Hlavní obsah

Práškový čaj matcha: Podpoří zdraví a pomůže s hubnutím

Foto: Mongta Studio, Shutterstock.com

Foto: Mongta Studio, Shutterstock.com

Reklama

Je plný antioxidantů, pečuje o srdce a chrání před rakovinou. Dodá více kofeinu než klasický čaj, přibližně stejně jako káva, a skvěle jej využijete i při přípravě sladkých a slaných jídel. Co potřebujete vědět o kouzelném matcha čaji?

Článek

Práškový čaj – to je doslovný překlad názvu matcha. V případě tradičního zeleného čaje louhujete ve vodě listy, které potom vyhodíte. V případě matchy ale nápoj pijete i s listy, které jsou rozemlety na jemný prášek. Než se tak stane, jsou pečlivě ručně vybírány, krátce se napaří, aby se zastavilo kvašení, poté se suší a nechávají dozrát v chladu, což prohlubuje výslednou chuť (přehled čajů a jejich účinky). Samotný nápoj se pak připraví vložením lžičky prášku do šálku horké (ne vroucí) vody a mícháním, dokud se nenapění.

Prášek plný zdraví

Protože se matcha vyrábí z celých listů vysoce kvalitního čaje, představuje významnější zdroj živin než louhovaný zelený čaj. Kromě malého množství vitaminů a minerálů je matcha bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly, které snižují riziko rakoviny, pečují o srdce, regulují hladinu cukru v krvi, snižují krevní tlak a působí proti stárnutí.

Foto: Kajohnwit Boonsom, Shutterstock.com

V japonsku se matcha míchá do napěnění tradičním bambusovým štětcemFoto: Kajohnwit Boonsom, Shutterstock.com

Matcha podporuje hubnutí

Další přírodní látka v matche podporuje hubnutí, a to hned několika způsoby (s hubnutím pomáhá i čaj z pampelišek). „Jedná se o jeden z flavonoidů katechinů, který zrychluje metabolismus, přispívá ke spalování tělesného tuku, snižuje vstřebávání glukózy a zmenšuje chuť k jídlu,“ vysvětluje Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou. Právě tato látka je často využívána jako složka do přípravků na hubnutí. „Katechiny mají také antibakteriální účinky a zlepšují trávení,“ dodává Soňa Vybíralová, odbornice na výživu z Tišnova.

Čaj plný kofeinu

Matcha čaj  si můžete dát i místo kávy. Jeden šálek tohoto zeleného čaje totiž obsahuje přibližně stejné množství kofeinu jako šálek kávy a až třikrát více než šálek louhovaného zeleného čaje. Na rozdíl od kávy, jejíž kofein tělo nabudí poměrně tvrdě, což bývá spojováno se zvýšením tepu, kofein v matche stimuluje mírně a postupně, a to díky L-theaninu. To je přírodní látka, která navozuje pocity relaxace bez vyvolání ospalosti. V kombinaci s kofeinem zvyšuje bdělost a bystrost, ale nestimuluje přehnaně, jak na někoho působí kofein v kávě. Přesto odborníci nedoporučují pít matcha čaj před spaním.

Foto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Kofein v matche nabudí, ale nevyvolá ospalost. Stimuluje mírněji a postupněji než kávový kofeinFoto: Volodymyr TVERDOKHLIB, Shutterstock.com

Hodí se i na vaření

Řada kuchařů matchu nevyužívá jen k přípravě zářivě zeleného moku, ale rovněž jako přísadu do sladkých i slaných jídel. V kuchyni představuje skutečně univerzálního pomocníka. Můžete jej přidat do těsta na muffiny nebo sušenky, ozvláštnit jím pudink či polévku nebo jej využít při přípravě quacamole.

Pozor na kontaminaci olovem

I když se může zdát, že matcha je superpotravina bez škraloupu, opak je pravdou (6 nejlepších superpotravin). Proč byste měli vybírat pouze čisté, organické a skutečně kvalitní druhy? Protože velkým problémem v souvislosti s matchou bývá kontaminace olovem. Ukázalo se, že jej obsahují dokonce i ekologicky pěstované zelené čaje. Rostliny jej absorbují z prostředí, v němž se nacházejí, což se týká zejména čajů pěstovaných v Číně, kde se všechno hnojí umělým hnojivem.

Při louhování tradičního zeleného čaje zůstává až 90 procent olova v listech, které se potom vyhodí. Jenže matcha sestává z listů rozemletých na prášek, proto do sebe jeho konzumací dostáváte olova podstatně více. Šálek matchy údajně může obsahovat až 30x více olova než šálek tradičního zeleného čaje. Proto byste denně neměli pít víc než jeden šálek matchy a dětem byste ho neměli podávat vůbec.

Reklama

Načítám