Hlavní obsah

12 tisíc vložek nebo tamponů za život! Proč používat ty bio?

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá žena použije za svůj život podle statistik asi 12 tisíc tamponů nebo vložek. Proč by to měly být ty bio, tedy z přírodních materiálů? Je to ohleduplné k planetě i k vašemu vlastnímu zdraví.

Článek

Vložky a tampony jsou zatím asi nejtradičnější výbava všech menstruujících žen, ačkoli čím dál tím větší oblibě se těší i menstruační kalíšky a menstruační kalhotky. Pokud jste do těchto moderností ještě úplně nepronikly a kupujete si stále tradiční vložky a tampony, jste tu správně. Při pořizování je totiž důležité sledovat nejen jejich velikost, cenu či savost, ale zajímat se i o kvalitu použitého materiálu.

Z čeho jsou tampony a vložky?

Možná žijete v přesvědčení, že hlavní surovinou pro výrobu vložek a tamponů je bavlna. „Hlavní součástí běžných intimních potřeb jsou většinou syntetické nebo polosyntetické materiály, jejichž základem je celulóza, bavlnou se pokrývá například jádro vložky, jejíž spodní část tvoří plast,“ uvádí Kateřina Dolečková z firmy Econea.

Na obalu těchto hygienických pomůcek se konkrétní složení nedozvíte, výrobci ho nemusí zveřejňovat. Většinou se popisuje savost, tedy zda jsou určené pro silnou menstruaci, nebo spíš pro slabší.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Z čeho by měly být vložky a tampony? Lepší je volit čistě přírodní, kvalitní a bezpečné materiály – a to jsou ty s označením bioFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Jak mohou škodit?

Jelikož vložky a tampony přicházejí do kontaktu s velmi citlivými místy, měly by být z co nejbezpečnějších materiálů – a to podle kritiků klasicky vyráběných menstruačních vložek a tamponů nejsou. Mluví se o toxinech, které se z nich mohou uvolňovat a pronikat sliznicemi, způsobovat podráždění, častější záněty a další gynekologické problémy. Co vadí?

  • Chemické ošetření - Běžně pěstovaná bavlna patří mezi nejvíc chemicky ošetřovanou plodinu. Používá se spousta insekticidů a herbicidů, jejichž zbytky se mohou dostat i do vložek a tamponů.
  • Bělení chlorem - Při procesu bělení plynným chlorem vznikal toxický dioxin, jehož zbytky mohly zůstávat ve vložkách a tamponech. Nyní už se bělí oxidem chloričitým nebo peroxidem vodíku. Peroxid je lepší, ale také dražší varianta, kterou používají hlavně výrobci bio potřeb.
  • Přidaná parfemace - Zbytečnou chemií, která tělu nesvědčí, představují i barvy nebo parfemace.
  • Plasty ve vložkách - Brání přirozené cirkulaci vzduchu a mohou způsobovat zapaření, ve kterém se velmi daří bakteriím.

Ekologická zátěž

Výčet toho, proč by mohly klasicky vyráběné vložky a tampony ženám škodit, je víc. Je ale nutné uvést, že neexistuje žádná odborná studie, která by prokázala rozdíly mezi klasickou a bio variantou.

„Za svou praxi jsem nezaznamenala nějaké zásadní problémy, které bych mohla přičíst používání klasických vložek a tamponů. V případě používání tamponů hrozí syndrom toxického šoku v případě, že zůstane zavedený dlouho a pomnoží se v něm bakterie, ovšem to se může stát i u toho bio,“ vysvětluje gynekoložka Táňa Glosová.

Zejména mladší ženy přecházejí na bio variantu z důvodu ochránit životní prostředí. Klasické vložky a tampony totiž představují poměrně velkou ekologickou zátěž. Mohou uvolňovat škodlivé látky do přírody a jsou těžko odbouratelným odpadem, který se rozkládá stovky let. A kam je vyhazovat? Patří do směsného odpadu.

Foto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Přesné materiálové složení se na balíčku vložek nedočtete, výrobci jekj zvěřejňovat nemusíFoto: Tony Thiethoaly, Shutterstock.com

Co nabízí bio?

Pokud chcete mít jistotu, že používáte vložky a tampony z co nejkvalitnějších materiálů, sáhněte po těch s označením bio. Ty jsou vyrobeny ze 100% bio bavlny nebo dřevité celulózy a nejsou bělené oxidem chloričitým.

Ve srovnání se syntetickými vlákny jsou více prodyšné materiály, navíc kompatibilní s pH kůže, jemné, měkké a přirozeně savé. Proto by nemělo dojít k podráždění nebo jiným zdravotním rizikům. Navíc jsou rozložitelné během pár let a dají se i kompostovat.

Pár tipů z nabídky na trhu

Foto: Archiv firem

Zleva: Ria organic, tampony z bio bavlny pěstované v ekologickém zemědělství, v e-shopu Lékárna Hartmann 16 ks za 80 Kč. Organyc, tampony s certifikací Bio Eco Cosmesi, v e-shopu Econea 16 ks za 135 Kč. Nat nice & true, tampony z bio bavlny, hypoalergenní a dermatologicky testované, v e-shopu GreenStore 16 ks za 75 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vuokkoset 100% Bio, povrch z měkké a jemné bio bavlny, vnitřní vrstva z čisté finské celulózy, vynikající absorbce, v Alze 10 ks za 109 Kč. Vivicot 100% bio vložky, hypoalergenní, v e-shopu Biodrogerie 14 ks za 115 Kč. Natracare denní vložky Normal Ultra Extra, bio bavlna, eko celulóza, kukuřičný škrob, netoxické lepidlo, v e-shopu LadyBio 12 ks za 119 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám