Hlavní obsah
3,5
(43)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V Česku máme lívance a palačinky a rozdíl mezi nimi zná každé malé dítě. Pak ale existují ještě americké lívance. A ty jsou někde mezi. Dejte si pro změnu právě ty – do těsta přidejte tvaroh a podávejte je s blumami dušenými na másle.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lívance
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 60 g másla
Na smažení
  • 1 lžíce rostlinného oleje
Na dušené blumy
  • 4 ks blum
  • 50 g másla
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
K podávání
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Tvaroh, žloutky, mléko a vanilkový extrakt prošlehejte metličkou. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli, máslo rozpusťte, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do tvarohové směsi vmíchejte mouku s cukrem a rozpuštěné máslo. Když je směs téměř hladká, opatrně vmíchejte i sníh z bílků.

02.

V pánvi rozehřejte kapku oleje a opečte na ní  lívance z obou stran dozlatova. Mezitím blumy zbavte pecek a nakrájejte na osminky. V jiné pánvi rozehřejte máslo, přidejte nakrájené blumy, podle chuti můžete přidat trochu třtinového cukru, a snítku tymiánu. Poduste, dokud blumy nepustí šťávu a lehce se neopečou.

03.

Hotové lívance podávejte s blumami a poprášené moučkovým cukrem.

V sezoně blumy nahraďte meruňkami, broskvemi nebo třeba švestkami. Máte rádi lívance?

Reklama

Související témata:

Načítám