Hlavní obsah

Který make-up je ideální na léto pod respirátor? Máme tip

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Patříte k ženám, které se ani v létě neobejdou bez make-upu? Dokonce ani rouška vás od něj neodradí? Pak je čas ho alespoň odlehčit. Máme pro vás super tip – zkuste minerální make-up ve formě pudru. Že nevíte, o co jde?

Článek

Na trhu existuje spousta druhů make-upů a ty se liší nejen podle typu pleti, ale i ročního období. S nastávajícím létem odložte ty hutné a tekuté a vyměňte je za make-upy, které vypadají jako pudry. Říká se jim minerální nebo pudrové make-upy a skvěle maskují odlesky. Navíc jsou lepší pod respirátor. Ve většině případů mají přírodní složení, krásně vás zmatní a vypadají na tváři zcela přirozeně.

Jak se liší od pudru?

Přestože minerální make-up vypadá v podstatě jako pudr a také ho můžete vyhledat pod názvem pudrový make-up, svým složením se od klasického pudru liší. Co se týče krytí nedostatků pleti, je totiž srovnatelný s klasickým make-upem. Kdežto klasický pudr slouží pouze na dotažení líčení a je určený jako finišující přípravek pro fixaci.

Rozjasní i kryjí

Minerální make-up můžete vybírat podle toho, zda chcete pleť rozjasnit, nebo naopak více zmatnit, což se může v létě dost hodit. Matující produkty jsou určené pro ženy s mastnou či problémovou pletí se sklonem k akné. Většinou obsahují oxid zinečnatý, který působí protizánětlivě a má zklidňující účinky.

Další složkou některých minerálních make-upů je oxid titaničitý, který je vhodný k nejvyššímu krytí, tedy je určený pleti se sklony k vyšší pigmentaci nebo s žilkami.

A pokud chcete pleť hlavně rozzářit, oceníte minerální produkty se slídou v podobě miniaturních lesklých částeček, jež odráží světlo. Minerální pigmenty také chrání pleť proti sluníčku a obsahují UV ochranu. Pokud však víte, že strávíte na sluníčku hodně času, neváhejte pod make-up ještě použít opalovací krém.

Vklepávejte i vrstvěte

Pudrové make-upy se nanáší pouze štětcem. Musíte nejprve vyklepat malé množství do víčka a z něj ho nabíráte větším štětcem. Ten pak o víčko lehce oklepněte, abyste setřásly přebytečnou vrstvu, a můžete nanášet. Vklepejte make-up hlavně do čela, tváří a na bradu, a následně jej krouživými pohyby rozetřete po celém obličeji. Pro dokonalejší krytí můžete dát ještě jednu vrstvu.

Tip na závěr: Minerální make-upy od různých značek se většinou prodávají v několika odstínech. Pokud si tím svým nejste jisté, nechte si zaslat vzorečky. Většinou to firmy umožňují.

Rozjasňující pudrové make-upy

Foto: Archiv firem

Zleva: Anabelle Mineralls, rozjasňující minerální make-up, 419 Kč. Lily Lolo mineral cosmetics, minerální make-up Barely Buff s rozjasňujícím efektem, 579 Kč, prodává BiooFoto: Archiv firem

Krycí minerální make-upy

Foto: Archiv firem

Zleva: Mary Kay, minerální pudrový make-up, 470 Kč. Lucy Minerals, přírodní minerální make-up, 470 Kč, prodává BlueberryhillFoto: Archiv firem

Pro světlou pleť

Foto: Archiv firem

Zleva: Ere Perez, pudrový make-up s měsíčkem lékařským, 699 Kč prodává Ladybio. Pure&Simple minerální make-up pro světlou pleť, 590 Kč, prodává Kosmetika4uFoto: Archiv firem

Pro tmavou pleť

Foto: Archiv firem

Zleva: Alima Pure, přírodný sypký matující pudrový make-up, 920 Kč, prodává Líčírna. Inica Organic, zapečený minerální make-up Freedom, 990 Kč, prodává BiooFoto: Archiv firem

Reklama