Hlavní obsah

Krémová brokolicová polévka s kozím sýrem

Hodnocení:
(15)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Brokolicová polévka patří mezi ty, které se hodí na vydatnou večeři, případně ještě s kouskem chleba k zakousnutí. Surovinami nešetřete a připravte jí radši rovnou pořádně velký hrnec: zmizí totiž rychlostí blesku.

Ingredience pro:
4 porce
Na polévku
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • 2 brambory
  • 500 g brokolice
  • sůl a pepř
  • muškátový květ
  • 200 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu
  • 75 g kozího sýru
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte nahrubo, celer na kolečka a oboje zpěňte na troše oleje. Přidejte na kousky nakrájené oškrábané brambory, zalijte asi 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru. Osolte a vařte, dokud nebudou brambory zcela měkké. Pak přidejte rozmrazenou brokolici a ještě asi 5 minut povařte, dokud nebude měkká i ona. Rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem, zalijte smetanou a ještě asi 2 minuty provařte. 

Krok 2: Hotovou polévku servírujte s kousky kozího sýru a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, případně můžete přidat i pár růžiček odložené uvařené brokolice.

Máte raději krémové polévky, nebo vývary?

ynezorPumanzeSaNyknalC