Hlavní obsah

Kdo si schovává věci od bývalých partnerů jako trofeje?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při randění působí jako nejcitlivější a nejohleduplnější člověk na světě. Vypráví o přírodě, ekologii i astrologii, má hodně zájmů a tetelí se blahem, když mu trpělivě nasloucháte. Během rozchodu se vám ale vysměje. A nejen to. Narcis udělá ještě něco horšího. Připravte se na vykořisťování!

Článek

Jeho ego je velké jako mrakodrap, vždyť je přece „výjimečný“, zato ostatní znevažuje. Není empatický a pocity druhých mu bývají úplně jedno. Chová se arogantně, takže servírce nedá dýško jen proto, že na ubruse našel flíček, a ona se na něj beztak ani neusmála. A má tendenci ovládat. Všechno a všechny.

Život s narcisem není jednoduchý a partnerství s ním je zkouška trpělivosti i sebezapření. Co udělá, když se s ním rozejdete? Pravděpodobně vás označí za důvod, příčinu a výhradní problém. On přece za nic nemůže, to vy! Ještě než odejdete, posbírejte si všechny svoje věci!

Je to moje!

Hrozí totiž, že jedno z vašich oblíbených triček, knížka sběratelské hodnoty nebo vzácný obraz skončí v rukou toho, kdo se ve vztahu nechal obskakovat a uctívat. Podle výzkumu publikovaného v akademickém časopise Personality and Individual Differences si totiž narcističtí jedinci častěji nechávají předměty bývalých partnerů a považují je za trofeje! Jak se na to přišlo?

Vědci z varšavské Univerzity sociálních a humanitních věd provedli průzkum mezi 330 lidmi a odhalili, že ti, kteří dosáhli vyššího skóre v míře narcismu, s větší pravděpodobností souhlasili s výroky jako „věci spojené s mým bývalým partnerem dokumentují můj úspěch“ a „považuji předměty po mém ex za druh kořisti, která mi náleží“.

Skutečný důvod, proč egocentrici kradou

„Narcističtí jedinci používají neživé předměty bývalých partnerů za důkaz své přitažlivosti a úspěšnosti v páření, jsou pro ně prostředníkem při posilování sebeúcty,“ uvedla autorka studie Aleksandra Rabinovitch Niemyjska, která se s kolegy zajímala také o to, zda existují rozdíly mezi grandiózními a zranitelnými narcisty. Grandiózní narcismus je charakterizován přehnaným pocitem nadřazenosti, extroverzí a panovačným chováním, zatímco ten zranitelný se spojuje spíš s introverzí a nejistotou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Máte pěkné domácí video? Narcis ho pustí celému světu, aby ukázal, jak je úžasný, zkušený a sexy a jaké má úspěchy v lásceFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Natočili jste lechtivé video? Chyba!

Ve svém druhém průzkumu, který zahrnoval dalších 414 účastníků, polští akademici zjistili, že potřeba získávat trofeje existuje u obou typů narcistů, takže je jedno, který vám zkříží cestu.

„Před přáteli se chlubí například i nahými fotografiemi lidí, kteří jim prošli postelí. Po skončení romantického vztahu s narcistou tedy stojí za zvážení, zda opravdu chcete, aby váš ex něco takového u sebe měl,“ varuje vědkyně s tím, že na tyhle věci by měl člověk myslet už v momentě, kdy si podobné choulostivé snímky a videa pořizuje. To samozřejmě platí u všech typů vztahů, nicméně narcisové mají ke shromažďování důkazů a sbírání kompromitujících materiálů blíž.

Prohledejte každý kout

Psycholog Tomáš Novák v publikaci Takový bezvadný chlap... jen žít se s ním nedá (2005) popisuje, že narcistická porucha vede k podivným kombinacím pocitů méněcennosti, úzkosti, nedostatečného zadostiučinění i grandiózního přeceňování vlastních možností. „K tomu si přičtěte i zahánění nudy, prázdnoty, předstírání krásy, intelektu, úspěchu, postavení. Patří sem i vykořisťování druhých. Narcis je schopen použít cizí peníze, majetek, nápady, podepsat cizí vědeckou práci, cokoli si přivlastnit.“ Domácnost tedy důkladně prohledejte, ideálně už ve chvíli, kdy vás přepadnou první myšlenky na rozchod. Na čem vám záleží, to schovejte!

Reklama

Načítám