Hlavní obsah

Supermodelky z devadesátek, rošťák Louis i neviditelní Harry s Meghan: to nejlepší z oslav

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královnou se stala 6. února 1952 ve svých 25 letech, když její otec, král Jiří VI., zemřel. Letošek se tedy nese ve znamení oslav 70 let královny Alžběty II. na trůnu. Je nejdéle panujícím monarchou a nejoblíbenějším členem britské královské rodiny. Jak vypadaly bombastické oslavy?

Článek

Prodloužený víkend od 2. do 5. června byl v Anglii zasvěcen oslavám platinového výročí. Bylo to pompézní, dojemné i veselé. Přestože trápí královnu Alžbětu II. (96) zdravotní problémy a pohyb jí dělá trochu potíže, mnoha akcí se sama zúčastnila. A stejně tak její rodina, která ukázala, že je přese všechno soudržná, a všichni se bavili.

Ve čtvrtek se konala tradiční vojenská přehlídka Trooping the Colour, večer královna rozsvítila tzv. Strom stromů. V pátek se celá rodina, ale bez panovnice, sešla na bohoslužbě díkůvzdání za její vládu v katedrále sv. Pavla. V sobotu ji na tradičním derby plnokrevníků v Epsom Downs zastoupila princezna Anna (71) a večer se v paláci konala Platinová party, na které vystoupily hudební hvězdy, například Diana Ross (78) nebo ze záznamu Elton John (75). V neděli pak byly po celé zemi pořádány jubilejní obědy, Londýnem šel průvod se zlatým kočárem a vystoupilo mimo jiné 150 národních pokladů – tak se říká v Británii umělcům, kteří během 70 let královnina panování utvářeli britskou kulturu. Co byly nej okamžiky oslav?

Čaj s Paddingtonem

Ona je nejoblíbenější královnou, on oblíbeným medvědem. Řeč je o Paddingtonovi. Na koncertě při sobotní Platinové party se královna neobjevila osobně, ale v dopředu natočeném videu. Panovnice je smyslem pro humor pověstná a nyní si na lahodném čaji pochutnala s televizní postavou. Medvídek nejdřív nemotorně vylil čaj a pak jí nabídl marmeládový toast, který u sebe vždy nosí. Královna odpověděla, že ho nosí taky, a vytáhla ho ze své ikonické kabelky. Na to se jí medvídek zadíval do očí a řekl: „Šťastné jubileum, madam. A děkujeme. Za vše.“

Následně začali oba na své šálky vyťukávat skladbu We Will Rock You od kapely Queen, která odpálila koncert plný hvězd.

Foto: Profimedia.cz

Parťákem na čaj byl královně populární medvídek. V předchozích letech natočila podobně vtipné video i s agentem 007Foto: Profimedia.cz

Princ Louis – maskot oslav

Mnozí se shodují, že malý princ si ukradl celou show pro sebe. Ve svých čtyřech letech se poprvé účastnil velké královské akce a byl dokonale uvolněný a roztomilý. Vystřídal celou plejádu veselých i zpruzelých obličejů, povídal si na balkoně s prababičkou, na závěrečném koncertě se nechal pohupovat na klíně dědečka a byl naprosto u vytržení.

Foto: Profimedia.cz

Smál se, křičel, vykládal... Bavil se i nudil. Prožil si všechny emoce a stal se jednou z hvězd celé akceFoto: Profimedia.cz

Zpívající princ George

Jednou z hvězd, která během koncertu vystoupila, byl i Rod Stewart (77) a všichni si s ním notovali v Británii notoricky známou píseň Sweet Caroline. Nejvíc však jeden chlapeček. Píseň, která bývá součástí svateb a často zaznívá z nočních barů, si hlasitě notoval se svým tátou osmiletý princ George.

Foto: Profimedia.cz

Všichni se upřímně bavili a skutečnost, že zná malý George slova písně Sweet Caroline, všechny dostalaFoto: Profimedia.cz

Díky, mami!

Dojemný byl i proslov následníka trůnu prince Charlese (73), který na Platinové party vystoupil a začal slovy: „Vaše Veličenstvo, mami…“ a před 22 tisíci lidmi jí poděkoval za mnohaletou službu svému lidu, se kterým se smála i plakala, a především tam pro lidi po celých 70 let vždy byla.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles vzdal své matce hold, na pódium ho doprovodila manželka Camilla (74)Foto: Profimedia.cz

Meghan a Harry zpátky v Anglii

Na královské akci se naposledy objevili v roce 2020 a nyní byl princ Harry (37) s Meghan (40) a dětmi pozván na oslavy jubilea. Napjatě se čekalo, zda ukáží syna Archieho a dcerku Lilibet, i jak se k sobě budou chovat se zbytkem rodiny. A výsledek? S dětmi se na veřejnosti neukázali, i oni sami byli k vidění spíše málo a rozhodně si nepadli před zraky veřejnosti kolem krku s Williamem (39) a Kate (40) nebo princem Charlesem.

Spíš na sebe moc neupozorňovali. Objevili se za oknem Buckinghamského paláce při čtvrteční akci Trooping the Colour a na páteční mši. Přišli ruku v ruce, vypadali spokojeně a povídali si hlavně se Zarou Tindall (41) – dcerou princezny Anny (71), jejím mužem a dcerami prince Andrewa. V sobotu slavila Lilibet první narozeniny, ale zda se rodinné oslavy zúčastnila i královna, palác neoznámil.

Foto: Profimedia.cz

Nesnažili se na sebe poutat zbytečnou pozornost. Ale mnozí si všimli, že s Williamem a Kate neprohodili během rodinné akce ani slovoFoto: Profimedia.cz

Národní poklady a modelky na střeše

Součástí nedělního průvodu byly mimo jiné nejrůznější ikonické vozy a k vidění byli mnozí slavní – národní poklady posledních 70 let. Mimo jiné sem patří supermodelky Kate Moss (48) a Naomi Campbell (52), představitelka legendární mechy Alexis herečka Joan Collins (89) nebo rockový zpěvák Cliff Richard (81).

Foto: Profimedia.cz

Byly hvězdami 90. let a přišly pozdravit královnuFoto: Profimedia.cz

Oslavy uzavíral svým koncertem zpěvák Ed Sheeran (31) a skladbou Perfect vzdal mimo jiné hold manželství královny Alžběty a jejího milovaného Philipa (†99).

Foto: Profimedia.cz

Hudební hvězda zakončila svým vystoupením čtyřdenní oslavyFoto: Profimedia.cz

Jubileum z módního pohledu

Zara Tindall (41)

Nejstarší královnina vnučka oblékla na páteční bohoslužbu zářivě růžové šaty a sladila nejen doplňky, ale i kravatu svého manžela Mika Tindalla (43).

Foto: Profimedia.cz

Krásně sladěný párFoto: Profimedia.cz

Beatrice (33) a Eugenie (32)

Dcery prince Andrewa (62) zastupovaly jeho rodinu. Princ byl v minulosti kvůli sexuálnímu skandálu zbaven královských titulů, navíc měl pozitivní test na covid, takže by se akcí stejně nemohl zúčastnit.

Starší Beatrice oblékla na bohoslužbu modré šaty, ve kterých vynikla její štíhlá postava a které byly ozdobené perlami. Mladší Eugenie zářila v oranžovém modelu, který zkombinovala s černými doplňky.

Foto: Profimedia.cz

Sestry občas umí módně trochu ujet, ale tentokrát byly dokonale elegantníFoto: Profimedia.cz

Sophie (57)

Manželka nejmladšího syna královny, prince Edwarda (58), oblékla v pátek nádherné metalické šaty s mašlí na zádech, které doplnila rozkošným vlasovým doplňkem zvaným fascinátor.

Foto: Profimedia.cz

Královnina oblíbená snachaFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám