Hlavní obsah

Jak královská rodina uctí výročí úmrtí milované Alžběty II.? Tichou vzpomínkou a bez Harryho

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to rok, co zemřela Alžběta II. Britská královna vládla úctyhodných 70 let, ale nebyla jen panovnicí. Byla také milující matkou, babičkou i ženou, která si svou životní lásku musela vyvzdorovat. Jak na ni bude vzpomínat rodina i národ a jak se chystají uctít její památku?

Článek

Alžběta II. skonala 8. září 2022 na zámku Balmoral ve Skotsku. Bylo jí 96 let a svého milovaného manžela prince Philipa přežila jen o necelý rok a čtvrt. Toto úmrtí, třebaže nebylo vzhledem k jejímu vysokému věku zcela nečekané, zasáhlo nejen celou Velkou Británii, ale v podstatě celý svět. Není tedy divu, že všechny zajímá, jak Britové – a především královská rodina – uctí královninu památku.

Jen tichá vzpomínka?

Žádný oficiální protokol, který by předepisoval, jak je třeba zesnulého panovníka uctít v den výročí jeho úmrtí, ve Spojeném království neexistuje. Bývá zvykem, že královská rodina vzpomíná jen v tichosti, bez oficialit. Očekává se tedy, že ani Karel III. nevybočí ze zaběhnutého pořádku. To ovšem Britům nezabrání uctít milovanou královnu po svém, přinejmenším přinesením květin k Buckinghamskému paláci nebo hradu Windsor.

Ostatně ani sama Alžběta II. nepořádala žádnou veřejnou vzpomínku při příležitosti 70. výročí úmrtí svého otce Jiřího VI. (zemřel v únoru 1952). Každý rok si jeho odchod připomínala mimo oči veřejnosti tam, kde zemřel, tedy na panství Sandringham v Norfolku. Což je také místo, kde celá královská rodina tradičně tráví Vánoce.

Zlobivého prince nezvou

Proto se také očekává, že se Karel III. s chotí Camillou chystají následovat její příklad a smutné výročí prožijí v soukromí, pravděpodobně v Balmoralu. Ohledně spekulací, zda se dostaví i princ Harry, je to asi už úplně jasné.

Rodina si nepřeje žádnou nevhodnou publicitu, takže k setkání nezbedného prince s otcem či bratrem pravděpodobně nedojde. A to navzdory tomu, že princ Harry bude zrovna v Británii, aby zde na charitativnímu večeru pro nemocné děti pronesl projev. Babičku by asi mrzelo, že jsou rozpory v rodině stále hlubší, ale taková je bohužel realita.

Unikátní Portrét královny jde do kin

Máte občas pocit, že jste královnu znali? Pak je to i díky přitažlivosti jejích fotografických portrétů. Každý představuje střípek mozaiky zachycující jednu z mnoha jejích tváří. A právě toho využil jeden z nejvyhledávanějších světových fotografů Fabrizio Ferri a vytvořil unikátní snímek Portrét královny, který mapuje život Alžběty II. skrze desítky jejích fotografií. Do kin jde 11. září. Královnu si tak může připomenout každý a přitom se třeba dozvědět něco nového o jejím životě:

Do kin jde nový snímek Portrét královny, který zajímavým způsobem mapuje královnin život i to, jak působila na druhé i na celou společnostVideo: zdroj: Aerofilms

Život královny

Pojďte si teď připomenout život Alžběty II. a také jí věnovat tichou vzpomínku. Vždy působila, jako by jí role královny byla naprosto přirozená, ale tak jednoduché to nebylo.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor se narodila 21. dubna 1926 a stala se třetí nástupkyní trůnu za svým strýcem a otcem, ale nikoho tehdy nenapadlo, že by na něj jednou opravdu usedla.

Její rodiče Bertie a Alžběta se snažili, aby dcerka, které doma říkali Lilibet, nežila odtržená od reality a aby její dětství bylo šťastné. A dlouho se jim to dařilo. V roce 1930 se jí narodila sestra – princezna Margaret (†71). Ač byly povahově rozdílné, byly si odmalička velmi blízké. Starší Lilibet byla svědomitá a spořádaná, zatímco mladší Margaret byla hravá a milovala, když mohla někoho napálit.

