Hlavní obsah

Největší chyby při péči o pleť. Čím si zbytečně zaděláváte na akné a další potíže?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Reklama

V poslední době se ukazuje, že péče o pokožku je pro její zdraví klíčová. Ovšem ve zdravé míře. Příliš mnoho produktů nebo nevhodné kombinace ji totiž mohou zatěžovat. Jak poznat, co už je příliš?

Článek

V případě péče o pleť neplatí, že více znamená více. Nadbytek produktů nebo jejich nevhodné kombinace pleť mohou naopak poškozovat. Jaké jsou první signály, že tudy cesta nevede?

Kosmetika se může začít na obličeji žmolkovat nebo drolit, to může být ale i vinou toho, že jste ji nenechali vstřebat. Každopádně pokud to s přípravky přeháníte, ozve se vaše pleť. „Pleť začne být nejčastěji přecitlivělá, zarudlá a křehká na dotek, může i pálit. Často se na ní rovněž objeví vyrážka či papuly,“ vysvětluje Tereza Hošková, umělecká maskérka a kosmetička z La Pharmacie Française. Na co si tedy dáte pozor?

1. Nepřehánějte to s hydratací

Někomu vyhovuje nanášet na pleť pořádný hutný a promašťující krém, někdo miluje olejíčky a někdo potřebuje jen lehký gel, který se vstřebá raz dva. Každý typ pleti je jiný, ale pokud budete třeba mastnou pleť příliš zatěžovat, „odmění“ se vám ucpanými póry. A bude se mastit ještě víc. Řešení je velice jednoduché: řiďte se vždy svým typem pleti a doporučením výrobce. Sérum, krém i olej je pro mastnou pleť až příliš, naopak suchá to unese a ještě vám za to poděkuje.

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Vrstevní produktů může fungovat, klidně používejte dvě séra za sebou, ale musíte si být jisti, že se tyhle produkty „kamarádí“ a patří na váš typ pletiFoto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

2. Pozor na kombinace

Není pravda, že by se neměla kombinovat kosmetika od různých značek. Kosmetické řady od stejného výrobce ale mají své výhody. „Prakticky všechny renomované značky používají ve svých řadách přípravků specifické aktivní látky, které na sebe navzájem navazují a doplňují se. Pokud tedy máte veškerou péči o pleť od jedné značky a přípravky jsou správně vybrané pro váš typ pleti, výsledky se při pravidelném používání téměř jistě dostaví do několika týdnů,“ říká kosmetička Tereza Hošková.

Pokud se rozhodnete namíchat si beauty koktejl podle svého, na některé ingredience pozor, protože jsou jako časovaná bomba. „Jedna látka může ovlivňovat a snižovat účinky druhé a očekávaný výsledek se tak nedostaví. V nejhorším případě si můžete přivodit nepříjemnou alergickou reakci,“ popisuje farmaceutka Lucia Havlíková z Pure District.

Jednou z látek, na kterou musíte dávat větší pozor, je retinol. Jedná se o silný antioxidant, který ale může dráždit. Nedoporučuje se kombinovat s AHA kyselinami. Často skloňovaný je i vitamin C, ten může sám o sobě pokožku dráždit, v kombinaci s peptidy pak sníží či eliminuje jejich účinky.

Uvažujete-li o kombinaci různých značek, dobře čtěte složení přípravků, aby se aktivní látky vzájemně dobře doplňovaly a nešly proti sobě. „Osobně například nedoporučuji kombinovat přírodní značky s těmi konvenčními,“ dodává Tereza Hošková.

Foto: ilona.shorokhova, Shutterstock.com

Hrubé peelingy, třeba ty z kávy, nechte na tělo. Na pleť obličeje dejte přednost šetrnějším chemickým peelingůmFoto: ilona.shorokhova, Shutterstock.com

3. Nestřídejte kosmetiku často

Pokud budete co pár dní střídat různé kosmetické přípravky, pleť můžete snadno dostat do nerovnováhy a zadělat si na pupínky a vyrážky. Pokud si nějaký přípravek vyberete a vaší pleti po první aplikaci vyhovuje, používejte ho minimálně několik měsíců. Pokožka si na něj zvykne a výsledky se zanedlouho dostaví.

4. S peelingy opatrně

Poslední kapitolou jsou peelingy, se kterými to není radno přehánět. Místo hebké pokožky může čekat spíš podráždění. „Nejsem zastáncem agresivních abrazivních peelingů. Mají tendenci narušovat kožní bariéru, tím pleť vysušují,“ říká Lucia Havlíková. Vsaďte proto raději na formu chemických peelingů, které pracují na bázi ovocných kyselin. Ty je možné používat až 3 x týdně v závislosti na typu pleti, zařaďte je do rutiny po odlíčení pleti a před sérem. „Suchá pleť z nich profituje 1 x týdně, mastná častěji, až 3 x týdně,“ dodává na závěr farmaceutka.

Péče o pleť ráno

  1. odličovač
  2. tonikum/pleťová voda
  3. sérum
  4. denní krém a/nebo pouze krém s SPF

Péče o pleť večer

  1. olejový/pěnový/ gelový odličovač
  2. tonikum/pleťová voda
  3. sérum
  4. noční krém
  5. 1x – 2x za týden místo séra a krému maska

Reklama

Načítám