Hlavní obsah

10 zásadních událostí v královské rodině v poslední dekádě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

O britské královské rodině se říká, že se řídí pravidly, která platí už několik století. No, není to holubník a jistý řád se tu stále drží. Ale! Časy se mění a v Buckinghamském paláci se během uplynulých deseti let děly věci.

Článek

Co se ve vaší rodině změnilo během posledních deseti let? Kdybychom stejnou otázku položili královně Alžbětě II. (93), vypijeme během jejího vzpomínání několik šálků čaje. Panovnice se již nesnaží příbuzenstvu vládnout pevnou rukou a všichni mají nárok na soukromí. Přesto by však královská rodina měla být jako dobře fungující firma, kde jde všem o stejnou věc. Ale platí to stále?

V roce 2011 proběhla královská veselka. V lednu 2020 oznámil princ Harry, že se s manželkou vzdávají svých rolí v královské rodině. A co zásadního se dělo mezitím?

2011: Dědic trůnu se oženil

Kate Middleton (38) se stala budoucí britskou královnou manželkou, když se vdala za prince Williama (38), druhého dědice trůnu. Svatba se konala ve Westminsterském opatství 29. dubna 2011 a novomanželům šli za svědky jejich sourozenci – krásný zadek Pippy Middleton (36) obsadil média, proslov prince Harryho (35) na posvatebním večírku dojal tři sta hostů.

Foto: Dan Materna / MAFRA, Profimedia.cz

Na svatební den Williama a Kate byl ve Spojeném království vyhlášen státní svátekFoto: Dan Materna / MAFRA, Profimedia.cz

2012: Královnu eskortuje James Bond

V létě 2012 se v Londýně konaly olympijské hry a v klipu k zahájení ceremoniálu si po boku agenta 007 v podání Daniela Craiga (51) zahrála i samotná královna Alžběta II. Měla obrovský úspěch a obdržela čestnou cenu BAFTA nejen za svou roli, ale za podporu kinematografie celkově.

Foto: Profimedia.cz

Královna byla z nové zkušenosti nadšená a sama si řekla o mluvenou roliFoto: Profimedia.cz

2013: Narodil se budoucí král

V prosinci 2012 Kate a William oznámili, že čekají první dítě. George Alexander Louis (6) se narodil 22. července 2013. Synka rodiče veřejnosti představili na schodech soukromého křídla Lindo Wing londýnské nemocnice Svaté Marie – stejně jako před lety poprvé ukázali světu novorozeného Williama jeho rodiče princezna Diana (†36) a princ Charles (71).

Foto: Profimedia.cz

Křtiny prince George proběhly v jeho třech měsících a má sedm kmotrůFoto: Profimedia.cz

2014: Panovnice zasáhla do politiky

Královna obvykle do politiky nemluví (nemá to v popisu práce), ale v roce 2014 byla požádána o vzácnou veřejnou intervenci. Mělo se konat skotské referendum a britská vláda měla obavy, že dojde k rozpadu Spojeného království. Čtyři dny před hlasováním panovnice vyzvala obyvatele Skotska, aby „pečlivě zvážili“ své rozhodnutí. Bylo to poprvé, co během své vlády vstoupila do politické arény.

Foto: Profimedia.cz

Skotští voliči rozhodli, že chtějí zůstat pod křídly Velké Británie. Bylo to díky vlivu královny?Foto: Profimedia.cz

2015: Charlottu už kluci nepředběhnou

Že je monarchie zkostnatělá? Pomalu se to mění! V roce 2015 nabyl platnost zákon o následnictví koruny. Do té doby měli pánové přednost, princezna Anna (69), jediná královnina dcera, byla v nároku na trůn odsunuta mladšími bratry a jejich potomky. To se změnilo a princezna Charlotte (4), dcera Kate a Williama, má nyní přednost před svým mladším bratrem Louisem (1).

Foto: Profimedia.cz

Jestli jednou bude královnou, jisté není. Ale určitě nemusí ustupovat LouisoviFoto: Profimedia.cz

2016: Mladí mluví o duševním zdraví

Psychické zdraví nepatřilo k tématům, jimž by se královská rodina veřejně věnovala. Dějiny přepsala v roce 2016 mladá generace. Wiliam, Kate a Harry se stali tvářemi kampaně Heads Together, iniciativy, jejímž cílem je bořit stigma ohledně duševních poruch. Princ Harry při té příležitosti vzpomínal, jak ho zasáhla tragická matčina smrt. Místo aby si nechal pomoct, vypnul emoce, což negativně ovlivňovalo jeho osobní i pracovní život dalších dvacet let.

Nezanedbatelnou novinkou roku 2016 byla premiéra seriálu Koruna, který boduje u diváků, kritiků i u monarchie. Začíná svatbou Alžběty a Philipa (98) a smrtí krále Jiřího VI. (†56). Královna jej prý na popud vnuků viděla a je spokojená – seriál reálně vyobrazuje, jak i na úkor sebe a své rodiny pečovala o obyvatele Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Jejich společné aktivity a vystoupení lidé milovali. Asi už se to opakovat nebude...Foto: Profimedia.cz

2017: Princ Philip šel do důchodu

Vévoda z Edinburghu, známý vtipálek a rebel, se v srpnu 2017 ve věku 96 let rozloučil s veřejným životem. Za sebou měl 65 let služby vlasti. S humorem sobě vlastním řekl, že už ví, jaké to je, být v posledním tažení. Ač se čekalo, že bude po korunovaci své ženy v roce 1952 stát spíše v jejím stínu, byl vždy výraznou postavou. Staral se o rodinu, sem tam utrousil nevhodnou poznámku a byl patronem téměř 800 organizací.

Foto: Profimedia.cz

Mít doma královnu není snadné. Princ Philip měl občas pocit, že jeho názor nikoho nezajímáFoto: Profimedia.cz

2018: Harry si vzal rozvedenou Američanku

V listopadu 2017 princ Harry oznámil, že se bude ženit. Jeho vyvolenou se stala americká herečka Meghan Markle (38), která se proslavila rolí v seriálu Kravaťáci a už za sebou jeden sňatek měla. To byl jen začátek řady rozdílů, kterými se Harry a Meghan liší. 19. května 2018 si řekli ano a od té doby dělají všechno po svém.

Foto: Profimedia.cz

Rozvod byl dříve v královské rodině téměř sprosté slovo, ale časy se mění...Foto: Profimedia.cz

2019: Skandál prince Adrewa

Pro prince Andrewa (59) měla jeho matka vždy slabost. Až do loňského roku. Ukázalo se, že patřil k blízkým známým amerického miliardáře a sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina (†66) a v roce 2001 měl mít údajně opakovaně sexuální styk s nezletilou. Zpočátku dělal „mrtvého brouka“, nakonec o kauze promluvil do televize. Zklamaná královna jej po poradě s princem Charlesem stáhla z veřejného života a zrušila mu roční rentu.

Foto: Profimedia.cz

Bude mít kauza vliv na svatbu Beatrice (31), dcery prince Andrewa? Obřad má být v květnuFoto: Profimedia.cz

2020: Nejdéle panující královna

Alžběta II. se stala 9. září 2015 rekordmankou. Předběhla totiž královnu Viktorii (1819–1901) a stala se nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. 63 let a 216 dní. Ona sama to nijak zásadně neprožívala, prý to nebyl v jejím životě významný milník. O dva roky dříve se stal její syn Charles pro změnu nejdéle čekajícím dědicem trůnu.

A před pár týdny překonala v délce vládnutí i našeho Františka Josefa I. (1830–1916). Oba panovníci toho mají společného víc: někdy pořádné trápení s dětmi a vnoučaty. Královně právě teď dělá těžkou hlavu vnuk Harry a jeho manželka Meghan. Loni v květnu se stali rodiči synka Archieho, což neoznámil palác, ale oni sami na svém Instagramu. Na podzim se v emotivním televizním dokumentu svěřili, jak jim boj s bulvárem ničí život, rozhodli se vzít si volno a do nového roku 2020 vkročili s rozhodnutím, že se vzdají rolí v královské rodině a najdou si jinou práci.

Foto: Profimedia.cz

Na trůn usedla Alžběta II. velmi mladá, ale vždy měla na srdci blaho svého liduFoto: Profimedia.cz

Jestli plánovala královna dokončit své panování v klidu, asi to neklapne... Co ji čeká v další dekádě? William a Harry se odcizují – myslíte že natrvalo?

Reklama

Načítám