Hlavní obsah

Akné na bradě: Dejte si pozor na ruce i hormony, naopak vsaďte na kyseliny a vlažnou vodu

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Pupínky (nejen) na bradě jsou otravné a pár takových nedokonalostí před menstruací nebo během ní není nic neobvyklého. Co když vás ale trápí akné na bradě ve větší míře či častěji? Pak je dobré vědět, co je příčinou a jak se zánětlivých vřídků v této oblasti zbavit.

Článek

Možná jste si už prohlédli mapu obličeje, abyste zjistili, proč se vám dělá akné opakovaně zrovna na konkrétní části tváře? Odpovědí na vyrážku na bradě bývá hormonální nerovnováha. A když se k tomu přičte ještě špatná péče, problém je na světě. A nepostihuje jen teenagery…

Není pupínek jako pupínek

Akné na bradě může mít různé podoby – od malých černých teček přes klasické pupínky až po cystické akné, které zasahuje hluboko a je obtížné se ho zbavit. Na vině mohou být rozhozené hormony, neefektivní a nedostatečné čištění pleti nebo že si na obličej často saháte. A ruku na srdce: kdo si občas nepodpírá bradu, když pracuje na počítači?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Pleť je potřeba především pečlivě odličovat a čistit – i ve v dnech, kdy se nelíčíteFoto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Progesteron v nerovnováze

Trápí vás výsev pupínků, které tam dřív nebývaly? Příčinou může být rozkolísaná hladina progesteronu oproti dalším hormonům, jako je estrogen a testosteron. A akné je na světě! „Progesteron je velmi důležitý ženský hormon. Pomáhá regulovat menstruační cyklus, ale také otěhotnění a těhotenství. Jeho nevyrovnaná hladina podporuje nejen akné, ale nedostatek se projeví zvýšeným PMS, kolísáním nálad, zhoršeným spánkem, silnou, bolestivou anebo nepravidelnou menstruací či neplodností,“ vysvětluje Zuzana Kopáčiková, certifikovaná specialistka na plodnost a ženský cyklus.

Hladinu progesteronu negativně ovlivňuje chronický stres, nevhodná výživa a nízký příjem kalorií, nadměrné cvičení, vysazení hormonální antikoncepce, nekvalitní spánek, nadmíra alkoholu a hektický život. Jeho hladina se mění i s věkem a samozřejmě vlivem jednotlivých fází menstruačního cyklu.

Péče o pleť s akné: Co opravdu pomůže?

Jaké je řešení? Začněme u kosmetiky. „Pokožka trpící výskytem akné potřebuje pravidelně čistit a je vhodné ji hydratovat kvalitním lehkým krémem, který neucpává póry. Oba kroky je třeba provádět ráno a večer, aby pleť zůstala v rovnováze a dostaly se do ní všechny důležité látky,“ říká radí Denisa Jasinská, zakladatelka značky Essenté.

U odličovače vsaďte na AHA kyseliny, které snižují tvorbu kožního mazu, dokážou pokožku jemně obrušovat, podporují její přirozené obranné mechanismy a chrání ji před dehydratací. „Nejlépe působí, když špičkami prstů nanesete malé množství mycí emulze na navlhčenou pleť a krouživými pohyby jemně masírujete. Zaměřte se zejména na oblasti, které jsou náchylné k ucpávání pórů. Nakonec pleť opláchněte vlažnou vodou, aby zůstala naprosto čistá,“ doplňuje Denisa Jasinská.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lehký denní krém proti drobným nedostatkům pleti Yves Rocher Sebo Végétal, 419 Kč (50 ml). Zmatňující hydratační péče pro mastnou a problematickou pleť La Roche-Posay Effaclar, 404 Kč (40 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sada pro intenzivní péči Essenté Beauty Box Acne Stop Express (Čisticí gel s AHA kyselinami 100 ml, Zklidňující krém 50 ml a Aktivní booster 50 ml), 1 890 Kč. Odličovací balzám s AHA kyselinami Natinuel, 650 Kč (150 ml)Foto: Archiv firem

Jak dostat hormony pod kontrolu

Jen kosmetika ale mnohdy nestačí, musíte zhodnotit také svůj životní styl – i ten pomůže k hormonální rovnováze. „V první řadě jde o úpravu životosprávy: zařaďte do stravy kvalitní komplexní sacharidy, bílkoviny a zdravé tuky. Zvyšte podíl vlákniny, zinku, vitaminu B6 a hořčíku,“ radí Zuzana Kopáčiková. Dále doporučuje snížit příjem alkoholu, vysoce průmyslově zpracovaných potravin a fastfoodu. Základem je kvalitní spánek, pitný režim, dostatek pohybu, ale přitom nezapomínat na relax. „Toto všechno ovlivňuje organismus a postupně podporuje tvorbu progesteronu,“ dodává na závěr.

Reklama

Načítám