomu ledna a února už to většina zahradníků nevydrží a pouští se do práce. Opravují zahradnické náčiní, chystají výsevní plány a začínají předpěstovávat zeleninu i květiny. K tomu je třeba zajistit prostor – třeba uvolnit dostatek okenních parapetů, kam truhlíky a květináče umístíte.

Co předpěstovat na konci ledna

Právě teď je čas na předpěstování raných salátů a kedlubnů. Vysít můžete i rajčata, papriky, celer nebo brokolici a lilek. S ostatní zeleninou, třeba s dýní, okurkami anebo cuketami, ještě počkejte.

Pro výsev si vyberte substrát určený pro předpěstování sazenic. Jestliže za něj nechcete utrácet, namíchejte si vlastní: stačí dobře smíchat díl zeminy, díl kompostované zeminy a díl písku.

Použít lze plastové květináče a truhlíky, někdo rád vysévá do kelímků od jogurtů, protože jsou malé a skladné. Skvělé jsou také rašelinové květináče, které si můžete uzpůsobit a různě nařezat. Dobře se s nimi pracuje, protože z nich nemusíte při přesazování rostlinu vyjmout, ale vše jen vložíte do větší nádoby a zahrnete zeminou.

Foto: Syndy1, Shutterstock.com

Vysazování vyžaduje chvíli trpělivosti a soustředění. Bohatě se vám to vrátí, až budete s radostí pozorovat rašící zelené rostlinkyFoto: Syndy1, Shutterstock.com

Jak otestovat, zda jsou semena v pořádku

Ještě před samotným výsevem si můžete udělat test klíčivosti semen, což se hodí hlavně u semínek, která zbyla z minulé nebo předminulé sezony. Několik semínek vyskládejte na navlhčenou vatu do mističky a přikryjte fólií. Udržujte vlhkost. Zhruba do týdne by měla většina semínek vyklíčit. Pokud z větší části nevzejdou, neztrácejte s nimi čas a pořiďte si nová.

Pár pravidel časného výsevu

1. Jak vysévat a zalévat: Nádoby, do kterých budete vysévat, naplňte asi do dvou třetin substrátem, vložte nebo nasypejte semínka a zahrňte je zeminou. Zalévejte je pravidelně, a to nejlépe odstátou vodou. Semínka nesmějí vyschnout!

2. Jak udržet teplo a kdy přesadit: Nádobu můžete překrýt průhlednou fólií nebo igelitem, abyste udrželi vlhkost a teplo. Tím urychlíte klíčení a růst. Jakmile rostlinky vyraší, fólii sejměte. Až budou mít dva lístečky, je čas je přesadit – každou do svého květináče.

3. Jak pečovat o sazenice: Nikdy nádoby nepokládejte přímo na topení! Postavte je ale na světlo a k teplu – třeba na parapet. Nezapomeňte si napsat, co jste do které nádoby vyseli. Stačí vám obyčejné zápichy, které se prodávají v zahradnictví, a popíšete si je lihovým fixem.

Foto: Elena M. Tarasova, Shutterstock.com

Pravidelná zálivka je pro rostoucí rostlinky zásadníFoto: Elena M. Tarasova, Shutterstock.com

Vytahování sazenic: teplota, světlo, zálivka

Jedním z častých problémů při předpěstování je vytahování sazenic – jsou pak moc dlouhé a tenké, snadno se lámou. Většinou proto, že je předpěstováváte v příliš velkém teple: optimální je teplota 15 až 20 °C. Důležitý jaké dostatek světla, jinak za ním rostlinky „šplhají“.

Vyšší teplotu potřebují sazenice při klíčení, potom je ale dejte do chladnější místnosti. Zajistěte jim dostatek světla, nejlepší je jižně orientované okno. Někdo řeší nedostatek světla tím, že sazenicím svítí speciálními lampami.

Pozor si dejte také na přemokření! Substrát by měl být vždy trochu vlhký, ale nikdy by rostliny neměly „plavat“ ve vodě, protože pak mohou snadno uhnívat. Platí, že při nižších teplotách stačí zalévat méně, třeba jednou dvakrát do týdne.

Reklama

Načítám