Hlavní obsah

Šťavnaté kuře se zlatou kůrkou: Tentokrát s citrony, česnekem a rozmarýnem

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuře nikdy nezklame. Je šťavnaté, rychle hotové, můžete ho kombinovat se spoustou různých surovin a výsledek je pokaždé dokonalý. A stejné je to i s citronem a lahodným fenyklovým salátem.

Článek

Na tento pokrm můžete použít celé kuře, které naporcujete na osm dílů, nebo paličky, my jsme pekli celá stehna. Citrony jsou nejlepší v bio kvalitě, a jestli je právě teď neseženete, vždy je před použitím důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou.

Citronové kuře s fenyklovým salátem

Na 4 porce budete potřebovat: 4 kuřecí stehna, 6 stroužků česneku, 4 citrony, 1 snítku rozmarýnu, 4 plátky másla, sůl, pepř

Na salát: 1 pomeranč, 1/2 čerstvého fenyklu, 150 g rukoly, lžičku třtinového cukru, lžíci citronové štávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup: Stehna osolte a opepřete a naskládejte do pekáčku. Citrony rozpulte a šťávou maso jemně pokapejte – stačí pár kapek, aby citrony zůstaly šťavnaté. Pak je přidejte k masu spolu s na kousky nakrájenými stroužky česneku a rozmarýnem. Navrch dejte plátky másla a pečte asi 90 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení stehna přelévejte výpekem.

Mezitím připravte salát. Pomeranč zbavte kůry i tenkých blanek a použijte jen čistou nakrájenou dužinu. Vložte ji do mísy a přidejte natenko pokrájený fenykl i rukolu. Promíchejte se zálivkou (tu připravíte smícháním cukru, oleje, citronové šťávy se špetkou soli a pepře) a nechte chvíli odstát. Hotové kuře podávejte se salátem a bramborovou kaší.

Tip: Bramborovou kaši můžete vylepšit přidáním vařeného celeru nebo dýňového pyré.

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Kuře nikdy nezklame. Vyzkoušejte třeba kuřecí paličky pečené s rajčaty!

Reklama

Načítám