Hlavní obsah

Charles a Camilla slaví 16 let od svatby. Čím si prošli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich milostný příběh je nekonvenční. A to nejen na poměry královské rodiny, ale obecně. Své štěstí našli až celých 35 let po seznámení. Myslíme veřejné štěstí. Oni se totiž jeden druhému z očí (a náruče) nikdy neztratili, a to přestože měli oficiálně jiné partnery. Charles s Camillou dnes slaví 16 let od svatby.

Článek

Veřejnost jim měla za zlé, že se kvůli nim trápila milovaná princezna Diana (†36). Své štěstí si tedy museli vybojovat. Vnímání jich dvou a jejich vztahu se během let měnilo, ale nakonec je jako pár oficiálně akceptovala královna Alžběta II. (94), když se v roce 2000 zúčastnila společné akce, a i přístup veřejnosti se postupně zlepšil.

Dnes patří Charles (72) s Camillou (73) k váženým členům britské královské rodiny. Pokud usedne princ na trůn, bude mít podporu veřejnosti, pro kterou toho během desítek let pilné práce tolik udělal. Mnozí tedy doufají, že se nevyplní spekulace, že bude přeskočen a králem se stane jeho syn William (38).

Proč si ale už zamlada nevzal ženu, se kterou měl tolik společného, a místo toho se ve třiceti dvou letech oženil s čerstvě dvacetiletou dívkou, s kterou ho nepojilo téměř nic? Camilla v té době nebyla vnímána jako vhodná manželka budoucího krále. Zdali šlo o její věk, zálibu ve večírcích nebo počet minulých partnerů, není známo. Nevinná a uctivá Diana bez historie se zdála být, podle královny, jejího manžela i poradců, perfektní. A Charles, coby hodný syn, rodiče poslouchal.

To už je ale dávná historie. Dnes slaví Charles s Camillou 16 let od svatby. Které roky byly v jejich vztahu zásadní?

1970: Seznámení

Kdy přesně došlo k osudovému prvnímu setkání, se neví. Ale zcela jistě to bylo na začátku 70. let, možná na pólu, možná na večírku. Camilla prince prý hned odzbrojila, když zavtipkovala, že mají dost společného, protože její prababička Alice Keppel byla milenkou jeho prapradědečka krále Edwarda VII.

Přátelství postupně přerůstalo ve vážnější vztah, ale Charles s žádostí o ruku otálel. Nebyl zrovna rozhodný typ, a navíc neměl podporu v rodině. Camille chyběl urozený původ a působila příliš zkušeně a protřele. Nakonec odjel princ na dlouhé měsíce sloužit v námořnictvu, a tím vztah v podstatě zařízl.

1973: Camilla se vdává

Před tím, než poznala následníka trůnu, chodila Camilla s přestávkami s Andrew Parker Bowlesem (81). A nakonec mu řekla ano. Postupně se jim narodily dvě děti. Charles měl před Dianou několik přítelkyň, mezi nimi byla i starší sestra Diany – Sarah Spencer (66). Ta se však nediplomaticky o jejich vztahu vyjadřovala do médií, a tak se rozešli.

Foto: Profimedia.cz

Společných fotek ze 70. let příliš neexistuje, jejich vztah nebyl zrovna oficiální a Charles nestál o dohadování s mamáFoto: Profimedia.cz

1980: Charles poznává Dianu

I když už netvořili pár, přáteli zůstali. A tak si Sarah zahrála na Amora a představila Charlesovi svou mladší sestru Dianu.

S mladou dívkou neměl mnoho společného, ale královské rodině se velmi líbila. Zdála se jako správná volba, pocházela z urozené aristokratické rodiny, působila nevinně a byl předpoklad, že bude ke svému muži obdivně vzhlížet a poslouchat ho. Na city a lásku se v té době nikdo neptal, následník trůnu měl věk a bylo na čase, aby se usadil a měl děti.

Foto: Profimedia.cz

Co způsobilo, že manželství nemělo šanci? Věkový rozdíl, pozornost médií a skutečnost, že se málo znali. A pak taky vztah mezi Charlesem a CamillouFoto: Profimedia.cz

1981: Královská svatba

Jestli si v minulosti nebyl Charles jistý Camillou, u Diany váhal ještě víc. Ale vedle rodiny mu zásnuby doporučila právě i Camilla, tak se rozhoupal. Diana žádost o ruku přijala, i když prý už v té době měla podezření, že paní Parker Bowles je víc než jen kamarádka, která bydlí nedaleko.

