Hlavní obsah

Když vás trápí odřená stehna aneb Rady, které oceníte

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

Slunečné počasí a příjemné venkovní teploty vybízejí, abyste oblékly rozevláté šaty či sukně a užily si den v maximálním pohodlí. Jenže pro ženy se silnějšími proporcemi je podobný oděv tabu. Jak se vyhnout bolestivým odřeninám na stehnech a co dělat, když už je máte?

Článek

S nepříjemným problémem se nesetkávají pouze baculky. Oděrky na vnitřních stranách stehen totiž mohou potrápit i vyrýsované sportovkyně – a souží je třeba při běhu. Patříte mezi ně? Pak se vám budou hodit užitečné rady, díky kterým zatočíte s podobnými komplikacemi jednou provždy.

Problémové partie trápí i štíhlé ženy

Odírání stehen opravdu nemusí souviset s tloušťkou. „Roli hraje šíře boků, tvar stehen, citlivost kůže a slanost potu. Věta ‚Kdybys zhubla, tak se ti nohy odírat nebudou.‘ by měla být trestná,“ tvrdí braexpertka Klára Hrušková. Možností, jak odřeninám předejít, naštěstí existuje hned několik.

Jak na odřená vnitřní stehna

  1. Dětský pudr - Pozor, funguje pouze omezeně a jen na úplně suchou a nezpocenou kůži. Jakmile se zapotíte, pudr zhrudkovatí a začne se chovat jako šmirglpapír. Podobně funguje i škrob.
  2. Ustřižené punčocháče - Levná verze, která má ovšem tendenci rolovat se nahoru. Navíc se zapařují místa, u kterých v létě chcete, aby větrala.
  3. Tuhý deodorant - Jedna možnost je použít tuhý deodorant ještě před zpocením či vytvořením problému. Sáhněte po pánském, bývá silnější a některé jsou i bez parfému. Zabrání pocení, a neobjeví se tak sůl, která by vám pak odírala stehna.
  4. Protioděrové kalhotky - Vytvoří bariéru mezi stehny. Volte takové, které mají alespoň malý podíl elastanu či umělých materiálů – i syntetický materiál umí být prodyšný! Bavlna je sice příjemná, ale většinou se vyhrne a nachumlá do rozkroku. Je proto lepší, když látka opravdu dobře sedí.
  5. Protioděrové pásky - Nasazují se přímo na kritickou oblast, v horní i dolní části jsou opatřené silikonovými proužky, díky kterým ke kůži přilnou a drží na místě. Dají se prát a nosit opakovaně a jejich obrovskou výhodou je, že citlivé partie větrají. Existují buď v hladkém, nebo v krajkovém provedení.
  6. Gel proti oděru stehen - Tento gel často používají běžci, aby se jim při sportu neodírala stehna nebo podpaží, ale funguje i do města pod sukně. Je založen na kombinaci rostlinných olejů a působí jako lubrikant, takže o sebe budou nohy klouzat.

Bandeletky, speciální kosmetika i kalhotky

S protioděrovými pásky přišla na trh americká firma Bandelettes, proto se často setkáte s počeštěným termínem bandeletky. Přemýšlíte o koupi této šikovné vychytávky? Pak je důležité nosit ji správně. „Klíčové je najít opravdu kritické místo. Většina Středoevropanek ho má úplně v horní části stehen, prakticky hned pod klínem. Pásky v takovém případě umístěte až pod zadek, tedy do rýhy mezi zadkem a zadní stranou stehna. Pokud je posunete na zadek, budou se rolovat,” vysvětluje Klára Hrušková.

Foto: Caresse BraExpert

Protioděrové pásky v krajkové variantě od značky Bandelettes seženete za cenu 499 Kč (prodává Caresse)Foto: Caresse BraExpert

Foto: Archiv firmy

Speciální kosmetiku najdete ve sportovních potřebách. Krém od firmy Aptonia brání tření kůže a za 159 Kč ho koupíte v sítích DecathlonFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na ochranu proti odírání stehen existují i speciální gely. Ty od značky Body Glide stojí od 325 Kč do 395 Kč a prodává je CaresseFoto: Archiv firmy

Foto: The Big bloomers Company

Ani v kalhotkách s nohavičkami nebudete pro ostudu, když náhodou vykouknou pod sukníFoto: The Big bloomers Company

První pomoc: bylinky a mast na opruzeniny

Nestihly jste podniknout žádné preventivní opatření? Účinným lékem na bolestivá místa může být měsíčkový olej nebo výtažky z aloe vera. „Pokud se jedná jen o lehké odřeniny, doporučuji speciální mast na opruzeniny. Po večerní hygieně ji naneste na postižená místa, do rána by se měla oblast zhojit,“ radí lékárnice Mariana Fábry. Podívejte se na recept na domácí měsíčkovou mast. Anebo si raději vyrobíte hojivý sprej z levandule a aloe?

Trendy móda pro baculky

Odřená stehna jsou vyřešená, a proto si konečně užijte jaro v sukni. Jaké vám budou slušet, zvlášť jestli máte pár kilo navíc? „Skvělou volbou jsou pouzdrové sukně a šaty v délce ke kolenům nebo níž. Také rozšířená varianta do áčka může skvěle zakrýt pozadí a zvýraznit pas,” doporučuje stylistka Irena Vokrojová. „Snažte se vyhnout metalickým odleskům, které kilogramy přidávají, a jestliže milujete květinové vzory, sáhněte po drobném potisku. Velké motivy zbytečně přitahují pozornost,” upozorňuje stylistka Markéta Škaldová.

Pouzdrové sukně chválí i stylista Jan Boublík: „Prodlouží postavu, a pokud netrpíte na přílišný objem ve spodním bříšku, s pomocí vhodného prádla vše dokonale obemkne. Je třeba vybírat z opravdu kvalitních materiálů s příměsí elastických vláken. Stoprocentního pohodlí tím sice nedocílíte, ale stylové zúžené siluety ano. Nejlépe se takový střih hodí pro postavy ve tvaru hrušky.“

Šaty pro baculky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Kaffe (prodává Zalando), 2130 Kč. Mango, 1299 Kč. Asos, 1600 Kč Foto: Archiv firem

Sukně pro baculky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1299 Kč. Pretty Little Thing (prodává Tamsin), 1475 Kč. Asos, 1500 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám