Hlavní obsah

Smažená rýže na asijský způsob

Hodnocení:
(73)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Určitě to znáte: v kastrolku zůstala studená rýže a vám je líto ji jen tak vyhodit. Ve velké části Asie milují fried rice – smaženou rýži v podstatě s čímkoliv, co vás napadne. A není důvod, proč byste ji neměli milovat i vy. Hotovo je do půl hodiny!

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 hrnky uvařené rýže
  • sezamový olej
  • 400 g žampionů
  • mleté chilli
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1 hrst plocholisté petržele
  • 1 mrkev
Článek

Postup

Krok 1: Nemáte-li rýži hotovou, a přesto vás recept zaujal, uvařte v osolené vodě 1,5 hrnku dlouhozrnné rýže – například basmati nebo jasmínové. Na jeden díl rýže potřebujete dva díly (v tomto případě tři hrnky) vody.

Krok 2: Ve velké pánvi (ideálně woku) rozpalte asi dvě lžíce sezamového oleje. Vhoďte na tenké plátky nakrájené žampiony nebo jakékoliv jiné houby. Osmahněte dozlatova. Skvělé jsou i šitake (shiitake) nebo Jidášovo ucho. Sušené je koupíte v každém větším supermarketu, stačí je dopředu namočit do horké vody, nechat nabobtnat a před krájením na kousky vykrojit tuhé středy. Hotové houby vyjměte z pánve.

Krok 3: Do pánve přidejte asi lžíci sezamového oleje, vložte chilli, strouhaný zázvor, jemně nasekané cibulky s natí, nahrubo nastrouhanou mrkev a na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer. Asi minutu restujte – koření se rozvoní a zelenina zůstane křupavá. Přidejte rýži a sójovou omáčku (ta jídlo zároveň osolí) a asi dvě minuty za stálého míchání smažte – této technice se říká stir-fry (více se o ní dozvíte v tomto článku). Přidejte žampiony a mražený hrášek a ještě asi dvě minuty smažte. Ihned podávejte posypané nasekanou plocholistou petrželí.

Jak zpracováváte zbylou rýži vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama