Hlavní obsah

Péče o kudrnaté vlasy: Hydratace, olej, krém a nerozčesávat

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pyšníte se kudrnatými, případně vlnitými vlasy? Chce to tu správnou péči, aby vlny byly hladké a nekrepatěly. Vyzpovídali jsme kadeřníky a zde je manuál na míru.

Článek

Ty, které je mají, je nechtějí. A ty, co je nemají, by za ně daly království. Řeč je o kudrnatých vlasech. Čím jsou specifické? „Průřez rovným vlasem je kulatý, kdežto u vlasu vlnitého je průřez ve tvaru oválu. Tím je takový vlas daleko zranitelnější a citlivější na vysychání a krepatění,“ říká Olga Široká, kadeřnická školitelka značky Alcina. Jak se o vlnité vlasy správně starat a co rozhodně nedělat?

Jaký zvolit šampon?

Kudrnaté vlasy bývají ze své podstaty sušší a je třeba jim dodávat více hydratace, aby nepůsobily krepatě a nelámaly se. Vyhněte se častému mytí, které může vysušovat, a dalšímu namáhání v podobě žehliček a foukání.

„Majitelkám kudrnatých vlasů vždy doporučuji hydratační šampon a kondicionér. Varianta také je, používat mezi mytími jen čisticí kondicionér, který je šetrnější, redukuje krepatění, ale vlasy zůstanou fresh,“ radí kadeřník Martin Loužecký z Hairthusiast.

Vlnité vlasy jsou sice náchylné k dehydrataci, ale výběr šamponu by měl vždycky reflektovat stav vaší pokožky hlavy. „Přílišná hydratace může narušit pH kůže. To pak způsobuje šupiny a svědění hlavy,“ varuje kadeřník Libor Smrž z Hair We Are. „Pokud si nejste jisté, v jakém stavu pokožka je, volte raději šampony, které nezatěžují pokožku ani vlasy, nejlépe z lékárny.“

Šampon nanášejte jen k přímo k hlavě, délkám se vyhněte, o to víc byste si vlasy vysušovaly. Balzám volte hydratační a jednou za 10–14 dní si dopřejte nějakou silně hydratující masku.

Nerozčesávat, olej nebo krém

Rozčesávat kudrny, nebo ne? Po umytí ano, suché už nikoliv. „Pro závěrečný styling je dobré vlasy před foukáním pročesat, nanést krém na vlny a následně jemně natočit na prst. Pak už jen vlasy vyfoukejte přes difuzér, nečesejte je a nechte krásně přirozené,“ radí Martin Loužecký.

Výběr pečujícího produktu, který vetřete do vlhkých vlasů po umytí, je na vás. Místo krému můžete zvolit arganový olej. „Osobně doporučuji arganový olej vtírat do vlasů každý den. Vlas bude mít stále dostatek živin, bude více odolný proti vnějším vlivům, nebude se tak vysušovat a nepohltí snadno prach a špínu z ovzduší. Pro tento typ vlasů je to extrémně důležité,“ dodává Libor Smrž.

Pozor také na střih. Kudrnaté vlasy si nikdy nenechávejte prostřihávat efilačními nůžkami. Pokud si je necháte sestříhat nebo zvolíte například krátké mikádo, výsledkem bude extrémní objem. Ideální je vlasy nechat v jedné délce a jen mírně sestříhat.

Tipy pro kudrnaté vlasy

Foto: Archiv firem

Zleva: Emulze pro vlnité vlasy proti krepatění, Alcina, 375 Kč (100 ml); Sprej na vlnité vlasy Balea, 75 Kč (150 ml), prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační lotion Authentic Beauty Concept, 649 Kč (150 ml), koupíte ve vybraných kadeřnictvích; Raw Bio arganový olej Purity Vision, 249 Kč (30 ml), prodává Organic TimeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační šampon pro normální až suché vlasy Aloe Vera Hair Food, Garnier Fructis, 147 Kč ( 350 ml); Hydratační šampon pro vlnité vlasy Mad About Waves, Schwarzkopf Professional, 266 Kč (300 ml), obojí prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí kondicionér Nutricurls, Wella Professionals, 270 Kč (250 ml), prodává Moje Wella; Nepěnivý čisticí kondicionér Authentic Beauty Concept, 649 Kč (300 ml), zakoupíte ve vybraných kadeřnictvíchFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám