Hlavní obsah

Příroda vs. město: kam to táhne jednotlivá znamení?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Procházíte se radši po lukách a lesích, nebo vás víc uchvacuje džungle betonová, domy, parky a náměstí? Debatu město vs. příroda nelze jednoduše rozseknout, každé znamení to táhne jinam.

Článek

Ale nejde jen o prázdninové výlety, ale i o život obecně. Usadíte se radši v rodinném domku se zahradou někde na venkově, nebo uprostřed města v menším bytečku, kde máte u nosu veškeré kulturní i nákupní vyžití? Preference se mění s věkem i životní situací, ale určité tendence se u jednotlivých znamení zvěrokruhu vypozorovat dají. Jak je na tom to vaše?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Ačkoli by mnozí hádali, že aktivní Berani budou toužit po ruchu města a užívat si hlavně to, že mohou často a bezbolestně měnit nejrůznější koníčky a aktivity, táhne je to spíš na vesnici a do přírody, ale té divoké, kde se dá podniknout hodně věcí. Může za to právě jejich aktivní povaha, která najde v přírodě adrenalinové uplatnění. V horách či na zpěněné řece se tyhle časované bomby snadněji vybijí. Nikdo jim neříká, co a jak, nemusí se podřizovat žádným normám a pravidlům. Tahle svoboda Beranům velmi svědčí, a proto vyhledávají spíše přírodu.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou v tomhle ohledu asi nejrozpolcenější ze všech znamení zvěrokruhu. Na jednu stranu je tady totiž jejich pomalejší životní tempo, které je posílá do dědiny, kde je život na rozdíl od hektického města klidnější. Na druhou stranu jsou ale velcí požitkáři a gurmáni a nejrůznější slasti a podněty mají po ruce spíš ve městě. Nejčastěji to dopadne tak, že Býci bydlí někde na vesnici blízko přírodě, kde si mohou existovat v každodenním klídečku, ale na dovolené míří spíš do města, kde si užijí všechny smyslové prožitky, které metropole nabízí.

