Hlavní obsah

Na slunci pozor na žilky na tvářích a metličky, škodí jim

Foto: Geinz Angelina, Shutterstock.com

Foto: Geinz Angelina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opálená pleť vypadá zdravější, slunce prospívá náladě i tvorbě vitaminu D, všichni ale víme, že může být i zákeřné. Při slunění s nedostatečnou ochranou hrozí nejen spálení pokožky, pigmentace nebo melanom kůže, zhoršit se může i stav drobných žilek. Jak poznat, kdy jde o problém, a jak se chránit?

Článek

Opalovací krém by neměl chybět v žádném seznamu na dovolenou, citlivou pokožku se ale vyplatí chránit i v tuzemských podmínkách. Na to myslete zejména ve případě, že trpíte rudými žilkami ve tváři nebo metličkami na nohách. A to nejen ve chvíli, kdy půjdete k vodě.

Slunce, geny, hormony

Časté opalování bez patřičné ochrany způsobuje nejen předčasné stárnutí kůže, ale má na svědomí i vznik popraskaných žilek v obličeji a trvalé zarudnutí. „Popraskané žilky jsou důsledkem snížené funkce elastických vláken žilní stěny. Ta postupně ztrácí pružnost, ztenčuje se a dochází k trvalému rozšíření žilek. Ty jsou pak viditelné pod kůží v oblasti obličeje, lýtek, stehen i jinde na těle,“ upozorňuje kosmetička Klaudia Nawaisehová.

Pozor v létě u vody

Žilkám škodí i skokové střídání teplot – třeba při saunování, pokud si ve vedru jdete zaplavat do chladné vody nebo při přechodu z klimatizovaných prostor ven do horka (a v zimě naopak). „V chladu se cévky v podkoží stáhnou. Jakmile přejdete do tepla, zase se roztáhnou. Pokud se tento jev opakuje často, může snadno dojít k dlouhodobému začervenání pokožky. Pleť se stává přecitlivělou a v obličeji se může začít projevovat kuperóza (popraskané žilky) nebo dokonce rosacea (zánětlivé kožní onemocnění),“ varuje Klaudia Nawaisehová. Na těle se poškozené žilky mohou stát základem vzniku metličkovitých varixů.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Rozpraskaným žilkám nesvědčí horko, pocení ani teplotní šok, třeba pokud se po opalování hned vrhnete do chladné vodyFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Kdo je ohrožen

Sklony k červeným žilkám nejen v obličeji jsou částečně dány geneticky, zásadní vliv při jejich vzniku hrají i hormonální výkyvy, často se tedy objevují v těhotenství nebo menopauze. Jejich stav se zhoršuje také užíváním některých léků, kouřením, zvýšenou konzumací alkoholu, nevhodnou kosmetikou a opalováním. Častěji postihuje lidi s citlivou a světlou pokožkou.

Padesátnice, pozor

Zejména s přibývajícími roky hraje řada faktorů proti vám. Kromě hormonálních změn s věkem obecně klesá kvalita cévní stěny, svoji roli hraje i slábnoucí pleť, pod kterou jsou žilky více viditelné. Do těchto procesů zasáhnete jen stěží – na rozdíl od ochrany na slunci. UV záření totiž zasahuje právě vrchní vrstvy pokožky, kde se drobné žilky nacházejí. Není-li kůže chráněna oblečením nebo opalovacím krémem, dochází k poškození a ubývá kolagenu.

Klobouk, krém i správná snídaně

Ve slunných měsících můžete tvář chránit kloboukem s širokou krempou, především ale vyměňte běžný denní krém za přípravek s ochranným faktorem. A to nejen na dovolené v zahraničí, ale i v tuzemsku. V našich zemích vám bude stačit ochranný faktor 15, pro vaši citlivou pleť bude lepší zvolit přípravek s minerálním filtrem.

Kuperózu zcela vyléčit nejde. Můžete ale pokožku zklidňovat a posilovat žilní stěnu i ochrannou kožní bariéru. „Doporučuji se zaměřit na dermokosmetiku, která obsahuje složky zpevňující cévky a zabraňující jejich dalšímu poškození. Vhodné přípravky zlepšují žilní mikrocirkulaci, posilují pružnost kapilár a odstraňují začervenání a podráždění pleti,“ radí Denisa Jasinská, zakladatelka kosmetické společnosti Essenté.

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Již po třicítce pleť začíná slábnout a cévy ztrácejí pružnost, myslete proto na vhodnou dermokosmetikuFoto: verona studio, Shutterstock.com

Pomůže měsíček i rutin

Můžete zkusit přírodní kosmetiku, například s hojivým měsíčkovým olejem nebo růžovou vodou na zklidnění pleti, i přípravky z lékárny nebo na doporučení dermatologa. Naopak se vyhněte kosmetice s dráždivým mentolem, alkoholem nebo kyselinou sorbovou, vůbec nepoužívejte peeling a slupovací masky, zubní pastu používejte bez fluoru.

Zvyšovat pružnost cév pomáhá také zdravá životospráva. Zaměřte se na rutin, ten pleti můžete dopřát nejen v pečujících krémech, ale i v běžných potravinách. „Najdete jej v jablkách, pohance, většině citrusů, fících, černém i zeleném čaji,“ doporučuje Klaudia Nawaisehová. Užívat se dá i jako doplněk stravy. Dbejte také na pitný režim, naopak se snažte omezit alkohol a cigarety, kořeněná jídla a potraviny s vysokým obsahem histaminu (rajčata, jahody, plísňové sýry, kakao).

Pomoc z rukou lékařů

Když běžná péče nestačí, pomohou ruce odborníka a moderní přístroje. Na viditelné žilky platí pulzní světlo nebo tzv. elektrokauter. „Ten na základě vysokofrekvenčního proudu vytváří teplo a tím působí na konkrétní tkáně,” vysvětluje cévní chirurg Radek Vyšohlíd z Perfect Clinic. Pomoci může i laser. „Působí prostřednictvím laserového mikropaprsku, který reaguje na pigmentové barvivo ve tkáni, a je tedy schopno ničit tmavě zbarvené cévky,“ dodává odborník.

„I když se rozšířené žilky zdají zdánlivě neškodné, mohou značit první stadium chronické žilní nedostatečnosti. Samotný výskyt metliček může svědčit i o predispozici k pokročilejším formám onemocnění, které je spojeno s většími křečovými žilami, otoky, bolestmi, křečemi a v neposlední řadě pak kožními změnami, záněty kůže či rozvojem žilního vředu,“ uzavírá cévní chirurg. Pokud máte pocit, že by se vás problém mohl týkat, zkonzultujte ho se svým praktickým lékařem.

Reklama

Načítám