Pro urozené rodiče nebylo vzdělání dcer prioritou. Dívky se učily doma a jen pár hodin denně, zbytek času trávily hrami, tancem, zpěvem a odpočinkem. Lilibet by se bývala zajímala víc o historii a literaturu, ale nebylo moc příležitostí, kde se dozvědět víc. Především však milovala koně a psy a toužila jednou žít na venkově a mít spoustu zvířat.

Šokující změna: korunní princezna

V lednu 1936 zemřel Alžbětin dědeček, král Jiří V. (*1865), a podle očekávání usedl na trůn jeho nejstarší syn jako Eduard VIII. (1894–1972). Co ale nikdo nečekal, byla jeho abdikace o 325 dní později. Dal přednost lásce. Protože by jeho ženu, dvakrát rozvedenou Američanku Wallis Simpson (1896–1986), lid nepřijal jako královnu (vláda by v případě sňatku podala demisi), vzdal se 11. prosince 1936 trůnu ještě před korunovací.

Z Alžbětina otce se tak stal naprosto nenadále král Jiří VI. a z ní následnice trůnu. Byl to konec bezstarostného dětství: rodina se přestěhovala do Buckinghamského paláce a rodiče neměli na dcerky tolik času. Korunní princezna Alžběta si začala rozšiřovat vzdělání a brala hodiny evropské historie a ústavního práva.

Během druhé světové války královská rodina podržela lid a princezna prokázala, jak skvělou bude panovnicí. S rodiči navštěvovala oblasti zničené válkou, mluvila do rádia a nakonec se vyučila mechaničkou a řidičkou, aby mohla jezdit sanitkou. Žili ve strachu stejně jako ostatní lidé, zažili bombardování, ale nikdy nevyužili evakuačního plánu a neodjeli se ukrýt.

Zamilovaná Lilibet

Řeckého a dánského prince Philipa poznala, když jí bylo třináct, po pár letech si začali dopisovat a zamilovali se do sebe. Když v roce 1943 strávil princ Philip s královskou rodinou Vánoce, byl nejen okouzlený svou milovanou, ale i láskyplným prostředím, které sám neznal. 21. narozeniny oslavila na cestě po jižní Africe a byla rozhodnutá vdát se. Ač rodiče nadšení nesdíleli, protože se jim zdála příliš mladá a Philipova rodinná historie diskutabilní, princezna si prosadila svou, v červenci 1947 byly oznámeny zásnuby a svatba se konala 20. listopadu 1947.

Veřejnost překvapivě princovu rodinu – jedna z jeho sester se provdala za německého šlechtice napojeného na nacisty - nijak neřešila. Naopak se lidem líbilo, že se oblíbená princezna vdává z lásky a její příběh připomíná pohádku se šťastným koncem.

Syn Charles se narodil v roce 1948 a dcera Anna o dva roky později. Po čase k nim přibyli ještě princové Edward a Andrew. Alžběta II. si přála děti nerozmazlovat a chtěla je vychovávat moderně. Byla i proti domácímu vzdělávání, které bylo do té doby v královské rodině zcela běžné. Princ Charles se tak stal prvním britským monarchou s vysokoškolským diplomem.

Monarchie žije dál

Od roku 1951 zastupovala otce během pracovních povinností, protože se králi zhoršovalo zdraví. 6. února 1952 byla zrovna s manželem na cestě po Keni, když přišla zdrcující zpráva. Její otec zemřel. Okamžitě se vydali zpět domů, ještě v letadle se převlékla do černých šatů a začal jí nový život. Stala se královnou Velké Británie a hlavou Commonwealthu. A byla jí dlouhých 70 let. Nutno dodat, že velmi oblíbenou a milovanou.

A když se svět dozvěděl smutnou zprávu, že se její životní příběh jednou provždy uzavřel, zavládl velký smutek. Na trůn nastoupil její syn Charles jako Karel III. a zatím si vede velmi dobře. Je důstojným nástupcem a lid si ho oblíbil. Královna by na něj byla hrdá.

Reklama

Načítám