Hlavní obsah

Krátké vlasy: Čas, vír i tvar obličeje. Co byste měla zvážit, když koketujete se shozením hřívy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jedno z nejhorších dilemat: ostříhat, nebo nechat vlasy růst? Abychom vám s rozhodováním trochu pomohli, tady jsou rady kadeřníků, co by žena měla zvážit, pokud se chce ostříhat na krátko. Tak co, bude to pixie, nebo raději zůstanete u mikáda či dlouhých kadeří?

Článek

Možná nosíte už mnoho let dlouhé vlasy a koketujete s představou, jak by vám asi slušely krátké. Nebo nosíte celý život krátké, před časem jste se rozhodly nechat si je narůst, ale teď jste v té příšerné fázi, kdy účes nedrží fazonu a vy nevíte, jestli se přes toto nepříjemné období přenést a vydržet to, nebo se vrátit ke krátkým. Ať tak či tak, v rozhodování vám pomůže, když si odpovíte na následujících 5 otázek.

1. Máte na úpravu čas?

Krátké vlasy, pokud mají vypadat dobře, jsou poměrně náročné na úpravu. Jste ochotné věnovat účesu několik minut ráno navíc? „Není pravda, že krátký účes je snadněji upravitelný. Naopak. Dlouhé vlasy můžete v případě potřeby svázat do culíku, drdolu nebo je sepnete do skřipce. A můžete je takto nosit několik dní. Krátký střih je potřeba denně upravovat fénováním nebo žehlením,“ říká kadeřnice Lea Trabáková z Lea Trabak Hair Salon.

2. Máte vhodný typ vlasů?

Kratší sestřih ve stylu pixie je vhodný pro jemné vlasy, protože jim může přidat na plnosti. „Pozor by si však měly dát majitelky hutných, kudrnatých vlasů. S těžko zvladatelnými vlasy by byla úprava tohoto účesu velice náročná,“ radí Lea Trabáková.

Naopak vysvobozením může být tehdy, pokud máte vlasy hodně suché a zničené a nepomáhají ani litry olejíčků či regeneračních masek. Pak už nezbývá nic jiného, než se zničených konců zbavit a začít od krátkých a lépe.

3. Máte vlasy bez víru?

Typ a struktura vlasů je jedna věc, směr jejich růstu věc druhá. Vlasový vír (kolečko), tedy to, kterým směrem vlasy vyrůstají z hlavy, může nošení krátkého sestřihu znepříjemňovat. „Pokud je silně rostlé jen do jednoho směru, může vám udělat velkou placku na temeni hlavy, hlavně po ránu. Vlasy se pak musí přefoukávat přes kulatý kartáč a nebo dávat za tepla na natáčku,“ říká kadeřník Libor Smrž ze salonu Hair We Are.

Foto: Spaskov, Shutterstock.com

Kadeřník by vám měl poradit, jaký účes bude pro vaše vlasy ten nej, aby vám jeho úprava nezabrala půl dneFoto: Spaskov, Shutterstock.com

4. Máte vhodný tvar obličeje?

Majitelky oválného tvaru obličeje nemusí dlouho přemýšlet a mohou jít klidně až na ježka, sluší jim všechno. Nejméně bude pixie slušet hranatému obličeji. Čím symetričtější obličej, tím pro krátké vlasy lépe. Nicméně zkušený kadeřník může střih vždy přizpůsobit vašemu typu obličeje. Například pokud potřebujete rysy spíš zjemnit, je lepší nechat delší patku než si nechat střihnout kraťoučkou ofinu.

5. Máte malé nároky na variabilitu?

Kromě stylingu každé ráno si také musíte uvědomit, že krátký střih není tak variabilní jako dlouhé vlasy, které jednou můžete svázat do culíku, druhý den je dát do drdolu a třetí den je natočit kulmou. Nicméně i zde máte možnosti, vše záleží na střihu, který nakonec zvolíte. Můžete vlasy rozcuchat a dodat jim objem, nebo je naopak co nejvíce uhladit.

Foto: Profimedia.cz

Skvělou inspirací pro pixie cut je herečka Charlize Theron (46), která si užívala krátké vlasy v roce 2020. Nyní je nosí na mikádoFoto: Profimedia.cz

Pixie pro každého

Tolik k otázce, jaké vlasy jsou na pixie ideální. Že to není váš případ, a přesto byste se chtěly ostříhat? „Osobně nevidím problém komukoliv ostříhat vlasy na krátko, pokud jsou ženy odhodlány tento střih nosit a denně se o něj starat,“ dodává Libor Smrž. Také nikdo neříká, že musíte zkracovat najednou. Vyzkoušejte si kupříkladu nejdřív mikádo po ramena, pak pod uši. Tak lépe zjistíte, zda se budete s odhaleným krkem cítit dobře, nebo že to naopak není nic pro vás.

Další vlasová témata: Nejvíc trendy mikádo této sezony!

Reklama

Související témata:

Načítám