Hlavní obsah

Šílené chování po rozchodu. Sex z pomsty je běžný!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já ti ještě ukážu. Poznáš, o co jsi přišel!“ Máte na svého bývalého takový vztek, že si to s ním všechno chcete ještě jednou vyříkat – a nejlépe v posteli? Podobně se možná cítí i on. Jestli po sexu s vámi touží, pravděpodobně se mu v hlavě rodí ďábelský plán! Nebo snad plánujete pomstu vy?

Článek

Když se dva rozcházejí, mohou za vztahem udělat definitivní tečku tak, že se naposledy pomilují. Rozlučkový sex však není jediný motiv, který bývalé partnery žene do šíleného nebo riskantního chování. Nedávná studie zveřejněná v magazínu Archives of Sexual Behavior ukazuje, že rozchod jde jen málokdy jako po másle.

Sex po rozchodu

Vědci zkoumali sexuální život 170 heterosexuálních vysokoškolských studentů. Aby se dobrovolníci mohli této studie zúčastnit, museli být sexuálně aktivní, svobodní a v minulém roce měli prožít nejméně jeden rozchod. Všichni účastníci po dobu tří měsíců pravidelně hlásili, jestli měli sex a s kým, co je k tomu vedlo, zda vzpomínají na bývalého partnera, zda jsou s ním v kontaktu a podobně.

Postel místo ringu

Většina účastníků (66,5 %) uvedla, že v průběhu tříměsíční studie měla sex alespoň jednou. Pětina se pomilovala s posledním expartnerem a více než polovina s někým dalším z minulosti. Těch, kteří měli sex s někým novým, bylo 26 %.

Pokud jde o důvody, tak zhruba čtvrtina účastníků uvedla, že sex s expartnerem měli z nostalgie, tedy aby zavzpomínali na staré časy. A také z pomsty. Účelem takového chování je k sobě bývalého druha emocionálně nebo fyzicky připoutat a následně mu ukázat záda (vyhodit ho jako použitý hadr na podlahu). Mnohým se to i podaří, neboť znají partnerovy slabiny, zvyky i tajná přání, proto zabrnkají přesně na tu strunku, na kterou mají.

Je jasné, že na odvetu častěji pomýšlejí ti, kdo dostali kopačky, a mají tak větší problém se s krachem vztahu vyrovnat. Partneři, kteří rozchod sami iniciovali, se do sexu a vzpomínek moc nehrnuli.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Odmítnutí partneři často spřádají fantazie o sexu s bývalými a o tom, jak jim to natřou. Dáte jim příležitost?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jak dlouho bolí rozchod

Výzkum ukázal, že tendence provozovat sex z důvodu pomsty nebo nostalgie časem klesala, což znamená, že jakmile opadne vztek, smutek nebo lítost, lidé se na věci dívají jinak. Chce to však trpělivost. Už dřív vědci přišli s tím, že na každý rok, který s partnerem strávíte, je po rozchodu potřeba měsíc na zotavení. V případě, že jste spolu žili tři roky, pak budete potřebovat tři měsíce „léčby“ a je jedno, do jaké věkové kategorie patříte.

K podobným číslům došel i další průzkum, který publikoval Journal of Social and Clinical Psychology. Z něj vyplývá, že přibližně pětina rozvedených se se svým ex vyspí do čtyř měsíců od rozvodu.

Komu sex s ex neprospívá?

Proč se lidé pouštějí do sexu s expartnerem? Většinou si myslí, že se přes rozchod lépe přenesou, ve hře je pochopitelně i zvyk, případně emoční i fyzická závislost na bývalém partnerovi. Ti, kteří mají rozchod zpracovaný, se do sexuální nostalgie moc nehrnou, popřípadě si milování s ex moc neužívají. Záleží však i na pohlaví.

Obecně platí, že porozchodový sex je pro muže výhra, ale pro ženy starost. Pánové totiž rozpad partnerství vnímají spíš jako příležitost k milování bez závazků, dámy naopak doufají v návrat do vztahu a jsou pak dost zklamané, když to nevyjde. Zároveň přicházejí o sebeúctu, sex s „nebožtíkem“ si stejně bůhvíjak neužívají, spíš prodlužují dobu rekonvalescence. Není lepší najít si někoho jiného? Právě teď je vhodná doba!

Reklama

Načítám