Hlavní obsah

Večírkové šaty podle postavy: Jaké budou slušet ženám s větším břichem, širokými boky či rameny?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na adventní, vánoční či silvestrovské večírky? Pak je šikovné mít v záloze alespoň jedny „lepší“ šaty. Plánujete se porozhlédnout po nových? Inspirujte se našimi tipy a vybírejte podle typu své postavy. Vyplatí se vám to!

Článek

Zimě můžete vyčítat leccos, ale rozhodně ne nedostatek příležitostí k oblečení pěkných šatů. Vánoční večírky, sklenička s přáteli, oslava Nového roku… Tady všude je upotřebíte. Nemáte vhodný kousek v záloze? Zkuste se na party modely zaměřit ještě teď, před adventem. A nejvíc vám budou slušet ty, které si vyberete přesně podle své figury. Návod: Jak poznat typ své postavy?

1. Přesýpací hodiny

Bez ohledu na konfekční velikost se majitelkám symetrické postavy s užším pasem a ženskými boky šaty vybírají poměrně snadno. Nemusejí totiž řešit větší disproporce. Jestli do této kategorie spadáte i vy, zaměřte se na střihy, které zdůrazňují postavu a především pas. Lákají vás efektní materiály? Směle do nich! Trocha lesku k zimní sezoně patří a ve správném podání (rozumějte střihu) vám nijak neublíží. Naopak.

Foto: Archiv firem

Zleva: Rinascimento, 3 539 Kč, prodává Modivo. Lulus, 1 450 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: & Other Stories, 3 640 Kč. Marks & Spencer, 2 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 1 199 Kč. YAS, 2 599 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

2. Hruška

Pro hrušky jsou charakteristické širší boky, zadek i stehna. A nejčastěji se nabízejí dvě strategie. Můžete křivky bez pardonu prodat v obepnutých šatech – majitelky této postavy mívají plošší břicho, ale přidat můžete i stahovací kalhotky. Anebo si pořiďte model, který vezme vaše tvary v potaz. Kromě áčkových sukní to jsou třeba zavinovací šaty, které zdůrazní pas a zároveň poskytnou prostor v oblasti boků i stehen.

Foto: Archiv firem

Zleva: Esprit, 1 999 Kč. Mohito, 1 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Rinascimento, 2 453 Kč, prodává Modivo. Mango, 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bonprix, 599 Kč. H&M, 1 199 KčFoto: Archiv firem

3. Jablko

Jablka se štíhlýma nohama se najdou v kratších délkách, zabrat jim ale může dát střih. Pokud se v obepnutých kusech necítíte, vsaďte na modely s chytrým řasením a uzly, volnější siluetou nebo látkovým páskem, který citlivě naznačí pas. Vyzkoušet doporučujeme také zavinovací klasiku, u které by ale neměl být pas příliš pevný ani umístěný moc vysoko.

Foto: Archiv firem

Zleva: Cos, 1 930 Kč. Simple, 1 697 Kč, prodává ZootFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gina Tricot, 1 300 Kč, prodává Zoot. Mohito, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: b.young, 2 000 Kč, prodává Zalando. Zara, 799 KčFoto: Archiv firem

4. Obrácený trojúhelník

Máte široká ramena a siluetu, která se směrem dolů zužuje? Vybírejte si šaty, které jsou nahoře úplně jednoduché, nebo naopak asymetrické střihy. Vizuální narušení plochy funguje, takže pokud padnete na model na jedno rameno, zkuste je. Trup spolehlivě prodlouží také véčkový výstřih, směrem dolů se šaty mohou naopak mírně rozšiřovat.

Foto: Archiv firem

Zleva: Wal G., 1 240 Kč, prodává Zalando. Na-Kd, 1 640 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1 450 Kč. MbyM, 2 979 Kč, prodává About YouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lulus, 1 440 Kč. DKNY, 4 299 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

5. Obdélník

Rovná postava bez znatelných boků si zaslouží zjemnit. Využít k tomu můžete klasické střihy s důrazem na pas, a pokud je to ve vašem stylu, tak klidně i volánky, krajku a podobné ženské prvky. Místo rovných střihů využijte asymetrii nebo si pořiďte šaty s páskem, který pomůže dotvořit siluetu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Next, 1 925 Kč. Reserved, 1 099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: New Look, 990 Kč. H&M, 1 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: New Look, 1 010 Kč. Answear Lab, 1 099 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám