Hlavní obsah

Nejhezčí malé černé: Léty ověřená klasika i střih podle nejnovějších trendů

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je koncept malých černých téměř sto let starý, ani dnes nenajdete šaty, které by byly tak všestranné. A pořizovat si je nemusíte jen v jednoduché verzi. Pokud vám radost přinese krajka, volánky nebo asymetrický střih, my vás od nich odrazovat nebudeme. Naopak!

Článek

Kde se vzala původní myšlenka takzvaných malých černých a jak vypadá aktuální nabídka v obchodech? Pusťte se do čtení a prohlížení, a pokud budete chtít, klidně i nakupování.

Ford značky Chanel

Pokud si myslíte, že první malé černé vytvořil návrhář Hubert de Givenchy pro Snídani u Tiffanyho, potřebujete lekci (nebojte, bude krátká) z módní historie. Ačkoli jde opravdu o jedny z nejslavnějších LBD neboli little black dress, na černou ženy navedla francouzská návrhářka Coco Chanel. Ta už ve dvacátých letech vytvořila jednoduché šaty po lýtka, které byly publikovány v americkém časopisu Vogue. Tehdy se jim přezdívalo „Ford značky Chanel“ a z černých šatů se stala chic uniforma pro ženy z různých společenských vrstev.

LBD tehdy představovaly zlatou střední cestu pro ženy, které nechtěly svou módní volbu podcenit, ale ani přecenit. „Černé šaty nemohou být nikdy příliš,“ hlásala vizionářka Coco Chanel.

Na jednoduchosti lpět nemusíte

Původní koncept směřoval k základním střihům, které se daly využít pro co nejvíce příležitostí a zároveň je bylo možné s pomocí dalších módních kousků proměnit. Trvat na strohé variantě ale dnes nemá význam, obzvlášť v případě, kdy svůj šatník neomezujete jen na pár kousků. Naše nákupní možnosti (a upřímně i touhy) jsou jiné, než byly před sto lety, a pokud chcete od šatů víc než jen základní střih, klidně se porozhlédněte po nápaditějším kousku.

Malé černé, které nepřehlédnete

Možnosti černých šatů jsou široké – ačkoli se jím říká „malé“ a opravdu mohou být krátké, do této kategorie spadají i modely delší, které často sahají až pod kolena. Pokud v šatech plánujete obrážet večírky a společenské akce, vyhněte se minidélce a držte se střízlivějších variant, končících maximálně těsně nad koleny.

Pakliže váháte, po kterém střihu sáhnout, nastudujte si našeho průvodce výběrem šatů podle postavy a pak se porozhlédněte, co se momentálně nabízí. V obchodech najdete spoustu kousků s transparentními detaily, průstřihy nebo volánky, boduje ale i samet, štras jako zdobný prvek nebo krajka. Módní zůstávají i šaty připomínající prodloužená saka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kontatto, prodává Modivo, 2567 Kč; Mango, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1450 Kč; Simpo, prodává Zoot, 2099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, 2295 Kč; Chiquelle, prodává Zalando, 1560 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 3999 Kč; Reserved, 1099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Wal G., prodává Zalando, 1170 Kč; H&M, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 699 Kč; C&A, 1210 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Twinset, prodává Modivo, 2967 Kč; Medicine, prodává Answear, 1099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1599 Kč; Lipsy, prodává Next, 1725 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Wal G., prodává Zalando, 1010 Kč; H&M, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 2399 Kč; YAS, prodává Answear, 2599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ana Alcazar, 4000 Kč; Guess, prodává Breuniger, 3750 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám