Hlavní obsah

8 zásadních otázek, které ženy zajímají před operací prsou!

Foto: motiva

Foto: motiva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dokonalém poprsí touží mnoho žen. Kvůli vysněné velikosti pak některé podstoupí i plastickou operaci. Nejprve si však kladou mnoho otázek. Tyhle jsou nejčastější.

Článek

Otázek kolem plastiky prsou pomocí implantátů (tzv. augmentace) je spousta. Je to logické, vždyť jde o jeden z nejvíce populárních zákroků v estetické medicíně, který ročně podstoupí tisíce českých žen. Je však také dobré si uvědomit, že jde o nevratný krok a ačkoli se implantáty dají vyjmout, jizvy vám zůstanou už napořád. Pokud jste tedy na vážkách a existuje ještě něco, co byste se rády před velkým rozhodnutím dozvěděly, máme pro vás pár odpovědí.

1. Bolí to?

Tato otázka je samozřejmě na místě. Nebudeme lhát, bezbolestné to není. A i když má každý práh bolesti trochu jinde, počítejte s tím, že po operaci nebudete rozhodně v nejlepší kondici. Vezměte si prášek proti bolesti a myslete na to, jak skvěle budete za pár týdnů vypadat! Většina žen vám řekne, že ta bolest za to stála. 

„Zvětšení prsou je invazivní zákrok, který se podstupuje pod celkovou anestezií, a ano, mnohdy můžete během rekonvalescence cítit bolest. Platí také, že když máte štíhlejší postavu a menší přírodní ňadra, bude to nejspíš bolet víc, protože si tělo a kůže budou zvykat na implantáty,“ říká doktorka Lucie Kalinová z Brandeis Clinic s tím, že nejde o nic, co by se nedalo vydržet.

2. Co když bude každé jiné?

Ano, i to se může stát. Vždyť i přírodní ňadra mohou být trochu odlišná. Ale nelekejte se. Tělo si v prvních dnech na nové implantáty zvyká a ty se postupně usazují, proto se vám mohou zdát zprvu trochu nesouměrná. Ale po rekonvalescenci by mělo být již všechno v pořádku. Tvar a velikost prsou lze považovat za finální přibližně po 2–3 měsících od operace.

Foto: GHC

Před zákrokem absolvuje každá žena konzultaci s plastickým chirurgem. Zde máte možnost si také implantáty osahatFoto: GHC

3. Musí se implantáty měnit?

Bohužel se doposud nepodařilo vyrobit takové prsní implantáty, které by vydržely věčně. A přestože technologie výroby značně pokročila, průměrná doba trvanlivosti implantátů je nyní přibližně 10–16 let.

„Každá žena je jiná, a proto implantáty vydrží jinak dlouho. Nutnost výměny se neodvíjí od stáří implantátu, ale od jeho stavu. Pokud je v pořádku, což se dá jednoduše zjistit ultrazvukovým vyšetřením, pacientka je spokojená s tvarem prsů a nepociťuje žádné obtíže, implantáty mohou zůstat v prsou i mnohem déle než deset let,“ uvádí plastický chirurg Jakub Miletín z Perfect Clinic. Mimochodem, víte, kolik dáte za plastiku?

4. Jsou implantáty vhodné pro sportovkyně?

Spousta vrcholových sportovkyň si nechává zvětšit ňadra a nedělá jim to vůbec žádný problém. Většinou se jim implantát vkládá kvůli vysokému podílu svalů přímo pod sval. Při augmentaci je řez pro vložení silikonových implantátů veden buď v podprsní rýze, kolem dolního okraje prsního dvorce, nebo v podpaží. Přístup podpažím je ovšem kvůli větší složitosti používaný méně. Je však zase vhodnější například u žen, které mají hodně plochý hrudník.

Jiné ženy si naopak nechávají prsa zmenšit ze zdravotních důvodů nebo proto, že díky sportu hodně zhubly, včetně prsou. Je nutné však počítat s tím, že zhruba 2 měsíce po zákroku musí být žena v klidu a bez větší námahy. Se sporty, kde je větší a náročnější pohyb rukou, jako je například golf či tenis, by ženy měly určitě počkat tak 3-4 měsíce.

Foto: motiva

Vhodný tvar implantátů vám doporučí operatérFoto: motiva

5. Kdy mohu mít po zákroku sex?

Sex je možné mít už po týdnu od zákroku. Záleží však na tom, jak se žena sama cítí. Je třeba ale počítat s tím, že vaše drahá polovička se s novými ňadry hned tak nepomazlí.

Nesmíte zapomínat na pooperační režim, který zahrnuje také nošení speciální kompresní podprsenky kvůli stabilizaci implantátů i hojení tkání. Tu je nutné nosit od sejmutí obvazu, což je obvykle asi čtyři až pět dní od operace, a je dobré ji používat asi jeden až tři měsíce i přes noc.

6. Můžu s implantáty kojit?

„Často se setkávám s názorem, že umělá prsa mohou být problémem v pozdějším kojení, proto je potřeba brát ohled na budoucnost. Tak to samozřejmě není a implantáty nejsou žádnou překážkou kojení. Maximálně se může stát, že se v průběhu tvorby mléka a kojení trochu natáhne kůže, kterou je potom vhodné upravit, ale ani to není pravidlem,“ komentuje zvětšení prsou před pořízením potomka plastický chirurg z Kliniky GHC Praha Jiří Bayer.

Implantáty se totiž ukládají pod prsní žlázu nebo pod velký prsní sval. „Ani samotná přítomnost implantátu žláze nijak nevadí a žena kojí zcela normálně, aniž by se musela obávat o kontaminaci mléka silikonem. Obtíže mohou způsobit drobné záněty, které se při kojení mohou objevit, ať už máte implantáty, nebo ne,“ dodává doktor Jakub Miletín. Maximálně se vám může v průběhu tvorby mléka a kojení trochu natáhnout kůže, kterou je potom vhodné upravit, ale ani to není pravidlem.

Foto: GHC

Před operací se dozvíte i kudy bude veden řez, a kde vám zůstanou nakonec jizvyFoto: GHC

7. Je hojení po operaci dlouhé?

„Pokud jde o délku bolestivosti, ta je individuální a závisí na prahu bolesti klientky, důležité je dodržování klidového režimu a instrukcí operatéra,“ říká doktorka  Lucie Kalinová a dodává, že v případě nedodržení týdenního klidového režimu po operaci se bolestivost může prodloužit. Někdo totiž po augmentaci vnímá a cítí vše hned, u někoho se citlivost vrací v řádů dnů až týdnů. Také otok po operaci prsou může trvat až měsíc. Proto se doporučuje i speciální podprsenka. Tu svou krajkovou můžete začít nosit zhruba za měsíc až tři.

Jediné, co po augmentaci zůstane, jsou drobné jizvy. Ty mohou být vedeny pod prsy, anebo kolem dvorců, občas i v podpaží. Z estetického hlediska je po zhojení nejméně nápadná jizva umístěná v dolní polovině prsního dvorce. Je dobré však i jizvy následně ošetřovat. Možnosti jsou různé v podobě krémů, ale i laseru.

8. Nevadí implantáty při vyšetření mamografem?

„Občas se setkáváme s obavami, že stlačení prsu deskami mamografu může implantát poškodit. Silikonové implantáty jsou ale velmi odolné a vydrží mnohonásobně vyšší tlak, než vyvinou desky mamografu. Pokud dojde na hodnocení obrazu, implantát je za mléčnou žlázou nebo za velkým prsním svalem a strukturu žlázy nezakrývá,“ vysvětluje Jakub Miletín. Je však dobré, abyste před vyšetřením radiologa informovala o tom, že máte v prsou implantát, který by mohl způsobit na RTG snímku stín.

8 silikonových krásek.  Co myslíte, nepřehnaly to s velikostí? 

Načítám