Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: co dělat, když flirtuje profesor

Foto: Gutesa, Shutterstock.com

Foto: Gutesa, Shutterstock.com

Reklama

Andrea je vysokoškolačka, kterou ale netrápí jen starosti s učením. Studium jí komplikuje mladý profesor, který se k ní chová až příliš přátelsky. Letmé dotyky, dvojsmyslné vtípky, flirtování. Jak mu říct, že jí to není příjemné, ale zároveň ho neurazit a nenaštvat?

Článek

Život nám přináší mnoho komplikovaných situací, z nichž netušíme, jak vybruslit. Poradit ale mnohdy umí vztahoví mediátoři. I proto napsala Andrea (22)  mediátorce Kateřině Bělkové a svěřila se jí se svým problémem.

Vážená paní Bělková,

dovoluji si obrátit se na vás s prosbou o radu v dosti prekérní situaci. Jsem studentkou vysoké školy a mám pocit, že se mnou jeden z profesorů flirtuje. Vůbec nevím, jestli je to z jeho strany pouze snaha být vstřícný a zapadnout mezi studenty, nebo jde o nějakou formu sexuálního obtěžování, nebo jestli se mu snad opravdu líbím. Problém je v tom, že je mezi studenty velice oblíbený. Je mladý, hezký, špička ve svém oboru. Navíc studuji klučičí obor a jsme jen dvě holky v ročníku, z toho ta druhá chodí s jedním spolužákem, takže k ní si profesor nic nedovolí. Tudíž nemám ani srovnání, jestli se takto chová ke studentkám běžně, nebo jen vůči mně.

Zatím nedošlo k ničemu zásadnímu, jen když s ním mám nějaký kontakt, tak mi neustále narušuje můj osobní prostor, bere mě kolem ramen, „náhodně“ se mě dotýká, to vše doplňuje ještě dvojsmyslnými vtipy a různými sexuálními narážkami. Mám pocit, že už je to za hranou, tedy určitě za tou mou. Jsem spíše introvertní typ, a navíc mi je nepříjemný fyzický kontakt s cizími lidmi.

Samozřejmě mám strach, blíží se zkouškové a já nevím, jak s celou situací naložit. Mám to profesorovi říct? A pokud ano, tak jak? Co když mi pak nedá zkoušku a bude mě kvůli tomu dusit? Už jsem si i říkala, že to ještě chvíli nějak přetrpím a až u něj složím zkoušku, tak budu mít pokoj. Bohužel začal učit i předmět, který budeme mít povinný v dalším semestru a další rok už si toto chování nechci nechat líbit.

Ale jak jsem psala na začátku, opravdu si nejsem jistá, jestli to nezveličuji, možná jsem jen v tomto ohledu více citlivá. Rozhodně to nechci řešit s nikým ze školy, chtěla bych to říct pouze tomu profesorovi. Ale co když zjistím, že se opravdu jedná o člověka, který zneužívá své postavení a toto chování je z jeho strany záměrné? Co když jde o sexuální obtěžování a bude mě třeba vydírat, že mi nedá zkoušku, pokud se nebudu chovat podle jeho představ? Jak potom z toho ven?

Milá Andreo,

děkuji za váš dotaz. V prvé řadě oceňuji vaši odvahu řešit svou situaci přímo s člověkem, kterého se to týká, tedy s profesorem. Dovolím si jen krátce shrnout váš dotaz. Profesor, u kterého musíte složit povinné zkoušky, je více kontaktní, než je vám příjemné. Zároveň s vámi občas komunikuje způsobem, který vás uvádí do rozpaků. Nejste si jistá, zda je jeho chování nevědomé a pro jeho temperament přirozené, bez postranních úmyslů, nebo je záměrné, a jedná se tedy o nějakou formu sexuálního obtěžování.

Moc dobře víte, že odpověď na tuto otázku získáte jedině, pokud si s ním promluvíte. Otázka je, jak tento rozhovor pojmout. Pokuste se k rozhovoru přistoupit co nejvěcněji, vyhnout se zbytečným citovým projevům, předem profesora ujistěte, že jste si vědoma jeho kvalit a záleží vám na tom, abyste si ho mohla i nadále vážit. Poté mu stručně a co nejpřesněji sdělte, jak byste potřebovala, aby s vámi jednal. Proč a co konkrétně vám je nepříjemné.

Pokud je jeho jednání nevědomé, zcela určitě se bude snažit vám vyhovět a nezpůsobovat nadále svým jednáním jakékoli těžkosti. Pokud by z rozhovoru vyplynulo, že se opravdu jedná o záměrné jednání, dovolím si podotknout, že jakákoli forma vydírání je trestným činem.

V případě takového druhu jednání bych doporučovala vyhledat odbornou pomoc u některé z organizací, které se touto problematikou zabývají (například Centrum ProFem, Linka bezpečí, Kancelář veřejného ochránce práv či Česká ženská lobby, která sdružuje nejrůznější organizace, jež hájí práva žen pozn. red.). Přeji vám, abyste sílu a odvahu k rozhovoru s ním nalezla co nejdříve a nemusela se tímto problémem již dále trápit. A také mnoho zdaru v dalším studiu.

Reklama

Načítám