Hlavní obsah

Dokonalé obočí, které drží tvar i barvu? Dejte ho na chvíli pod fólii a zkuste laminaci

Foto: Juta, Shutterstock.com

Foto: Juta, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pryč jsou doby, kdy bylo v módě obočí v podobě uzoučké linky. Dnes je trendy obočí výrazné a husté a dosáhnete ho třeba pomocí laminace. Vyzkoušely jsme ji ve třech různých salonech a prozradíme vám, na co se máte připravit a na co si dát pozor.

Článek

Krásné a upravené obočí dokáže s obličejem udělat divy a změnit výraz k lepšímu. Vyzkoušely jsme proto na vlastní kůži laminaci, která je trendy a milují ji celebrity i influencerky na sociálních sítích. A jak to dopadlo?

Co je to laminace obočí

Laminace obočí neboli brow lifting je způsob úpravy obočí, který se provádí v kosmetických salonech a chloupky „postaví do latě“. Tato speciální a rychlá metoda totiž obočí narovná a zafixuje do požadovaného tvaru. Často se zároveň i barví a výsledkem je pak výrazné husté obočí, které působí plným a upraveným dojmem.

Jaká je cena laminace (+ barvení)

Samotná laminace stojí v salonech zhruba od 600 Kč, když však chcete kompletní úpravu včetně vytrhání přebytečných chloupků a barvení, vyjde vás na 900 až 1 200 Kč.

Jak se provádí laminace obočí

Jde o chemický proces změny struktury chloupků, které se často kroutí, a obočí proto může působit neupraveně. Celá procedura v salonu i s barvou trvá zhruba hodinku. Můžete klidně přijít i nalíčené: vše se odehrává jen na obočí, a je-li potřeba, jednoduše se odlíčí.

  • V první fázi se na obočí na 10 až 15 minut nanese speciální přípravek, který se překryje igelitovou fólií. Chloupky změknou a zafixují se v jednom směru.
  • V dalším kroku se na obočí nanáší výživný balzám, který obsahuje především keratin a nechává se působit okolo 7 minut.
  • „Pak může následovat barvení. Ale tady pozor, neboť barva bude mnohem výraznější než na obočí bez laminace, a proto velice dobře promyslete, zda vůbec budete chtít obočí barvit. A pokud ano, volte jemnější odstín než obvykle,“ upozorňuje Tetiana Babchuk, majitelka salonu The Brow Bar Praha.
  • V závěru se ještě na chloupky nanáší hydratační gel či balzám a nechává se působit do druhého dne.
Foto: markwar, Shutterstock.com

Chloupky se nechají pod fólií se speciálním přípravkem nejprve změknoutFoto: markwar, Shutterstock.com

Pro koho je laminace (ne)vhodná

Chystáte se na proceduru poprvé? „Určitě vám doporučuji konzultaci s brow artistkou. Ne každé ženě bude totiž laminace slušet a hodně záleží také na hustotě a tvaru obočí,“ vysvětluje Tetiana Babchuk. Brow lifting může být záchranou pro majitelky neposlušných chloupků a ocení ho také ženy, které se nechtějí věnovat pečlivé úpravě obočí každý den.

Pro koho se laminace naopak nehodí? Nedoporučuje se ženám, které mají obočí tenké a slabé nebo ho mají hodně vytrhané a zastříhané. „Obočí by po proceduře mohlo totiž vypadat, proto dejte na radu zkušených brow artistek. Měly by vám být schopné říct, zda se na laminaci vaše obočí hodí,“ doporučuje specialistka na práci s obočím a řasami Sabina Pavlovska, majitelka salonu v pražském Karlíně.

Laminaci by se podle ní měly vyhnout také těhotné ženy, neboť by jim kvůli hormonům nemusela laminace správně fungovat a chemický přípravek by jim mohl páchnout, dívky, které mají kolem obočí hodně akné, a také ženy s hodně nízkým čelem, u nichž by vyzdvižené obočí čelo ještě opticky zkrátilo, což nevypadá hezky.

Jak dlouho vydrží laminace obočí

Výdrž je různá. Ale uvádí se, že zpočátku efekt vydrží 4 až 6 týdnů a je dobré proceduru opakovat jednou za 2–3 měsíce. Po třetím nanesení by měl efekt vydržet 4 až 5 měsíců. Když se na ni ovšem znovu nedostavíte, obočí se po čase vrátí do původního neupraveného tvaru, takže se nic zásadního nestane.

Co se nesmí po laminaci obočí?

V salonu by vás měli upozornit, jak se chovat po proceduře, aby laminace správně fungovala. Zhruba 24 hodin po aplikaci obočí nevystavuje nadměrnému slunečnímu záření, tedy se neopalujte ani nechoďte do solárka. „Také se do druhého dne laminovaného obočí nedotýkejte a ponechte ho v suchu. Proto si neplánujte žádnou návštěvu bazénu či wellness ani nechoďte do posilovny, aby se obočí zbytečně nepotilo,“ zdůrazňuje Sabina Pavlovska. Na chloupky také do druhého dne neaplikujte žádné kosmetické přípravky.

Jak se starat o laminované obočí

Stejně jako se staráte o vlasy, zaslouží si domácí péči i obočí, pokud chcete, aby vydrželo v krásném tvaru co nejdéle. Denně mu dopřejte hydrataci a výživu v podobě bambuckého másla a arganového či ricinového oleje. Pro ranní úpravu stačí laminované chloupky každé ráno vyčesat požadovaným směrem kartáčkem na obočí – seženete ho i v běžné drogerii. Můžete je klidně i lehce dobarvit stínem nebo zafixovat gelem na obočí. Nemusíte se bát ani občasné úpravy pinzetou. Další speciální péče není potřeba.

Foto: dimid_86, Shutterstock.com

Obočí si čas od času upravte a začistěte okolo pinzetouFoto: dimid_86, Shutterstock.com

Laminace na vlastní kůži

Tři redaktorky si vyzkoušely laminaci ve třech salonech. Jak byly s procedurou spokojené a kdo ji zkusil úplně poprvé?

1. Salon Sabina Pavlovska

Testovala redaktorka Pavla: Už delší dobu jsem toužila po výraznějším obočí a vyzkoušela jsem nejprve v jiném salonu barvení henou a začištění nitěmi. To mi ale vůbec nevydrželo, a tak jsem se rozhodla zkusit laminaci v Salonu Sabiny Pavlovske, který jsem našla na Instagramu. S touto úpravou jsem konečně spokojená, přestože i nadále používám každé ráno gel pro fixaci. Mám prý pevnější chloupky, a tak je potřeba nechat v první fázi laminace působit trochu déle speciální přípravek. Nechala jsem si dát na obočí i barvu. Laminace mi vydrží určitě přes měsíc, ale nechodím na ni pravidelně, aby si obočí také čas od času odpočinulo, přece jen je to chemický proces.

Foto: Archiv redakce

Redaktorka Pavla podstoupila laminaci s barvouFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Rozdíl je vidět na první pohledFoto: Archiv redakce

2. The Brow Bar

Testovala redaktorka Lucka: Trend ve stylu „naježeného obočí“ mě lákal už delší dobu, proto jsem navštívila salon v pražské Týnské ulici, kde jsem podstoupila pouze laminaci bez úpravy obočí a bez barvení. Při nanesení první tekutiny, která měla odér jako při trvalé, mě pokožka lehce štípala. Ale jen chviličku. Na závěr se na vyčesané obočí nanesl pečující hydratační balzám, který jsem musela nechat do druhého dne, takže se na fotce „po“ obočí leskne. S výsledkem jsem spokojená. Moje užší obočí je najednou o hodně širší a nestačím zírat, kolik chloupků vlastně mám! I když je pravda, že s nabarvením by se zaplnily mezírky a efekt by byl ještě lepší. Aspoň už vím, co zkusit příště.

Foto: Archiv redakce

Lucka vyzkoušela laminaci poprvé v životě Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Neupravené obočí se po laminaci narovná a drží lépe svůj tvarFoto: Archiv redakce

3. Salon Aromaria

Testovala redaktorka Jana: V tomto vinohradském salonu jsem byla už několikrát a brow expertku Gretu Leheta si nemůžu vynachválit. Mám světlé obočí a léta chodím na barvení a úpravu, k laminaci jsem se ale odhodlala až nedávno. Myslela jsem si totiž, že je vhodná jen pro ženy s přirozeně širokým obočím, a to já nejsem. Když jsem jednou chválila naší stylistce obočí, prozradila mi, že je čerstvě po laminaci a ani ona ho takhle dokonale rostlé nemá, a dala mi kontakt na Gretu. Pokaždé se divím, jak je možné, že z průměrného obočí udělá do hodiny „instagramové“! Nikdy netrhá zbytečně moc chloupků a obočí krásně dobarví. Miluju první dny po laminaci, kdy s obočím nemusím dělat vůbec nic. Jakmile pak efekt trochu povolí, stačí pročesat obočí kartáčkem. Ještě ho pravidelně ošetřuju speciálním balzámem, který mám přímo ze salonu: funguje jako výživa a zároveň i ryze přírodní fixace.

Foto: Archiv redakce

Naše odbornice na módu Jana chodí na laminaci pravidelněFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Díky laminaci bude vaše obočí vypadat hustší a širšíFoto: Archiv redakce

Načítám