Hlavní obsah

Královské lásky: Bertie a Alžběta

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ač se s jeho usednutím na britský trůn prakticky nepočítalo, nakonec se stal neduživý Bertie silným a milovaným panovníkem. Sílu mu dodávala jeho milovaná Alžběta. Prošli si dobrým i zlým a královna matka nakonec svého krále přežila o rovných 50 let.

Článek

Albert řečený Bertie (1895–1952) byl druhorozený syn britského krále Jiřího V. (1865–1936). Ačkoliv byl plachý, svou zemi podržel v nejtěžší době. Obrovskou podporou mu byla manželka Alžběta (1900–2002), později titulovaná královna matka. Dáma, která dvakrát odmítla jeho žádost o ruku a Hitler ji vnímal jako nejnebezpečnější ženu Evropy.

Bertie byl ten druhý

Narodil se jako druhý syn prince Jiřího a jeho manželky Marie z Tecku (1867–1953). Jeho otec se později stal králem Jiřím V. a následníkem byl starší bratr Eduard (1894–1972), v jehož stínu Bertie vyrůstal. Rodiče výchově moc nedali a chlapec byl neduživý, plačtivý a koktal a zadrhával, což byl důsledek přeučování z leváka na praváka. Vystudoval královskou námořnickou školu a zapojil se do bojů první světové války. V roce 1920 mu byl udělen titul vévoda z Yorku, zastupoval otce během plnění pracovních povinností a potkal ženu svého srdce.

Foto: Profimedia.cz

Princ Albert nebyl průbojný a spíš než námořnictvo ho zajímala historie a ekonomieFoto: Profimedia.cz

Po Alžbětě toužili mnozí

Alžběta se narodila jako druhé nejmladší z deseti dětí do urozené rodiny, a že není z cukru, prokázala už jako mladá dívka: za první světové války pracovala jako zdravotní sestra ve vojenském lazaretu. Její společenský debut válka posunula, ale dívka posléze okouzlila nejednoho mladíka. Byla temperamentní, laskavá, z velké a vřelé rodiny. A zakoukal se do ní i vévoda z Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Krásná, milá a na svou dobu nezávislá, taková byla Alžběta. A ani jako žena panovníka nestála v jeho stínuFoto: Profimedia.cz

Svou vyvolenou žádal o ruku třikrát

Jeden by řekl, že se žádost o ruku od člena královské rodiny neodmítá. Alžběta však měla svobodného ducha a obávala se, že by takovým sňatkem přišla o nezávislost. Bertie byl ovšem hluboce zamilovaný, Alžběta okouzlila i jeho rodiče, a třebaže na námluvy opakovaně reagovala odměřeně, zůstávali přáteli.

V roce 1923 se ovšem novinami začal šířit drb, že má pletky s jeho starším bratrem Eduardem. To ji naštvalo. Možná byla do budoucího krále opravdu zakoukaná, možná nechtěla, aby Bertiemu klepy ublížily, každopádně na třetí žádost řekla ano. A začal se psát příběh plný lásky a respektu a jejich manželství se stalo symbolem modernizace monarchie. Tři roky po svatbě se narodila dcera Alžběta (95) a o čtyři roky později Margaret (†71).

Byla to právě Alžběta, kdo nervóznímu a koktajícímu manželovi sjednala setkání s Lionelem Loguem (1880–1953), který byl odborníkem na hlasový projev. Princ Albert s jeho pomocí získal víc sebevědomí vystupovat na veřejnosti a zadrhávání se zbavil.

Foto: Profimedia.cz

Ač byla nevěsta ze staré urozené rodiny, nepocházela z panovnického rodu a to v té době bylo vnímáno jako modernizace královské rodinyFoto: Profimedia.cz

Prokletý Eduard a Wallis

Idylku navždy ukončila smrt krále Jiřího V. v roce 1936. Bertieho starší bratr Eduard, který se stal králem, se panování věnoval spíš okrajově a v prosinci 1936 abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpson (†89). Pro Británii to byla spása, protože si vybral nejen nevhodnou ženu, ale i nevhodnou stranu ve válce – fandil Hitlerovi a Mussolinimu. Bertie tak byl v květnu 1937 korunován jako král Jiří VI. a Alžběta získala titul královny.

Foto: Profimedia.cz

Lidé je milovali, ať přijeli kamkoliFoto: Profimedia.cz

Neopustili svůj lid

S tím, že princ Albert usedne na trůn, se nikdy nepočítalo. Ale byl statečný, měl smysl pro povinnost a po boku měl silnou a oddanou ženu. Když vypukla druhá světová válka, neodletěli do bezpečí (například do Kanady), ale zůstali se svým lidem, navštěvovali vojáky, nemocnice, továrny a dávali naději v boji proti fašismu.

Královna tehdy prohlásila, že její dcery nikam nepůjdou bez ní, ona bez svého krále a ten zůstane se svými lidmi. S králem přes den pracovali v Buckinghamském paláci a na noc jezdili kvůli dcerám a většímu bezpečí na hrad Windsor. Když válka skončila, museli se vypořádat nejen s rozpadajícím se Commonwealthem, ale i s Bertieho zhoršujícím se zdravotním stavem.

Foto: Profimedia.cz

Tihle čtyři drželi spolu. Král říkal, že Alžběta neboli Lilibet je jeho pýcha a Margaret radostFoto: Profimedia.cz

Král je mrtev, ať žije královna matka

Král byl silný kuřák a ke konci 40. let mu objevili rakovinu plic a arteriosklerózu. V září 1951 mu lékaři odstranili levou plíci, v lednu následujícího roku vyprovodil dceru Alžbětu s manželem při odjezdu na zahraniční pracovní cestu a o pár dní později, 6. února 1952, zemřel ve spánku.

Po manželově smrti a po korunovaci starší dcery začala být Alžběta oslovována jako královna matka. Když se vzpamatovala z obrovské bolesti, kterou jí ztráta milovaného muže způsobila, pokračovala ve své službě národu. Zůstala uznávanou autoritou, a ač si vždy dávala pozor, aby nezastínila královnu, její názor měl váhu. Manžela přežila skoro na den přesně o 50 let. Zemřela v březnu 2002, pár týdnů po smrti své dcery Margaret.

Foto: Profimedia.cz

Její dcera byla královna a hlavou rodiny byl její muž Philip (†99), ale královna matka věděla o všem a velmi často měla rozhodující hlasFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám