Hlavní obsah

Flirtuje se mnou partnerův bratr. Jak to utnout?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Když s vámi flirtuje někdo cizí, nebývá těžké to utnout. Ale co když to dělá někdo z vašich známých či rodiny? Třeba partnerův bratr, blízký kamarád, strýc? Taková situace bývá mnohem těžší. Jak z ní vybruslit?

Článek

Jana (32) je pohledná žena a flirtování či projevy zájmu druhého pohlaví pro ni nejsou nic, s čím by si nedovedla poradit. Ovšem dokud to nezačal dělat bratr jejího přítele. „Kdykoli se vidíme, třeba na nějaké rodinné sešlosti, využívá chvíle, kdy se mnou může být sám, a zcela očividně se mnou flirtuje. I v přítomnosti mého přítele se občas neudrží a mívá dvojsmyslné narážky a podobně,“ popisuje Jana svou situaci.

Je jí to samozřejmě velmi nepříjemné a nejradši by ho rázně odmítla. Nechce ale partnerova bratra nějak urazit a narušit jinak dobré rodinné vztahy. „Vnitřně se bojím i toho, aby můj milý nezačal žárlit, aby to prostě neskončilo jedním velkým průšvihem.“

Její situace není podle odborníků nijak neobvyklá, i tohle se v rodinách stává. Jak z ní vybruslit, nikoho neurazit a zachovat klid v rodině?

Kdy je flirtování zakázáno

Odpálkovat někoho cizího je snadné, protože dotyčného už nikdy neuvidíte. Jeho pocity vás tudíž vůbec netrápí. Když jde ale o někoho z rodiny, je to složitější. „Nutí vás to hledat řešení, které vše vyjasní, ale zároveň budete schopni uchovat přátelské vztahy v rodině,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

To samozřejmě není bez rizika a podle Černé dokonce hrozí, že minimálně na čas dojde ke zhoršení či rozpadu rodinných vazeb. „Může to být celé hodně emotivní a citlivé. Většinou to, co se řeší v rodině, se nás hodně hluboko dotýká. Znám příběhy, kde to bylo pro ženu velmi nepříjemné a začaly se narušovat jinak funkční vztahy, jelikož docházelo k vyhýbání a napjaté atmosféře,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová.

Nechat to být ale nejde. Pokud mají jakékoli vztahy (partnerské, ale i rodinné) fungovat, musí v nich být jasně nastavené hranice, co je, a co už není v pořádku. A „balit“ holku někoho blízkého rozhodně v pořádku není!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Pokud vám činí někdo z přátel nebo rodiny nevhodné návrhy, řekněte to partneroviFoto: nd3000, Shutterstock.com

Postupujte obezřetně, ale tvrdě

Je jedno, zda s vámi flirtuje nejlepší kamarád vašeho přítele, jeho bratr nebo třeba bodrý strýček. Pokud vám to připadá přes míru, zakročte. Jen nevybuchujte a nedělejte scény, je dobré na to jít postupně, opatrně, ale trvat si na svém. Ideálně ve dvou krocích:

  • 1. Upozornění - V prvé řadě zkuste promluvit s tím, kdo se k vám takto chová. „Nejdřív bych příbuzného sama upozornila, že mi jeho chování není příjemné a nastavila pravidla,“ radí Lenka Černá. Koneckonců říct někomu, že mi jeho dvojsmysly, narážky nebo třeba i dotyky vadí, není nic špatného. Může následovat jasná prosba o to, aby s tím přestal, že třeba objetí na přivítanou je v pořádku, ale laškovné plácání po zadku už ne!
  • 2. Hovor s partnerem - Pokud by předešlý bod nezafungoval, je na místě probrat celou situaci s partnerem. „Trvala bych na tom, aby si s tím člověkem promluvil, postavil se za mě a za náš vztah a klidně šel i do konfrontace,“ říká Lenka Černá s tím, že jediným lékem je v tomto případě otevřená a upřímná komunikace.

Co když vám nevěří

Žádné „on to tak nemyslí“, „nebuď tak upjatá“, „znáš ho, líbí se mu každá a nic to neznamená“ není v tu chvíli vhodná poznámka. „Pokud je váš vztah zdravý, neměl by váš muž takhle reagovat. Měl by na vás zdravě žárlit a nastavit si s dotyčným hranice,“ tvrdí Lenka Černá.

Pravda ale je, že složité je to nejen pro vás, ale i pro vašeho partnera. Není snadné přijmout fakt, že se někdo jemu blízký chová nevhodně. Přesto by vám měl primárně věřit. Pokud tomu tak není, snažte se dané téma otevírat opakovaně a nenechat se odbýt. Možná jen potřebuje čas.

A co v případě, že nic nepomůže a partner to odmítá řešit dlouhodobě? Je na vás, zda vedle sebe vážně chcete muže, který vaše pocity přehlíží, nebere je vážně a odmítá se za vás postavit.

I blízcí lidé si někdy ubližují. Jen si představte, že matka přebrala muže vlastní dceři. Dokázala jí to odpustit? 

Reklama

Související témata:

Načítám