Hlavní obsah

Zrzky vedou! Zrzavá je největší trend. Pro koho se (ne)hodí?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrzavá barva je právě teď horký trend a roli v tom hraje určitě i popularita seriálu Dámský gambit. Pokud zrovna přemýšlíte nad změnou odstínu vlasů, různé varianty rezavé jsou prima volba. Co zvážit, než se pro ni opravdu rozhodnete?

Článek

Ze seriálu Dámský gambit (2020) se stal hit a oslovil i fanoušky módních témat. Kromě zajímavého šatníku geniální šachistky Beth Harmon, kterou si zahrála Anya Taylor-Joy (24), mohli obdivovat i její ryšavé mikádo. A právě různé odstíny zrzavé nyní hrají prim. Nedávno se pro jeden rozhodla i modelka Gigi Hadid (25), která novou barvu předvedla na přehlídkovém mole pro značku Versace, a to jen šest měsíců po porodu. Hodí se pro vás tento trendy odstín a je náročný na údržbu?

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Seriálová ikonická zrzka Beth Harmon v seriálu Dámský gambit. Novou zrzavou hřívu si užívá modelka Gigi Hadid, která je od přírody blondýnkaFoto: Profimedia.cz

Pro koho se zrzavá (ne)hodí

Není zrzavá jako zrzavá a pro někoho může být cesta k vysněnému odstínu ošemetná. „Zrzavá má mnoho podob a každý si ji může představovat úplně jinak. A to může být někdy velký problém. Já bych ji skoro přirovnal k blond, protože i ta má spoustu podob a může být pro kadeřníka poměrně náročnou disciplínou,“ říká Martin Loužecký, kadeřník ze salonu Hairthusiasts a ambasador značky Authentic Beauty Concept.

Pokud jste od přírody blondýnky, změna na zrzku není složitá. Musíte si jen s kadeřníkem ujasnit, jak moc výrazný odstín na vaší barvě vlasů půjde vytvořit. Jste brunetky? Pak se musíte smířit buď jen se zrzavým nádechem, nebo je nutné vlasy nejdřív odbarvit a pak nabarvit na zářivou zrzavou. Jde tudíž o razantnější proměnu a je nezbytné vzít v potaz kondici kadeří, zda takovou proměnu zvládnou.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Dosáhnout takového odstínu, když máte původní barvu hodně tmavou, může být trochu náročnější proces. Ale výsledek stojí za to!Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Jak si vybrat správný odstín

Zrzavá může označovat celou škálu odstínů – měděnou, hnědočervenou, jahodovou blond nebo třeba skořicově hnědou. „Proto se hodí pro spoustu lidí. Sluší těm s jemnou a světlou pletí, pihatým nebo se světlou barvou očí. Ryšavé odstíny patří mezi ty, kterých si každý všimne. Než se pro některý rozhodnete, je potřeba zvážit, jestli se cítíte dobře, když jste více vidět,“ upozorňuje kadeřník Libor Smrž z Hair We Are.

Variant existuje mnoho, proto lze tvrdit, že zrzavou si může dovolit každý. Jde jen o správný tón, ke kterému vám nejlépe pomůže konzultace s odborníkem. „Osobně mám raději přirozenější typ zrzavé, speciálně u odrostu. V koncích vlasů může být trošku výraznější, ale vždy by měly být konce světlejší,“ doporučuje Martin Loužecký.

Foto: Stockbusters, Shutterstock.com

Zrzavá může mít spoustu podob, od lehkého nádechu až po zářivou oranžovouFoto: Stockbusters, Shutterstock.com

Aby barva nevybledla

Když se pro některý z měděných či zrzavých odstínů rozhodnete, musíte vzít v potaz i domácí péči. Jak dlouho barva vydrží, závisí na tom, v jakém stavu je vaše kštice. Jsou-li odbarvené, budou se pigmenty vymývat rychleji. Aby odstín vydržel co nejsytější, volte přípravky pro barvené vlasy. „Dnes existuje řada produktů, které požadovaný odstín udrží. Na trhu jsou barvicí masky, šampony, spreje nebo pudry,“ doporučuje Libor Smrž. Konkrétně vymývací semipermanentní masky jsou skvělá možnost, jak oživit měděný lesk mezi jednotlivými barveními.

V neposlední řadě se musíte zamyslet i nad líčením. Studené odstíny, jako je šedá a stříbrná, jsou pro zrzky tabu, raději volte teplejší do hněda, zlata, bronzova nebo broskvova, které lépe doplní vaši novou barvu vlasů.

Reklama

Související témata:

Načítám