Hlavní obsah

První pomoc na spáleniny od slunce: Dejte si špenát, masku z jogurtu a sundejte podprsenku

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Foto: Opat Suvi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu, teploty vyšplhaly přes třicet stupňů Celsia a mnoho z nás tráví volné dny u vody. Pokud se pečlivě nenatřete opalovacím krémem s ochranným faktorem, může se vám stát, že se spálíte. Poradíme vám, čím bolavé kůži ulevit.

Článek

Spálená kůže dokáže pořádně znepříjemnit život. Většina z nás tento stav alespoň jednou v životě zažila. Na spálení sluncem je zákeřné, že během opalování nic nevidíte ani necítíte. Příznaky se většinou dostaví až ve chvíli, kdy dorazíte od vody domů. Jsou v podstatě stejné jako u zánětu – tedy svědění, pálení, teplo, zarudnutí a otok. Po silnější dávce slunka se může dostavit i mírná horečka, zimnice, nevolnost a na kůži vyskočí puchýře. Po pár dnech se vám začne pokožka loupat.

Nejlepším lékem je prevence

Nejlepším lékem na spálení je samozřejmě prevence. Vyhněte se dlouhodobému pobytu na slunci, a pokud možno se mu nevystavujte kolem poledne, kdy pálí nejvíc. Pamatovat byste měli na opalovací prostředky s ochranným faktorem. Důležité je, abyste se vždy dostatečně a pravidelně natřeli. Pokud se ale přece jen spálíte, je dobré vědět, co vaší zarudlé a bolavé pokožce pomůže.

K viditelnému zarudnutí kůže dochází obvykle až za 6-8 hodin od pobytu na slunci, proto neignorujte prvotní příznaky. Pokud ucítíte svědění, píchání čí pálení, schovejte se do stínu a svou pokožku slunečním paprskům dále nevystavujte. Jestliže stín není v dohledu, oblékněte se, aby nebylo spálení ještě horší. V tuto chvíli už vám nepomůže ani krém s ochranným faktorem 50.

Foto: Marko Marcello, Shutterstock.com

Pokud se spálíte, vyvarujte se nošení přiléhavého a těsného oblečeníFoto: Marko Marcello, Shutterstock.com

1. Pokožku ochlaďte

Dejte si vlažnou až studenou sprchu, potom pokožku jemně vysušte. Vyzkoušet můžete také chladivé obklady, které každých 15 až 20 minut obměňujte. Ručník namočte buď do studené vody, nebo vychlazeného zeleného či černého čaje. Zkusit můžete i trik našich babiček. Na spálenou pokožku naneste bílý jogurt nebo tvaroh a nechte zhruba 15 minut působit. Uvidíte, že se vám uleví. Spolehlivým pomocníkem je také zábal z ovesných vloček. Neslazené vločky zabalte do gázy a namočte je do vlažné vody. Potom přiložte na spálené místo a nechte působit 15 minut.

2. Namažte se kvalitním přípravkem

Po ochlazení vodou se natřete mlékem po opalování. Je vhodnější než krém, protože se lépe roztírá a vstřebává. V kvalitním přípravku po opalování by neměl chybět panthenol a aloe vera. Panthenol přináší úlevu a urychluje obnovu poškozených tkání. Aloe vera zase zajistí hlubokou hydrataci, která je naprosto zásadní, protože sluneční paprsky kůži vysušily. Vhodné jsou také přípravky s tea tree olejem, který má hojivé účinky.

3. Zvyšte příjem tekutin

Dostatek tekutin je v létě naprosto nezbytný. O to víc, pokud se spálíte. Svému tělu dopřejte čistou vodu nebo vychlazené bylinkové čaje. Vyhněte se alkoholu, který dehydratuje. Bolavou pokožku by ještě víc vysušil.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Na léčení spálenin pomáhá i zvýšený příjem tekutinFoto: puhhha, Shutterstock.com

4. Nezapomeňte na vitaminy

Pokožce lze pomoci i zevnitř. Doplňte tělu betakaroten, který napomáhá k udržení normálního stavu pokožky a vyživuje ji. Nejbohatšími zdroji betakarotenu jsou karotka, meruňky, nektarinky, špenát nebo broskve. Vhodné jsou také vitaminy C a B2, biotin, niacin, zinek a jód.

5. Puchýřky nepropichujte

Při intenzivnějším spálení kůže se objeví i menší puchýřky, které zásadně nepropichujte ani nemačkejte, jinak byste mohli dostat infekci. Jakmile samy prasknou, opatrně je vydezinfikujte.

6. Zapomeňte na přiléhavý oděv

Vypasované oblečení, těsná ramínka od podprsenky či tílka spálené pokožce neprospějí. Proto raději sáhněte po volném oblečení, které pokožku neobepíná a nikde netlačí.

7. Vyhněte se sluníčku

Pokud se spálíte, v nadcházejících dnech na pobyt na slunci zapomeňte. Vaše pokožka se musí pořádně zregenerovat.

Načítám