Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Expřítelkyně nechce, abych s dcerou jezdil na delší výlety

Foto: Julija Sulkovska, Shutterstock.com

Foto: Julija Sulkovska, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš (28) se před časem rozešel s přítelkyní, s níž má tříletou dceru. Na všem se dohodli, ale s koncem covidu a lepším počasím se objevil problém: Tomášova ex si nepřeje, aby s dcerou jezdil na víkendové výlety. Co mu poradí mediátorka?

Článek

Není to vždy snadné, mezilidské vztahy se snadno zašmodrchají tak, až se zdá, že řešení neexistuje. Díky nadhledu a objektivitě ale mohou pomoci vztahoví mediátoři. I proto napsal Tomáš mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

potřeboval bych poradit, jak mám vyřešit situaci s bývalou partnerkou. Máme tříletou dceru a před pár měsíci jsme se rozešli. Nebyli jsme svoji, takže jsme nemuseli k soudu a víceméně jsme se na všem dohodli. Nějaký čas to docela fungovalo, dceru má v péči ex, já si ji beru, jak jen mi to práce dovolí.

Když byla zima, byli jsme hlavně doma, navíc i kvůli covidu se moc nikam jít nedalo. Teď se ale udělalo hezky a já jsem se už moc těšil, jak začnu brát dceru na výlety. To jsem ovšem netušil, že s tím bude problém.

Jeden pátek jsem si měl dceru jako obvykle vyzvednout s tím, že jsem ex předem napsal, aby jí připravila věci věci na výlet. Když jsem si přijel malou vyzvednout, otevřela mi a byla jako fúrie, začala na mě štěkat, kam si jako myslím, že s ní pojedu, jak se o ni asi chci postarat, že ona s tím rozhodně nesouhlasí.

Vůbec jsem to nepochopil, co jí tak vadí, když je u mě, také se o ni sám v pohodě postarám, tak jaký je rozdíl, když budeme někde na výletě? Na to mi řekla, že když je u mě, máme to k ní pořád pět minut autem, kdyby se něco dělo. Co by se tak asi mělo dít?

Nakonec udělala takovou scénu, že jsem na výlet raději rezignoval a zůstal jsem s dcerou doma. Tentokrát tedy bývalá vyhrála, ale nevzdal jsem to a zkusil jsem to zase nadhodit při dalším víkendu, kdy měla být dcera u mě. Opět začala vyšilovat, tentokrát si vymyslela, že je dcera nastydlá, ať raději nikam nejezdíme. No to se opakuje při každé příležitosti, když chci s malou někam vyrazit. A mě už to fakt nebaví.

Nechci s ní pořád jen sedět doma na zadku, ani jednoho z nás to nebaví. Zároveň se ale nechci s její matkou úplně rozhádat nebo dělat něco za jejími zády, malá by jí to stejně řekla. Navíc jsem přece jen rád, že si vycházíme vstříc a můžu mít dcerku vždy, kdy se mi to hodí. Myslím si, že důvody, které mi bývalá říká, jsou jen výmluvy, rád bych věděl, co jí na tom opravdu vadí.

Jak s ní mám zavést hovor, aby mi řekla pravdu? Blíží se léto a já bych opravdu rád začal dceři nabízet i jiné zážitky než jen krátké výlety po okolí, z nichž musíme být na noc vždy zpět doma. Děkuju. Tomáš

Milý Tomáši,

předem bych chtěla moc ocenit, že se snažíte situaci řešit v klidu a s rozvahou, nechcete se zcela rozhádat a naopak se snažíte předejít hlubšímu konfliktu. Schopnost dospělých spolu vyjít je pro dítě velmi důležitá.

Vaše neshody ohledně výletů s dcerou by určitě mohl urovnat nebo alespoň zmírnit upřímný klidný rozhovor. Na ten si ale musíte oba udělat čas, ne se to snažit zvládnout mezi dveřmi například při předávání dcerky. Než k němu dojde, zkuste si ale promyslet všechny důvody, proč byste rád s dcerou vyrážel na výlety, a ty pak laskavým způsobem sdělte bývalé partnerce. Zkuste jí vysvětlit, že ani tak nejde o vás a o to, co vy chcete, ale o dcerku, o to, aby volný čas trávila smysluplně a zábavně.

Pak ex poproste, aby vám popsala obavy a překážky, které jí brání v tom, aby s výlety souhlasila. Zkuste se na věc podívat i její optikou.

A pak se pokuste hledat cestu, která by byla přijatelná pro vás oba, prostě kompromis. Například můžete zkusit navrhnout, že na první výlet pojedete někam poblíž nebo třeba jen na jednu noc. Zeptejte se bývalé partnerky, co by jí pomohlo, aby byla v klidu a pokuste se jí v tom vyjít vstříc. Nezapomínejte ani na dcerku, jak ona má ráda výlety, zamyslete se nad tím společně s její matkou. Věřím, že když uvidí takto upřímnou snahu z vaší strany i ona nakonec povolí a svůj přístup k výletům přehodnotí. Přeji, aby se vám podařilo situaci vyřešit ke spokojenosti všech co nejdříve.

Když vztah nevyjde, je to nepříjemné, ale jakmile jsou v něm i děti, je to o to těžší. Co by rodiče měli vědět, než začnou uvažovat o rozchodu?

Načítám