Foto: djile, Shutterstock.com

Býci se radši dobře nadlábnou, než by pozorovali v lese veverkuFoto: djile, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Zvídaví Blíženci zbožňují komunikaci a mumraj, lidský chaos, tep města. Pro ně tohle vlastně vůbec není otázka – jasně, rádi si občas někde v klidu přírody dobijí baterky, ale města jsou jejich láska. Nejradši ze všeho jsou ve středu dění a všechno ví, všechno vidí a slyší. Příroda je zákonitě po nějaké době začne nudit a unavovat, protože jakkoli je krásná, chybí jí pulzování velkoměsta. Což ovšem neznamená, že do ní sem tam jako my všichni neuprchnou, aby si oddechli a chvíli slyšeli vlastní myšlenky.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je bezpochyby daleko větším lákadlem příroda. Jejich láska k rodině se projevuje v touze po ukotvenosti – chtějí znát své kořeny a své nejhlubší já, své jádro. A aby se k němu mohli propracovat, potřebují zvolnit a nesoustředit se na ruch kolem. Příroda je láká svou stabilní neochvějností, navíc jim umožňuje být se svými blízkými naplno a úplně bez rušivých vedlejších podnětů, jakými jsou všemožná městská lákadla. Raci umí žít velmi skromně a ke spokojené existenci toho mnoho nepotřebují.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Tady snad není třeba vůbec přemýšlet: Lvi a města, to je velká láska. Lvi milují křivolaké ulice, jiskřící hlavní třídy, vysoké skleněné mrakodrapy, staré katedrály, náměstí plná života i oázy zeleně uprostřed toho všeho. Tempo města je nabíjí, právě v jeho žilách ožívají a cítí se sami sebou. Milují pozornost druhých, rádi čelí výzvám a ambiciózně postupují vzhůru a dál. A k tomu potřebují „velký rybník“, kterého se jim dostane jen ve městě. Ne omylem vzniklo spojení „lev salonů“, kultura a společenský život ve městě jsou pro Lvy vším.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Pózovat před mrakodrapy velkoměst, tak vypadá ideální dovolená podle LvůFoto: F8 studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny se rozhodují hlavně prakticky, a to ve všech oblastech života, ale také jsou dost nevyzpytatelné. Nedá se říct, že by inklinovaly k jednomu, nebo druhému. Bude záležet na jejich celkovém životním stylu i ostatních členech rodiny. Panny dokáží stejně úspěšně a spokojeně fungovat uprostřed velkoměsta i v zapadlé dědině. Stejně si užijí dovolenou v horách i poznáváním památek. Jednotnou tendenci pro toto znamení tedy nelze určit, každý jeho zástupce vám sám vysvětlí, proč preferuje to či ono.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou takovými miláčky společnosti. Zbožňují kulturu a sofistikovanost města, a tak inklinují k životu i volnému času trávenému právě v rušných ulicích. Sídliště a unifikované žití bez duše je zabíjí, vybírají si čtvrti i byty, které mají příběh a jsou něčím specifické. Hojně využívají všech možností, které jim město nabízí. Ačkoli v koutku duše občas litují, že nemají velkou zahradu nebo výhled do krajiny, brzo na to zapomenou po návštěvě muzea nebo procházce nádhernou památkovou čtvrtí.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři cítí velkou spřízněnost s přírodou a právě tam se cítí nejlépe. Právě oni jsou často ti, kdo na záda nahodí velký batoh plný zásob a vyrazí na osamělou pouť, kde budou jen oni a jejich myšlenky. Příroda jim umožňuje srovnat si v sobě to, co potřebují, ve společnosti sebe samých je jim velmi dobře. Mezi lidmi jsou nuceni neustále věci skrývat a manipulovat svým okolím – taková je jejich přirozenost. Příroda je uklidňuje, dobíjí, zkrátka je pro ně balzámem na všechny starosti světa.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Upřímní a přímočaří Střelci si poradí s městem i přírodou a volit je pro ně poměrně těžké, vidí plusy i minusy obojího. Z větší části však tíhnou k městu, protože jsou tam víc obklopeni těmi, na kom jim záleží, je pro ně snadnější se setkávat. Mají totiž rádi lidi. Střelci, jako většina ohnivých znamení, žijí rychlý, napumpovaný život, který ve svém tempu nepolevuje, naopak. A pokud je příliš dlouho obklopuje klid a pohoda, přestane je to bavit. Proto i ve volném čase vyhledávají spíš dovolené ve městech, kde cítí tep života silněji.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Jakkoli by to člověk u Kozorohů možná nečekal, rozhodně je srdce víc táhne do přírody. Jsou sice zvyklí na svůj řád a pořádek, který příroda příliš nerespektuje, ale také mají radši pomalejší tempo a klid na své myšlenky. Vzhledem k tomu, že v práci dokáží být dost tvrdohlaví a ambiciózní, prožívají spoustu stresu a napětí, nejlépe se jim relaxuje někde pod zeleným baldachýnem stromů, kde mohou všechno vypustit. A kromě toho jsou často náruživými zahrádkáři – ruce od hlíny a práce, která je vidět, je vždycky potěší a nabíjí.

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

V chaotické přírodě Kozorozi vyvažují svůj sklon k puntičkářstvíFoto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnářská svobodomyslnost znamená, že jejich duše je táhne zejména ve volném čase spíš do přírody, kde si můžou dělat cokoli a kdekoli. Nikdo jim nebrání podnikat šílenosti a hulákat jako na lesy, aniž by tím kohokoli obtěžovali. Pravda však je, že se stejně tak vypořádají i s městským způsobem života, kde si prostě svého okolí nevšímají. V horách nebo na louce se jim ale dýchá o něco lépe. Nespoutanost a svoboda jsou pro ně vším.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Snivé Ryby rozhodně preferují poklidnější běh přírody před shonem města. Navíc jsou velmi spirituálně a duchovně založené (líbil by se jim pořad OMG Talk Show). Hledají něco víc a obrací se do svého nitra častěji než jiná znamení. Sepětí s přírodou je pro ně velmi důležité. Touží žít svůj život v harmonii a naladit své smysly daleko citlivěji na svoje okolí, než je možné ve městě. Jakkoli jsou i velmi kulturně založené a rády navštěvují divadla, muzea, galerie a podobně, stačí jim do „civilizace“ nakouknout jen čas od času a pak hned zase prchnout do lůna přírody.

Reklama

Související témata:

Načítám