Hlavní obsah

Dřív je nosili piloti, dnes je to stylový hit. Letecké bundy s beránkem jsou in a z módy jen tak nevyjdou

Foto: Streetstyleshooters, Gettyimages.com

Foto: Streetstyleshooters, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že za jejich existenci vděčíme vzdušným silám? Leteckými bundami se zahřívali piloti už ve třicátých letech a nejspíš by je pobavila informace, že je o sto let později ženy shánějí v obchodech. Líbí se tyhle super moderní bundy i vám? Poradíme vám, kam si pro ně „zaletět“.

Článek

Podobně jako trenčkot nebo bomber i tenhle slavný kousek oblečení vznikl z ryze praktických důvodů. Kožené bundy měly za úkol zahřát piloty v kokpitech vojenských letadel a jejich design se postupem let vyvíjel. Po jednoduchých modelech A1 a A2 přišel ve třicátých letech minulého století typ B3 a ten se podobá zatepleným bundám, které známe a nosíme dnes.

Model B3 byl navržen do bombardérů, které stoupaly do ještě větších výšek a postrádaly topná zařízení. Piloti se tak chladu začali chránit bundami z ovčí kůže s podšívkou z teplého beránka.

Letecké bundy jsou trendy

V dnešní době ve městě není potřeba bunda, která by ustála extrémní teploty, proto při hledání nového leteckého modelu nemusíte lpět na kůži. Naprostá většina takzvaných aviatorek, jež najdete v obchodech, je ze syntetického materiálu. Další změna oproti dřívějšku je variabilita barev i střihů.

Nejpopulárnější je tmavě hnědá nebo černá, natrefíte ale i na kousky v krémové, velbloudí nebo šedé. Základní délka sahá do pasu, mnoho bund jde ale výš, nebo naopak níž. Obchody jsou leteckých bund plné, takže s trochou trpělivosti najdete kousek přesně pro vás. S (před)výběrem vám mohou pomoci také naše tipy ve fotogalerii, které zahrnují dvě desítky stylových bund:

S čím letecké bundy kombinovat

Vzhledem k ležérní nátuře leteckých modelů se nejvíc hodí ke každodenním outfitům – jejich nejběžnějším parťákem bývají džíny. Bundy v délce do pasu se skvěle hodí také k širokým kalhotám, skloubit je ale můžete i s šaty (nejvíce si rozumí s úpletovými) nebo sukněmi. Dále dobře funguje spojení s kontrastními lehkými materiály, ať už to jsou splývavé šaty, nebo trendy saténová sukně.

Související témata:
Letecké bundy

Načítám