Hlavní obsah

Kultovní taneční čísla: Roztančí vás už pouhá vzpomínka

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Taneční čísla film většinou příjemně ozvláštní a osvěží. Ovšem kultovní se stanou jen některá. Jaké slavné tance nabízí světová kinematografie a troufli byste si na ně také?

Článek

Když nějaký tanec opravdu zaujme, začnou ho zkoušet lidé po celém světě. V důsledku toho ho lze označit za kultovní. Podívejte se, které filmy se mohou pochlubit ikonickými tanečními čísly.

Pomáda (1978) 

O taneční scény nebyla ve filmovém muzikálu z prostředí střední školy nouze. Oslňoval nás v nich především John Travolta (66) coby floutek Danny. Po jeho boku se představila Olivia Newton-John (71) jako Sandy.

K nejslavnějším scénám patří tanec na plese na píseň Born to Hand Jive od skupiny Sha Na Na.

Foto: Profimedia.cz

John Travolta s Olivií Newton-John to na parketu uměli rozjetFoto: Profimedia.cz

Flashdance (1983) 

Maniačkou na parketě se v osmdesátých letech stala herečka Jennifer Beals (56) v roli tanečnice Alex a její výkony v celém filmu si rozhodně zaslouží ocenění.

Zejména pak to, jak dře při tréninku na píseň Maniac od zpěváka Michaela Sembella (66). Musíme ale prozradit, že v nejnáročnějších tanečních prvcích za ni zaskakovala dublérka.

Foto: Paramount Pictures , Profimedia.cz

Jako tanečnice měla herečka dokonalou postavuFoto: Paramount Pictures , Profimedia.cz

Riskantní podnik (1983) 

Herec Tom Cruise (58), který tančí, to se zase tak často nevidí, možná i proto je jeho scéna z komedie Riskantní podnik tak populární. Zatrsal si v ní na pecku od Boba Segera (75) s názvem Old Time Rock and Roll.

Při natáčení si Cruise představoval, jak tančil, když byl malý kluk, a celá scéna je tak do velké míry jeho autorským dílem.

Foto: Geffen Pictures, Profimedia.cz

Tom Cruise se odvázalFoto: Geffen Pictures, Profimedia.cz

Hříšný tanec (1987)

Vrcholem filmové taneční klasiky je číslo protřelého Johnnyho s nevinnou Frances. Střihly si ho hlavní postavy v podaní Patricka Swayzeho (✝57) a Jennifer Grey (60).

Baby totiž nebude sedět v koutě, ale raději rozvlní boky na parketě. Pár tančí na oscarovou píseň (I've Had) The Time of My Life, která se posléze stala hitem.

Foto: Profimedia.cz

Zvedačka se nakonec povedlaFoto: Profimedia.cz

Maska (1994)

Dokonalé pohyby Jima Carreyho (58) alias Masky alias Stanleyho Ipkisse si může divák užít v bláznivé komedii s Cameron Diaz (47). Snímkem provázejí zejména latinskoamerické rytmy a tomu odpovídají i taneční čísla s prvky salsy.

Ikonických scén je ve filmu hned několik. Velmi zábavné je ovšem dovádění na píseň Cuban Pete, která je ze čtyřicátých let.

Foto: Profimedia.cz

Šílenec v podání Jima CarreyhoFoto: Profimedia.cz

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Další tanec není tolik náročný na choreografii, ale vyžaduje práci s pánví. Uma Thurman (50) jako Mia a John Travolta (66) jako Vincent zvládli základní prvek tance jménem twist na výbornou. Na trofej v Mazaném králíčkovi to sice nestačilo, ale i tak si ji pro sebe ukradli. Kreace hercům nachystal sám režisér Quentin Tarantino (57) a šlo o figury, které se tančily v padesátých letech. Tancovalo se na píseň You Never Can Tell od Chucka Berryho (✝90).

Foto: Miramax / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Další Travoltův taneční počin, jen o 16 let pozdějiFoto: Miramax / Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

La La Land (2016)

Z novějších filmů nelze opomenout muzikál, který zpracovává klasický hollywoodský románek. I on je tanečními a pěveckými čísly nabitý, protože to k muzikálu přirozeně patří. Ovšem nezapomenutelný je zejména společný tanec Seba a Mii, respektive Ryana Goslinga (39) a Emmy Stone (31) ve žlutých šatech.

Číslo je založené zejména na stepařských pohybech na píseň A Lovely Night.

Foto: Profimedia.cz

Romantické číslo v podání hlavních herců se povedloFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám