Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Ex chce náhle střídavou péči

Foto: Ulza, Shutterstock.com

Foto: Ulza, Shutterstock.com

Reklama

Martina (35) se před rokem rozešla s otcem svého čtyřletého syna a nyní se vdala. Štěstí ale kalí její ex, který se z ničeho nic začal zajímat o jejich chlapce. Martina má strach, že ji o něj chce připravit. Má totiž peníze, vliv a charisma. Jak to vidí mediátorka?

Článek

Mediátoři dokáží lidi navést k dohodě i v situacích, které se zdají bezvýchodné. Pomohou zklidnit emoce, navodí atmosféru vhodnou k diskusi, proto se na ně lidé obrací o pomoc. Mediátorce Kateřině Bělkové proto napsala i Martina.

Milá paní mediátorko,

ráda bych se s Vámi poradila ohledně mého podezření, že mě můj bývalý partner chce připravit o syna. Tomu jsou 4 roky, s jeho otcem jsme se rozešli asi před rokem a já jsem se před pár týdny vdala.

S mým ex jsem měla vždy velice rozdílný pohled na spoustu důležitých věcí, a právě proto náš vztah nevydržel. Znala jsem ho krátce, když jsem zjistila, že jsem těhotná, ale i tak jsem se rozhodla si dítě nechat, protože nejsem příznivce potratů, těhotenství jsem brala jako veliký dar, a proto jsem doufala, že se s bývalým naučíme fungovat.

Bohužel se tak nestalo, on je velice ambiciózní, velký workoholik, takže jsem byla se synem skoro pořád sama. Pro něj existovala jen jeho práce, materiálně nás sice zajistil skvěle, já se ale čím dál tím víc cítila jako ve zlaté kleci. Už jsem v takto citově chladném prostředí nemohla dál žít, proto jsem navrhla rozchod. Byl tím zcela zaskočený, vůbec nechápal, že žena ke spokojenosti potřebuje víc než materiální zabezpečení, a to ani nemluvím o synovi, který otce vídal jen v neděli dopoledne, kdy ho bral s sebou na své pravidelné dlouhé pěší túry, při nichž si „čistil hlavu“.

Po rozchodu jsem pár měsíců žila sama, pak jsem potkala muže, kterého jsem znala z mládí, začali jsme spolu randit a před pár týdny jsme se vzali. Prožívám konečně něco, co jsem roky necítila. Bohužel od té doby, co můj ex zjistil, že někoho mám, tak mi začal dělat peklo, co se syna týče. Najednou si začal hrát na otce roku, chce střídavou péči v režimu týden a týden, což je pro mě zcela nepředstavitelné! Jak chce při svém pracovním tempu pečovat o syna, který na něj navíc není skoro vůbec zvyklý?

Bývalý dal celou věc k soudu. Jsem přesvědčená, že pokud na soud dojde, rozhodne v jeho prospěch. Ex se umí velice dobře přetvařovat, zaplatí si nejlepšího právníka a utlučou mě argumenty. Nejhorší je, že si myslím, že to dělá jen proto, že neumí prohrávat. Ale výchova dítěte a péče o něj přece nejsou hra! Raději bych se s ním chtěla ještě zkusit dohodnout na něčem rozumnějším, nechci, aby syn o otce úplně přišel, ale měl by se s ním nejdříve lépe poznat, trávit s ním zpočátku třeba jen víkendy a pak, až bude starší a bude se moci rozhodnout i sám, tak bychom mohli třeba přistoupit na jiný model. Jak tento rozhovor navrhnout a jak při něm postupovat, aby bývalý pochopil, že s ním nechci soupeřit, ale jde mi výhradně o synovo štěstí?

Milá Martino,

Děkuji za Váš upřímný dopis, oceňuji, že preferujete cestu dohody, kdy nechcete nechat o svém životě, a především o životě vašeho syna rozhodovat jiné. Proto, abyste mohla s bývalým partnerem vést smysluplnou debatu a mohli jste se pokusit společně najít řešení, je nutné, abyste měla vyřešené a ošetřené vlastní emoce, a mohla jste tak jednat co nejvíce racionálně a pragmaticky. Než k samotnému rozhovoru dojde, zkuste si stanovit, čeho chcete tímto rozhovorem dosáhnout. Připravte si pro a proti návrhu vašeho bývalého partnera.

Až budete mít toto vyjasněné, dohodněte si termín rozhovoru. Během něj se snažte hledat a vyzdvihovat věci, na kterých se shodnete. Oceňte ty vlastnosti, kterých si na partnerovi vážíte, a pokud to tak cítíte, klidně mu i poděkujte za společně strávený čas, i když váš čas jako partnerů již skončil, pořád jste rodiči vašeho syna, a proto je důležité, abyste si zachovali vzájemný respekt. Naslouchejte tomu, co říká on a snažte se ho pochopit, pokuste se mu neskákat do řeči a nesklouzávat k žádným vulgarismům, během celého rozhovoru byste se měli snažit udržet pravidla slušného chování.

Můžete zdůraznit, že v tuto chvíli je to ještě zcela na vás, abyste našli pro sebe to nejlepší možné řešení, a že si přejete i do budoucna spíše spolupracovat než bojovat. Pokud by se rozhovor nepodařilo zorganizovat, případně se nepodařilo jej udržet v konstruktivní rovině, můžete se také obrátit na pomoc odborníka, který vás debatou může provést v bezpečném prostředí.

Přeji, aby se vám podařilo najít to nejlepší možné řešení s co nejmenšími vzájemnými zraněními, a dohodnout se tak, jak to bude vyhovovat vám všem.

Jak jde o děti, vždy je to složité. A po rozchodu se může dít leccos. Co třeba Když Ex nemá zájem o děti. Mám ho k tomu nutit?

Reklama

Načítám