Hlavní obsah

Top 10 míst, kam musíte s dětmi (nejen) v létě rozhodně vyrazit

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny? Na začátku se zdají dva měsíce nekonečné a najednou je tu půlka srpna a vy máte pocit, že jste ještě nic nestihli a děti nemají dost zážitků. Jenže těch úžasných míst je jen u nás tolik... My jsme jich pro vás vybrali deset.

Článek

Jak zajistit, aby se dětem prázdniny vryly do paměti a byly plné dobrodružství a zážitků? Rozhodně nemusíte za hranice, vždyť všude dobře, doma nejlépe. A po Česku je tolik krásných míst, která stojí za návštěvu. My jsme jich vybrali deset, a třebaže doufáme, že prázdniny vědí, jak se chovat, a nebe bude vesměs bez mráčku, jsou některá místa i pod střechou. Je fajn mít možnost se schovat, ať už před vedrem, nebo letní přeháňkou.

1. Svět medúz

Chystáte se do hlavního města a na pamětihodnosti a procházky historickým centem to s dětmi nevidíte? Ukažte jim největší evropské medúzárium. Najdete tu 38 akvárií a v nich deset tisíc medúz. Děti budou pohledem na fascinující láčkovce okouzlené. A uvítají i tematicky laděné venkovní hřiště a bistro, kde si můžou naskenovat medúzu, kosmonauta nebo raketu.

Foto: svetmeduz.cz

Když se rozjede světelně hudební show, zůstanou paf malí i velcíFoto: svetmeduz.cz

2. Kukuřičáci

Děti milují dobrodružství. Jedno takové lze prožít v kukuřičném bludišti, kterých po Česku najdete vícero. V kukuřičném poli, které je větší než fotbalové hřiště, můžete hledat správnou cestu na čas nebo třeba luštit tajenku pomocí správně zodpovězených úkolů. V současné době jsou otevřená bludiště v Brně, Olomouci a Opavě a přibydou další.

Foto: kukuricaci.cz

Nebojte se, u vchodu dostanete mapu, abyste v kukuřici nebloudili až do sklizněFoto: kukuricaci.cz

3. Fajnpark

Zábavní parky v krásné přírodě? Jeden opravdu pěkný najdete u Chlumce nad Cidlinou. Čekají tu mimo jiné trampolíny v Hopsálkově, Dinoprales a Hmyzákov plný reálně vypadajících potvor nebo Kozov a Zvířátkov hned vedle Bosova, který se prochází bez bot. A rozhodně doporučujeme projít se i v parku zámku Karlova Koruna, kde najdete pohádkovou stezku.

Foto: fajnpark.cz

Všichni vědí, že dinosauři vymřeli, ale když tihle zařvou, budete pochybovat, že je Jurský park nereálnýFoto: fajnpark.cz

4. Dolní Morava

Oblíbeným cílem výletů pro rodiny s dětmi je Dolní Morava. A co neminout? Stezka v oblacích se nachází ve výšce 1 116 metrů a nejenže se projdete korunami stromů, ale odměnou vám bude i dechberoucí pohled na okolní hory. Osvěžující budou hodiny strávené v Mamutíkově vodním parku, kde děti můžou experimentovat s vodou a pořádně se zmáchat. Hlídá je obří mamut a novinkou je plavba na vorech.

Foto: Profimedia.cz

Třináct metrů vysoký mamut je pořádná rarita. Nakouknete do něj?Foto: Profimedia.cz

5. Miniaturpark Boheminium

Lákají vás západočeská lázeňská města? Už dávno se sem nejezdí jen za léčebnými prameny. Nejnavštěvovanější atrakcí v Mariánských Lázních je park miniatur – leží v krásné přírodě a budete ohromeni detailním propracováním modelů českých památek. Najdete tu zámek Český Krumlov, Ještěd i s funkční lanovkou nebo Karlštejn v měřítku 1 : 25. A nezapomeňte navštívit i Zpívající fontánu.

Foto: boheminium.cz

Miniatury nejznámějších českých památek na jednom místěFoto: boheminium.cz

6. Westernové městečko Boskovice

Romantika Divokého západu v opuštěném pískovcovém lomu na jižní Moravě? To je boskovické westernové městečko. Stylové atrakce pro malé i velké návštěvníky, v saloonech ráj pro labužníky a pravidelné divadelní představení, kde v hlavní roli vystupují Vinnetou, Old Shatterhand nebo třeba Geronimo. A kam odsud? Co třeba k propasti Macocha?

Foto: Profimedia.cz

Na tomhle výletě zapomenete na všechny deadliny, reporty i jiné povinnostiFoto: Profimedia.cz

7. Velké Losiny

Co s dětmi na Jesenicku? Užijte si návštěvu Balneoparku Vincenze Priessnitze, kterým protéká léčivý pramen a vytváří jakousi stezku „vodní zahradou“. A najdete tu i krásné dětské hřiště. Temnější část minulosti můžete dětem představit během návštěvy renesančního zámku Velké Losiny – navštivte rytířský sál, obrazárnu a komnaty, kde se natáčel film Kladivo na čarodějnice (1969). A zdejší ruční papírna také stojí za to!

Foto: Profimedia.cz

Uvidíte, že do ledové vody v balneoparku nakonec hupsnou i nejmenšíFoto: Profimedia.cz

8. Teplické skalní město

Některé věci se musejí vidět a zažít, těžko se popisují... A zázrak divoké přírody na Teplicku k nim patří. Souvislé skalní masivy až do výšky 70 metrů, jeskyně, labyrinty. Děti jistě bude bavit poznávat, která skála je Housenka, Řeznická sekera nebo Ruka se zmrzlinou. A jestli vám chybí v létě sníh, navštivte místní Sibiř!

Foto: Profimedia.cz

Příroda je mocná čarodějka a na Teplicku se opravdu vyřádilaFoto: Profimedia.cz

9. Herní krajina Pecka

Hory mají kouzlo pod sněhovou čepicí a stejně tak i v létě. Není nad to, vyjet lanovkou na vrchol a udělat si výlet po krkonošských hřebenech. A co ještě před začátkem výletu prolézt sochy znázorňující místní zvířenu, třeba 15 metrů dlouhého rysa nebo 9 metrů vysoké paroží jelena, které slouží jako vyhlídka? To na vás čeká u lanovky na Portášky ve Velké Úpě. Herní krajina Pecka je jedinečný soubor interaktivních dřevěných soch a objektů, které nabízejí lépe poznat přírodu, pobavit se a zároveň se pokochat architektonickým zpracováním.

Foto: pec-ka.cz

Je možné, že plánovaný výlet budete muset odložit, Pecka je totiž peckaFoto: pec-ka.cz

10. Archeoskanzen Modrá

Proč jezdí nadšení výletníci z celého Česka do malé obce u Uherského Hradiště? Je tu hodně k vidění! Archeoskanzen Modrá je opevněné sídliště z doby Velké Moravy a vzniklo podle skutečných archeologických nálezů. Můžete si prohlédnout opevnění, stará obydlí i biskupský palác. A nedaleko se nachází i expozice sladkovodních ryb a středověkých praturů Živá voda, kde vás skrze unikátní prosklený tunel obklopí magický vodní svět.

Foto: Profimedia.cz

Jak se žilo na Velké Moravě? Zjistěte v Modré!Foto: Profimedia.cz

Načítám