Charles Dianu ujistil, že jejich románek je minulostí, a v červenci se konala svatba století. O rok později se stali rodiči Williama a v roce 1984 se narodil Harry. Jenže se čím dál víc ukazovalo, že jejich vztah nemá šanci, odcizovali se.

Foto: Profimedia.cz

Svět je miloval, oni dva se o to spíš jen pokoušeliFoto: Profimedia.cz

1986: Stará láska nerezaví

Manželství se nakonec rozpadlo a blízcí přátelé měli dokonce zburcovat Camillu, aby Charlesovi v těžké chvíli pomohla, aby ho psychicky podpořila. On později v autorizovaném životopisu uvedl, že svoje přátelství obnovili právě až v roce 1986. No, budiž...

1993: Skandál kvůli nahrávkám

90. léta byla ve znamení jednoho skandálu za druhým, Charles a Diana si dělali naschvály a prali špinavé prádlo na veřejnosti. V roce 1992 byl oficiálně oznámen jejich rozchod, o rok později byly zveřejněné několik let staré nahrávky velmi intimních telefonických rozhovorů mezi Charlesem a Camillou. A Diana ve známém rozhovoru v pořadu Panorama televize BBC v roce 1995 uvedla, že v jejich manželství byli vždy tři, takže tam bylo trochu přeplněno.

Foto: Profimedia.cz

Diana to s médii uměla a často na sebe strhla pozornost i ve chvíli, kdy si ji zasloužil Charles. V rozhovor v pořadu Panorama uvedla několik skandálních informací, například, že jsou ve vztahu třiFoto: Profimedia.cz

1996: Princův rozvod

V roce 1995 se rozvedla Camilla, o rok později byl oficiálně rozvedený i Charles. Ale to rozhodně neznamenalo, že si mohli skočit do náruče a být šťastní až do smrti.

V roce 1997 totiž během autonehody tragicky zemřela Diana. Pro svět byla královnou srdcí a už jen kvůli uctění její památky a zármutku Williama a Harryho nebylo možné vystupovat na veřejnosti jako pár.

Foto: Profimedia.cz

Ač už žili odděleně, snažili se fungovat aspoň jako rodiče. Když šel jejich syn William v roce 1995 na prestižná školu Eton, doprovodili ho oba i s bratremFoto: Profimedia.cz

1999: Charles a Camilla oficiálně spolu

V roce 1998 představil Camillu svému staršímu synovi a později i mladšímu. Bohužel ne všichni členové rodiny byli vztahu nakloněni. Královna odmítla kupříkladu přijít na oslavu Charlesových padesátin, aby se s Camillou nepotkala.

Poprvé se dvojice objevila bok po boku v roce 1999 na oslavě narozenin sestry Camilly.

Foto: Profimedia.cz

Velký krok pro jejich vztah – odejít před fotografy z večírku spoluFoto: Profimedia.cz

2000: Královna dává souhlas

Královna nakonec na možnou svatbu Camilly a Charlese změnila názor. Dala to najevo tím, že se zúčastnila oslavy 60. narozenin řeckého krále, kterou na svém panství v Highgrove pořádal Charles. Bylo jasné, že Camilla bude vystupovat jako jeho přítelkyně. Tím, že se královna akce zúčastnila, dala vztahu zelenou. Zvláštní, když vám v padesáti musí dát souhlas ke svatbě maminka, ale královský protokol je holt královský protokol.

Foto: Profimedia.cz

Postupem času se spolu objevovali na veřejnosti víc a vícFoto: Profimedia.cz

2005: Konečně svatba

Roky se s roky sešly a v únoru 2005 oznámili zásnuby. V dubnu se pak konala civilní svatba.

Vloni oslavili křišťálovou svatbu, Charles zvládl covid-19 a je stále čekatelem na trůn. Ani po sedmdesátce nezvolnil, co se týče pracovních povinností. V dokumentu k jeho 70. narozeninám, Charles, následník trůnu, o něm jeho žena a synové mluvili jako o laskavém člověku, kterého milují vnoučata a který se vášnivě zajímá o ochranu životního prostředí, uchování historického dědictví a poskytování příležitostí mladým lidem.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2005 se jim splnil sen a vzali seFoto: Profimedia.cz

Načítám