Hlavní obsah

Jak dlouhé mají být šaty, kdy lze obout baleríny a co velké kabelky? Zorientujte se v dress codech

Foto: Freeman Studio, Shutterstock.com

Foto: Freeman Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semi formal, cocktail nebo summer chic. Víte, co si na sebe obléct, když najdete na pozvánce tyto pokyny? Pokud váhavě krčíte rameny, dejte si s námi módní lekci na téma dress code a naučte se je dešifrovat.

Článek

Nebojte, samotné vás v tom nenecháme. Se stylistkou Barborou Havlíkovou jsme pro vás připravili tahák, který vás podrobně seznámí s jednotlivými dress code. Po úvodním triu smart casual, business casual a business formal se přesuneme k předpisům, které se nejčastěji pojí s večírky, společenskými akcemi i svatbami. Jak se obléknout, když je vám doporučený dress code…

Semi formal

Doslovný překlad je poloformální, a pokud tento dress code najdete na pozvánce, víte, že se od vás očekává střízlivější elegance. „Na akce pořádané večer jsou ideální nevyzývavé koktejlky ve stylu malých černých, kalhotový kostým nebo elegantní overal,“ doporučuje stylistka. A my pro jistotu připomínáme, že přídavné jméno „malé“ neodkazuje na délku šatů. Ta by měla v těchto případech sahat ke kolenům. Co se týče obuvi, vklouznout byste měly do uzavřených lodiček.

Trochu jinak se postupuje u akcí, které probíhají přes den a končí před osmnáctou hodinou. Tady si můžete dovolit sáhnout po otevřené obuvi (dokonalá pedikúra je klíčová), a to zejména v letních měsících. Sandálky volte na podpatku nebo klínku. O něco méně formální mohou být i šaty, přesto ale zůstaňte u klasických pouzdrových střihů nebo zmiňovaných kostýmků či overalů.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Wal G., prodává Zalando, 1 200 Kč; šaty Rotate, prodává Modivo, 4 379 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Next, 1 170 Kč; šaty Wal G., prodává Zalando, 1 010 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: kalhotový kostým Zara – sako 1 399 Kč a kalhoty 799 Kč; overal Mango, 1 999 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

Pánové by měli z domu vyrážet v obleku. Ve večerních hodinách se doporučuje tmavší oblek s bílou košilí a kravatou, pokud jde o akce pořádané přes den, dá se vybírat i ze světlejších variant. Svobodnější volba platí i pro košili, která může být v pastelovém odstínu, kravata se pak dá nahradit motýlkem.

Cocktail

S dress codem cocktail se nejčastěji setkáte na pozvánkách na večírky, ale i na svatby. Ženy si mohou obléknout oblíbené koktejlové šaty doplněné psaníčkem (velké kabelky sem nepatří), mini si ale nechte pro jinou příležitost. Přístupná je délka končící alespoň lehce nad koleny. Pokud nejste šatové, klidně sáhněte po kalhotovém kostýmu nebo overalu, nezapomeňte ho ale doladit šperky.

Co se týče obuvi, doporučované jsou klasické lodičky. Pokud máte nicméně pocit, že by sandálky na podpatku vypadaly k šatům lépe, s ohledem na příležitost si je obout můžete. Přípustné jsou podle stylistky i baleríny.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty In The Style, prodává Zalando, 1430 Kč; šaty Rinascimento, prodává Modivo, 2169 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty Lulus, 1440 Kč; šaty H&M, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: overal Next, 1225 Kč; overal Lipsy, 2410 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

Muži by i v tomto případě měli sáhnout po společenském obleku. Pokud jde o méně formální příležitost, může to být oblek ve světlejších barvách, pro večerní akce je opět vhodnější tmavší varianta nebo smoking.

Summer chic

Jak se obléknout, když máte přijít ve stylu summer chic? Tento dress code je odlehčením pro letní měsíce, a ačkoli stále stojí na eleganci, je trochu volnější a hravější. „Stále více se prosazuje například na svatbách, kam si ženy mohou obléknout elegantní šaty, letní kostýmky, overaly, ale i sukně a šaty v rozevlátém boho stylu,“ vysvětluje stylistka Barbora Havlíková. Velký prostor tu mají také doplňky – klidně do outfitu zakomponujte sluneční brýle, klobouk nebo výraznější bižuterii. Co se týče obuvi, máte volné pole působnosti. Sandálky jsou povolené a k lehčím kouskům se perfektně hodí.

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty s.Oliver, 2829 Kč; šaty Jolie Moi, prodává Next, 3210 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: šaty YAS, prodává Answear, 1099 Kč; šaty Rinascimento, prodává Modivo, 2679 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: overal s.Oliver, 2019 Kč; overal Morgan, prodává Answear, 2599 KčFoto: Archiv firem

Varianta pro muže

Ani v tomto případě pánové nic nezkazí oblekem, tentokrát ale může být odlehčený, z bavlny nebo lnu. Povolenou variantou jsou i chinos kalhoty, které se dají zkombinovat s pěknou košilí a sportovním sakem. Kromě polobotek mohou muži obout i lehčí mokasíny nebo stylové kožené tenisky.

Reklama

Načítám