Hlavní obsah

Koupelna snů: Celá ze dřeva!

Foto: Dornbracht

Dřevo dodá koupelně zcela jiný charakterFoto: Dornbracht

Reklama

Milujete dřevo a nejraději byste ho měli v každé místnosti i v koupelně? Jen se bojíte, jak dlouho by ve vlhkém a špatně větraném prostředí vydrželo? Poradíme vám, jak jeho krásu obdivovat třeba i z vany!

Článek

Dřevo má tu moc propůjčit každé koupelně příjemný a útulný dojem, ať už je zde máte v podobě nábytku, umyvadla nebo doplňků a drobných dekorací. Ti náročnější si dokonce mohou dopřát i vanu ze dřeva! Leckdo se však bojí, že nemůže přírodní materiál ve vlhkém prostředí vydržet, a tak raději sáhne po některé z imitací, vyrobené z odolných moderních hmot. A je to škoda, protože tím šidí své smysly! Pouze pravé dřevěné výrobky dokážou atraktivním vzhledem a neopakovatelnou originální kresbou zaujmout zrak, typickou přirozenou přírodní vůní doslova potěší váš čich, a pokud se jich dotknete, na omak jsou vždy příjemně teplé. A je jedno, zda máte velkou koupelnu nebo jste ji zařizovali podle našich 7 tipů do malé koupelny.

Foto: Duravit

Namáhané části nábytku jsou vyrobené z takzvané bio desky, kterou tvoří až tři křížem lepené vrstvyFoto: Duravit

Foto: Aqua trade

Nábytek v koupelně je třeba čas od času ošetřit oleji nebo voskyFoto: Aqua trade

S vlhkem si poradí

Co se týče obav z vlhkého prostředí koupelny, můžete je s klidným svědomím hodit za hlavu! Dřevěný nábytek, sanita i koupelnové doplňky se totiž podrobují moderním metodám zpracování s nezbytnou impregnací. Výrobky z exotických dřevin jsou v koupelnovém prostředí obecně považovány za odolnější, avšak ani ty tuzemské nezaostávají. Proti negativnímu působení vody a vlhkosti jsou vybaveny velice účinnými „zbraněmi“, které zabrání poškození povrchu výrobků, průniku vlhka do nitra materiálů a jeho následnému zkroucení.

Na exponovaná a nejvíce ohrožená místa – například na čelní plochy nábytkových skříněk – instalují někteří výrobci takzvanou bio desku. Tu tvoří až tři vrstvy křížem lepeného masivního dřeva, které se nedeformuje. Další metodou je ošetření hran nábytku a jejich polepení třeba voděodolnou překližkou či některým z jiných impregnovaných materiálů. Hrany totiž bývají nejčastějším místem vstupu vlhkosti do nábytku a dalšího vybavení. Pokud se to stane, může se dřevo začít kroutit, bobtnat, a dokonce i hnít, až dojde k jeho znehodnocení.

Foto: Ideal Standard

Do menších koupelen volte raději světlé dezényFoto: Ideal Standard

Foto: RAKO

Obdivujete krásu tohoto dřeva? Máte smůlu, je to keramická dlažbaFoto: RAKO

Stejně jako pro jakékoli jiné dřevo v bytě i pro to koupelnové platí, že čas od času potřebuje pravidelnou údržbu. Pokud jednotlivé kusy nábytku občas napustíte přírodním olejem, odmění se vám svou prodlouženou životností a přirozenou krásou.

Co je „in“

A jaké že dřevo je právě nejvíce v módě? Na trhu je v současné době tolik dekorů a druhů dřevin, že máte určitě z čeho vybírat. Ať již sáhnete po některé z tuzemských dřevin nebo se raději přikloníte výrobkům ze dřeva exotického, jistě neuděláte chybu a každé dřevo zaujmesvým originálním dekorem.

„Z dřevěných dekorů bylo v koupelnách dříve poměrně oblíbené zebrano, dnes používáme více monotónní dekory – třeba tmavý eben nebo bělený dub,“ vysvětluje posun v módních trendech Martin Tochaczek, produktový designér společnosti Aqua Trade. Momentálně se velké oblibě těší jak tmavé dřeviny – wengé či eben –, tak i dřevo ve světlejších odstínech. Do této skupiny se řadí buk, javor, bělený dub, bambus a celá řada dalších. Nemůžete-li se rozhodnout pro jeden jediný druh a hodláte do interiéru vašich domácích „lázní“ zakomponovat více různých dřevin, pamatujte, že mix příliš mnoha dekorů dřeva v jedné místnosti bude působit chaoticky.

Foto: Laufen

Z přírodního materiálu lze vyrobit jak moderní, tak retro kolekceFoto: Laufen

Foto: Laufen

Zatímco dříve vládlo nábytku výrazné zebrano, dnes jsou to spíš monotónní dřevinyFoto: Laufen

Zdařilé imitace pro opatrné

V koupelně mají však své místo také imitace přírodních materiálů, které v mnoha případech bývají téměř k nerozeznání od originálů, pocházejících z dílny matky přírody. Mezi nejoblíbenější a také nejzdařilejší patří bezesporu keramické obklady a dlažba. „Kolekcí napodobujících přírodní dřevo se dají výborně kombinovat s nekonfliktními jednobarevnými obklady ve velkém i menším formátu, nebo s imitací přírodního kamene,“ doporučuje Pavla Nováková zastupující značku RAKO, která nabízí hned několik „dřevěných“ kolekcí.

Nejen keramické imitace jsou velmi zdařilé a napodobují dekory i povrchovou strukturou přírodního dřeva včetně nepravidelné kresby letokruhů i suků. Dokážou imitovat také dřevo staršího data se všemi jeho nedokonalostmi – například letitá prkna napadená červotočem. Inspiraci najdete ve článku Nové obklady: Vypadají jako dřevo!.

A kterému „dřevu“ v koupelně byste dali přednost vy, tomu pravému, či praktickým imitacím? Nebo jste zastánci toho, že do koupelny patří bílá barva, která je synonymem čistoty?

Reklama

Související témata:

Načítám