Hlavní obsah
2,8
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Začátek adventu si můžete zpříjemnit zázvorovými sušenkami - příjemně zahřejí a lehce štípou na jazyku. A pokud by vám extra zachutnaly, můžete je minimálně pro letošek povýšit na váš oblíbený druh cukroví.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 sušenek
Sušenky
  • 120 g másla
  • 6 lžiček čerstvého zázvoru
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 180 g třtinového cukru
  • 40 g golden sirupu
  • 40 g melasy
  • 1 ks vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 80 g žaludové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
Na posypání
  • 5 lžic třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Máslo rozpusťte ve větším kastrůlku. Vmíchejte zázvor, hřebíček, cukr, golden sirup a melasu. Golden sirup seženete v obchodech se zahraničními potravinami, jeho domovinou je Velká Británie. Použít můžete i med, počítejte ale s tím, že budou sušenky trochu tvrdší. Pak přimíchejte vejce. Mouku (hladkou i žaludovou) prosijte s jedlou sodou a vmíchejte do tekuté směsi. Těsto dejte vychladnout do lednice, výrazně se mu tak změní konzistence. Pokud nemáte hned po ruce obchod se zdravou výživou, můžete žaludovou mouku nahradit 60 g obyčejné hladké. Žaludovku ale určitě někdy vyzkoušejte!

02.

Troubu zapněte na 160 °C. Plech (množství vyjde na 2 plechy) vyložte pečicím papírem. Z těsta odebírejte kousky o váze asi 25 g. Dlaněmi vyválejte kuličky.

03.

Do misky nasypte třtinový cukr na posypání. Každou kuličku v něm z jedné strany namočte a touto stranou nahoru položte na plech. Nerozmačkávejte! Kuličky během pečení samy splasknou na ukázkové sušenky. Proto by mezi nimi také měly být mezery široké cca 3 cm.

04.

Pečte asi 25 minut. Hotové sušenky jsou placaté, zlatavé a jejich povrch je rozpraskaný, uprostřed ale za tepla nejsou úplně pevné. Nechte vychladnout na plechu.

Náš tip: Pokud si nepotrpíte na štiplavý zázvor, zkuste třeba tyhle skořicové nebo si začátek adventu zpříjemněte těmito vánočními.

Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.

A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévkusmaženého kaprabramborovým salátem?

Související témata:

Načítám