Hlavní obsah

Permanentní make-up rtů? Zapomeňte na tvrdé kontury! Akvarelové rty jsou nenápadné a dodají vám šmrnc

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejste spokojené s barvou svých rtů? Jsou málo výrazné, nebo mají nesymetrický tvar? Pokud jste alespoň jednou odpověděly ano, prozkoumejte blíže možnosti permanentního make-upu, konkrétně techniku akvarelových rtů.

Článek

Doby, kdy se permanentní make-up (PMU) odsuzoval, jsou ty tam. Jistě, černě vytetované obočí ke světle hnědým vlasům není nejšťastnější – a tím spíš, že s ním pak musíte pár let žít. Ale vše se dá udělat s citem. Zvýraznit lze třeba oči díky linkám mezi řasami a posledním trendem jsou akvarelové rty, které vypadají, jako byste je jen vylepšily tónovaným balzámem. Jak to vypadá, jak to probíhá a pro koho je tato technika dobrá volba? Zeptali jsme se odborníků.

Permanentní make-up: akvarelové rty

Rty vybarvené akvarelovou technikou působí přirozeně a PMU má v tomto případě efekt jako jemná rtěnka nebo spíš balzám. Můžete tak řešit lehkou asymetrii rtů, mizející nebo chybějící pigment nebo ústa lehce opticky zvětšit.

„Tato technika je také vhodná pro každého, kdo by rád oživil nebo lehce změnil svoji přirozenou barvu. Pigment se rovnoměrně vpravuje do rtů po celé ploše, proto je výsledek jemný a na první pohled nenápadný. Zůstává však krásný souměrný tvar a barva, a mohou ji proto absolvovat i muži,“ vysvětluje PMU artist Duc Doan. Tuto službu najdete v mnoha salonech a procedura stojí okolo pěti tisíc korun.

Ideální pro zralé ženy

Než podstoupíte PMU, je potřeba konzultace, jak by měl vypadat výsledek, abyste neodcházeli ze salonu s pláčem. „Zajímá mě představa klientky nebo klienta, jaké je jejich očekávání ohledně barvy a tvaru, jak se líčí a jaký mají životní styl, aby je pak výsledek nepřestal po čase bavit a stále se k nim hodil,“ vysvětluje odborník.

Je to také skvělá volba pro zralejší ženy, protože pigment se ze rtů s věkem postupně vytrácí. „Z vlastní zkušenosti mohu říct, že správným výběrem odstínu lze dosáhnout omlazení rtů, které se pak odráží na celém obličeji,“ říká Duc Doan.

Kdy permanentní make-up nestačí?

Někdy PMU nestačí – nemůže zaručit výsledky například v případě, že vás trápí větší asymetrie rtů. Tu korigovat nedokáže. „Výraznou asymetrii rtů je nutné nejdřív vyřešit, doporučujeme práci v tandemu s lékařem, který je odborník na injekční kosmetologii. A až pak vytvořit krásný permanentní make-up,“ vysvětluje Alesia Rybak, hlavní specialistka kliniky AR Aesthetics.

Foto: Archiv AR Aesthetics

Jemné zvýraznění odstínu rtů: permanentní make-up byste v tomto případě ani nepoznaly!Foto: Archiv AR Aesthetics

Jak moc bolí permanentní make-up rtů

Jak PMU probíhá? Rty se upravují za lokální anestezie a celá procedura zabere asi dvě hodiny. Počítejte s tím, že rty budou bezprostředně po zákroku mírně nateklé a tmavší, než bude výsledný efekt. Měsíc po proceduře je doporučena kontrola na klinice kvůli korekci. „Ta je nezbytná pro úpravu sytosti, odstínu pigmentu a tvaru,“ doplňuje Alesia Rybak.

  • Jak se starat o rty po permanentním make-upu? Hned po zákroku se vyhněte sluníčku, aplikujte hojivou mast, na ven používejte ochranu s SPF a nechoďte do bazénu nebo do sauny kvůli riziku infekce.

A co bolest a hojení, opravdu se musí pro krásu trpět? Rty budou pár dní citlivější. „Nejde o nic extra bolestivého. Přirovnávám to ke spálení od sluníčka, i průběh hojení je tomu dost podobný. Klientka či klient s tím mohou normálně fungovat bez velkého omezení,“ vysvětluje Duc Doan.

Jak dlouho akvarelové rty vydrží

Říká se mu permanentní, ale neznamená to, že budete mít rty „potetované“ do konce života. Zvýraznění přetrvává přibližně dva roky. „Pigment je navržen tak, aby v průběhu několika let postupně vybledl. Míra vyblednutí bývá ovlivněna různými faktory – typem pokožky, výběrem pigmentu, životním stylem a péčí o kůži po zákroku,“ popisuje Alesia Rybak.

Co když se vám efekt už nelíbí? Můžete si nechat pigment odstranit laserem nebo podstoupit korekci a vymyslet společně s odborníkem, jak stávající pigment upravit k vaší spokojenosti.

Permanentní make-up a alergie

Jako u jiných kosmetických procedur i zde může výjimečně dojít k alergické reakci. „Důležitá je hygiena. Práce v rukavicích, dezinfikované prostředí, nástroje a jednorázové pomůcky včetně jehel by měly být samozřejmostí. Zároveň je nutné, aby kvalita pigmentu splňovala nařízení EU, takže salon vybírejte opravdu pečlivě. Pokud jsou splněny tyto podmínky, nemělo by k alergické reakci dojít,“ dodává Duc Doan.

  • Při velkých obavách by měla mít každá klientka možnost si v salonu či na klinice zažádat o test citlivosti.

A výsledek? Přirozenost nade vše

Technika akvarelových rtů by měla zvýraznit vaše rysy, nikoliv být vidět na první pohled. „Výsledek by měl být v harmonii s vaší tváří. Někteří klienti mohou požadovat neobvyklé barvy, jako je hnědá, fialová nebo barva Ferrari. Tyto požadavky nejsou vhodné, protože trendy se mění a permanentní make-up není náhradou za dekorativní kosmetiku. Naším hlavním cílem je dosáhnout takového výsledku, kdy po proceduře lidé kolem vás poznamenají, jak skvěle vypadáte, aniž by přesně věděli, co se změnilo,“ vysvětluje Alesia Rybak.

Související témata:
Permanentní make-up

Načítám