Hlavní obsah

Které účesy vám ničí vlasy? Drdoly, copy i culíky

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Foto: shurkin_son, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Že vlasům neprospívá časté fénování, žehlení nebo domácí barvení, vás asi nepřekvapí. Viníky řídnoucí kštice či zvětšujících se koutů ale může být i váš oblíbený účes. Jaké jsou nejhorší?

Článek

Nesnesete vlasy jen tak volně rozpuštěné, protože vám neustále lezou do obličeje, potí se pod nimi krk, poletují a cuchají se? Nošení na volno je přitom pro zdraví vlasů nejvhodnější, už obyčejné svázání do culíku vlasy zbytečně namáhá a poškozuje.

1. Pozor na pevné gumičky

Nosíte-li vlasy často stažené, pozor na příliš těsné gumičky. Vlasy se kvůli nim stávají křehčí, třepí se a lámou. Nejlepší jsou gumičky látkové (vyrobte si je třeba z roztržených silonek) nebo volnější plastové. Zbavte se také gumiček, do kterých se vlasy zamotávají a při rozplétání si jich několik nechtíc vytrhnete. Pokud volíte culík ve stále stejných místech, mohla by zde mít vaše hříva brzy viditelně menší objem.

2. Vyčesané vlasy noste jen občas

Těsný culík nadělá největší paseku, pokud si ho vyčesáváte vysoko na temeni hlavy. V takovém případě, podobně jako u hladkého vysokého drdolu, totiž vlasy nepřirozeně natahujete, navíc proti směru růstu, a oslabujete vlasové kořínky. Jemné vlasy, zejména ty kolem čela, se dokonce mohou začít uvolňovat, a pokud byste takové účesy nosily často, zaděláváte si na nepěkné kouty a ustupující čelo.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Neutahujte, jinak si zaděláváte na koutyFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

3. Copy sluší, ale vlasům nesvědčí

Totéž platí pro těsně utahované copy, zejména ty, které zaplétáte už od horní linie vlasů u čela (3 způsoby, jak si zaplést copánky). Francouzský nebo rybí cop je možná na pohled krásný, noste ho ale spíše na mimořádné příležitosti a na kratší dobu, jinak riskujete nevzhledné kouty a nevratné vypadávání vlasů. Copy jsou jedním z častých spouštěčů tzv. trakční alopecie, při které dochází k vypadávání vlasů a lokálním lysinám z mechanických důvodů. Největší problémy hrozí, pokud si copánky zaplétáte stále na stejném místě a přetěžujete stále ty samé zjemňující se vlasy.

4. Mokré vlasy nikdy nestahujte

Jemné zacházení potřebují především vlasy vlhké, ty jsou zvlášť zranitelné. „Majitelky dlouhých vlasů mají tendenci stahovat ještě mokré kadeře do drdolu. Vlasy jsou sice následně krásně vlnité, ale současně dochází k jejich oslabování a lámání,“ varuje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair „Také kartáčování mokrých vlasů způsobuje narušení jejich cibulek a následné padání,“ dodává odbornice.

Foto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

Kartáčujte jen suché vlasy, mokré byste narušilyFoto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

5. Žehlení vlasy ztenčuje

Struktura mokrých vlasů pracuje jinak, než když jsou suché. „Mokré vlasy lze natáhnout až o 30 % jejich délky,“ vysvětluje Jacquie Carter, beauty guru společnosti Herbalife. Výsledná délka vlasů vás možná ohromí, vlasy se ale zjemňují a ztenčují a oslabuje se vlasový kořínek, je křehčí i vlasová folikula (ale jestli máte lví hřívu, můžete si tyto tři účesy, které vytvoříte pomocí  žehličky, dovolit). „Proto se doporučuje česat vlasy po umytí jen zlehka, mokré vlasy nekartáčovat a nepřehánět to s žehlením,“ dodává odbornice.

6. Fénujte po směru růstu vlasů

Nešvar je i foukání vlasů v předklonu. „Hříva je pak sice pěkně nadýchaná, ale zároveň dochází k oslabování délek a následnému vypadávání. Správně byste měli vlasy vysoušet vždy po směru růstu,“ vysvětluje Lenka Kašpaříková.

Načítám