Hlavní obsah

Omrzliny: mají trvalé následky a hrozí, i když není mráz

Foto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

Foto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

Reklama

Omrzliny vznikají vlivem velkého chladu, riziko zvyšuje vítr, vlhkost a mokré oblečení. Na omrzlinách je nejzrádnější, že vážnost poškození se projeví, až když se zasažené místo ohřeje na teplotu těla. Proto omrzliny nikdy nerozehřívejte horkou vodou – způsobíte tím jen další poškození kůže!

Článek

Omrzliny hrozí nejčastěji bezdomovcům, postihnout mohou ale každého, zvlášť když má špatné vybavení nebo podcení počasí. Vznikají během několika minut a teplota ani nemusí klesnout pod nulu. Proto každý rok horská služba doporučuje, abyste v zimě byli připraveni na prudké změny počasí a měli s sebou náhradní a teplé oblečení. Důležité také je, aby nic nebylo „na tělo“: těsná obuv, ponožky či rukavice zhoršují průtok krve.

Jak vzniknou omrzliny

Problémy s omrznutím vznikají nejčastěji na okrajových a méně prokrvených částech těla, jako jsou končetiny, nos, rty či uši. Jsou následkem reakce cév na zimu. Aby organismus snížil ztráty tepla, začne uzavírat podkožní cévy. Do zmíněných míst přestane normálně proudit krev, tkáně prochladnou, voda v buňkách zmrzne a po jisté době začnou v těle probíhat negativní změny. Postižená kůže zbělá až zmodrá, je studená a pálí, případně vypadá jako vosk a je zcela necitlivá.

Příznaky: jak poznat omrzliny

O jak vážnou omrzlinu se jedná, se pozná až po zahřátí, když tkáně přijdou k sobě. Poškození má několik stupňů a rozvíjí se nějakou dobu. Nejméně postižená kůže pálí, svědí a je zarudlá. V horším případě se zhruba druhý den udělají bolestivé otoky a puchýře s čirým či zkaleným obsahem. Vážnější situace nastane, když jsou puchýře tmavé, znamená to, že je v nich krev. Nejhorší je, když začnou tkáně po několika dnech (ale i měsících) odumírat a později vysychat a černat (= mumifikace). Zásadní pro vývoj stavu také je, zda je omrzlá jenom kůže, nebo i hlubší tkáně (svaly, nervy i kosti).

První pomoc

Důležité je dostat postiženého co nejrychleji alespoň do závětří a začít o omrzlinu ihned pečovat, aby se zkrátila doba působení chladu. Postižená místa netřete, ale zahřívejte – nejlépe lidským teplem (zmrzlé ruce schovejte třeba do podpaží). Omrzlého je nutné převléknout do suchého a dávat mu pít teplé nápoje (ne alkohol!), dehydratace zhoršuje stav. Až se dostanete do bezpečí, ponořte omrzlé části do vlažné vody nebo na ně přiložte teplé (ne horké!) termofory. Když dostanou omrzliny normální barvu, překryjte je sterilními čtverci a obvažte, ne však pevně! Rány je vždy nutné chránit před infekcí, protože může dojít k nebezpečné otravě krve. Puchýře nikdy nepropichujte a nemocného odvezte k lékaři.

Foto: HENADZI PECHAN, Shutterstock.com

Když vážná omrzlina přijde k sobě, začnou se postupně objevovat otevřené rány, někdy i velice hluboké. Pokud začnou zdevastované tkáně odumírat, hrozí amputaceFoto: HENADZI PECHAN, Shutterstock.com

Vyšetření, léčba a následky

Lékaři poznají omrzliny pohledem, zejména když je jasné, že nemocný byl na mraze. Lehké omrzliny zmizí při dobré péči samy bez následků. V těžších případech je nutné zahájit odbornou léčbu. Lékaři by měli vyšetřit stav hlubších tkání kvůli prognóze. Jestliže hrozí riziko infekce, podávají se antibiotika, rány se ošetřují dezinfekcí, převazy, krytím, koupelemi, kyslíkem. Léčí se otoky a podporuje se krevní oběh (rozpouštěním krevních sraženin v cévách). Někdy může dojít k nevratnému odumírání tkání, pak bývá nutná amputace, jinak hrozí otrava krve. U všech vyléčených omrzlin platí, že tato místa zůstávají citlivá a zvýšeně choulostivá na chlad.

Prevence omrzlin

Naprosto zásadní je dostatečné vybavení, náhradní a teplé oblečení by měl mít každý návštěvník hor s sebou, nejdůležitější jsou kvalitní boty a rukavice. Obličej chraňte opalovacím krémem. Nezapomínejte však, že omrzliny se netýkají jen mrazivého počasí či výletů do hor. Pořádně prochladnout se dá i při sáňkování nebo při procházce na silném studeném větru. Zvlášť dbejte o bezpečnost dětí.

Omrzliny

  • Popis - Poškození tkání, nejčastěji kůže, chladem
  • Příznaky - Bělavá a ledová kůže, později bolest, pálení a puchýře
  • Léčba - Léčbu zahajte ihned, ještě venku. Omrzlé části těla netřete! Zahřejte je lidským teplem, zakryjte je, uvnitř je ponořte do vlažné vody. Celou dobu podávejte teplé nápoje. Těžší poškození je nutné co nejdříve ukázat lékaři, namístě je důsledná léčba ran, podpora krevního oběhu, polohování, v nejhorších případech je potřeba amputace.
  • Smrtnost - Na omrzliny se obvykle neumírá, ale umírá se na otravu krve, kterou mohou těžké případy způsobit.
  • Prevence - Čepice, rukavice, dobré boty, mastný krém proti chladu na obličej

Reklama

Načítám